Διπλωματικό μαραθώνιο αρχίζει η Λευκωσία, ανασύρει εκβιαστικά χαρτιά η κατοχική Τουρκία

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αρχίζει αυτή την εβδομάδα περιοδεία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενώ υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης είχε κινητοποιήσει τους πέντε των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποτροπή των τουρκικών κινήσεων. Και η πρωτοβουλία απέδωσε.

Επί τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χθεσινοβραδινό διάγγελμα του με την ευκαιρία της γιορτής του Πάσχα, ανέφερε πως «πέραν των διαβημάτων που προβήκαμε ευρισκόμενοι στη Γενεύη, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, συμμετέχοντας στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις».

Περαιτέρω ανέφερε πως «τις επόμενες των εβδομάδων θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ».

Για τους χειρισμούς πριν την άτυπη Διάσκεψη αλλά και ό,τι έγινε στη διάρκεια της, αναφερθήκαμε ήδη τις προηγούμενες ημέρες σε σχετική αρθρογραφία. Έγιναν σοβαρά λάθη και η διαχείριση ήταν για μια ακόμη φορά φοβική. Αυτό, ωστόσο, που προέχει τώρα είναι η αντιμετώπιση της νέας τουρκικής προέλασης για την επιβολή λύσης δυο κρατών. Κι αυτό δεν θα γίνει με την ίδια προσέγγιση, που ακολουθείται αλλά με επιθετικές πρωτοβουλίες και ενέργειες αποτροπής, αλλά και κινήσεις, που θα βγάλουν μπροστά την ελληνική πλευρά. Για να μην σύρεται από τις εξελίξεις.

Τι γίνεται στην αντίπερα όχθη, στην τουρκική πλευρά; Ενδιαφέρον έχουν οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μιλώντας στο TRT World για την Κύπρο, πρόταξε το «νέο όραμα» Τατάρ για δυο κράτη. Υποστήριξε δε πως «οι Έλληνες ήρθαν στο τραπέζι με αυτά που έλεγαν  τα τελευταία 60 χρόνια».

Ο Οκτάι περιέγραψε την τουρκική πραγματικότητα στο νησί μέσα από τον στρεβλωτικό τουρκικό φακό.

  • «Υπάρχουν δύο πολιτείες, δύο ξεχωριστές δημοκρατίες, δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις και ταυτότητες, υπάρχει ένα σύνορο μεταξύ των χωρών, υπάρχουν δύο διαφορετικοί νόμοι που διέπουν αυτά τα δύο μέρη. Είναι κυρίαρχα και ισότιμα κράτη…».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δεν απέφυγε να αναφερθεί και στην Αμμόχωστο προαγγέλλοντας τις επόμενες κινήσεις.

  • «Η Αμμόχωστος είναι έδαφος ‘’ΤΔΒΚ’’ και δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει γιατί άνοιξε την περίκλειστη περιοχή. Όταν μπαίνετε στην πόλη, είναι σαν πεδίο μάχης. Θέλουμε να φέρουμε την Αμμόχωστο στην οικονομία…»

Όχι τυχαία ανέφερε πως οι επόμενες κινήσεις θα γίνουν από το ψευδοκράτος, με τη στήριξη της Τουρκίας.

Είναι ξεκάθαρο πως η κατοχική Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το χαρτί του εποικισμού της Αμμοχώστου για να πιέσει και να εκβιάσει την ελληνική πλευρά. Όπως και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η συνέχεια προφανώς και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και έντονα πιεστική. Η Τουρκία κατέθεσε την πρόταση για τα δυο κράτη και θα επιμένει μέχρι να εξασφαλίσει αυτό που επιδιώκει. Για να γίνει, όμως, τούτο θα πρέπει να υποκύψει η ελληνική πλευρά και τούτο- εάν συμβεί- θα είναι αυτοχειρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *