Δυναμικό μπάσιμο από ΟΗΕ με ενδιάμεση λύση στο Κυπριακό

File PHOTO: Σε δείπνο που παρέθεσαν τα ΗΕ παρακάθισαν στο Μοντρέ της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και όλη την αντιπροσωπία, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Παρασκηνιακές κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει των διεργασιών που θα γίνουν το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να διαμορφώσουν σκηνικό στο οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να βρεθούν «στην ίδια σειρά», στην ίδια πορεία.

Ο Γενικός Γραμματέας είναι διατεθειμένος να κάνει μιαν ακόμη προσπάθεια, να παρέμβει προσωπικά, δεν θα αφήσει ωστόσο τη διαδικασία να παραπαίει στο χρόνο, ανέφερε ενημερωμένη πηγή.

Πρώτος στόχος είναι η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας τους επόμενους λίγους μήνες. Η συμφωνία, που θα έχει μορφή ενδιάμεσης λύσης, θα στηρίζεται στο πλαίσιο Γκουτέρες και το κείμενο που θα διαμορφωθεί θα παραπέμπει στη μορφή των Ιδεών Γκάλι του 1992. Θα αφεθούν, δηλαδή, οι λεπτομέρειες για τη συνέχεια, ωστόσο είναι προφανές πως θα βρεθεί το Κυπριακό στο σημείο που δεν θα έχει επιστροφή. Το πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας θα είναι και η λύση.

Κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών επισήμαναν πως δεν πρόκειται να αφήσουν τις συζητήσεις να διαιωνίζονται και πως χωρίς να θέτουν χρονοδιάγραμμα επίσημα, θα καθορίσουν ατύπως μια περίοδο για κατάληξη μέχρι το τέλος του χρόνου ή έστω τους πρώτους μήνες του 2019. Όχι πέραν τούτου.

  • Εντοπίζοντας τις βασικές ενστάσεις, τα Ηνωμένα Έθνη, θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές μέσα από ένα πάρε-δώσε.

Πρώτο, σε ό,τι αφορά το θέμα της Ασφάλειας, οι Τούρκοι επιμένουν σε μιας μορφής εγγυήσεις, αλλά πρωτίστως συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας τους. Προβάλλουν τη θέση για δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης, στην οποία να εδρεύει μια ταξιαρχία και θα λειτουργεί όπως οι βρετανικές βάσεις (καθεστώς κυριαρχίας). Οι Τούρκοι δεν αποδέχονται τον καθορισμό ημερομηνίας για πλήρη αποχώρηση, προβάλλοντας τη θέση για αναθεώρηση της συμφωνίας στα δεκαπέντε χρόνια. Στο κάδρο με τις εγγυήτριες δυνάμεις επανήλθε δυναμικά και το Λονδίνο, που θεωρεί πως οι συζητήσεις πρέπει να έχουν χρονικό ορίζοντα κατάληξης. Σε αυτό συμφωνούν και οι Τούρκοι (ήταν για την ακρίβεια θέση τους).

Στην αντίπερα όχθη, η Αθήνα στηρίζεται στην πρόταση Κοτζιά για την Ασφάλεια, η οποία είναι η μοναδική συνολική και έχει κερδίσει έδαφος στο διεθνές πεδίο. Σε περίπτωση που θα προχωρήσει η διαδικασία, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα αρχίσουν συζητήσεις για να επιτευχθεί σύγκλιση. Εάν τούτο γίνει, θα ανοίξει σε μεγάλο βαθμό ο δρόμος για νέα Πενταμερή.

Δεύτερο, σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές, τα πέντε σημεία του πλαισίου Γκουτέρες αποτελούν το όχημα και τη βάση της συμφωνίας. Ο Γ.Γ. είχε θέσει το θέμα του βέτο, δηλαδή της μιας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για να υπάρχει απόφαση (να συζητηθεί το πότε, κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποια σώματα και ποιοι οι σχετικοί μηχανισμοί άρσης αδιεξόδου).

Ανάλογη πρόταση έκανε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις 5 Ιουλίου 2017 (για έναν συγκεκριμένο αριθμό περιορισμένων εξαιρέσεων για ομοσπονδιακές συλλογικές αρχές, με απλή πλειοψηφία με απαίτηση τουλάχιστον μιας θετικής ψήφου στη λήψη αποφάσεων…). Μετά το Κραν Μοντάνα, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με δημόσιες παρεμβάσεις του αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα λειτουργεί το κράτος εάν η τουρκική πλευρά έχει το δικαίωμα του βέτο. Την ίδια ώρα, όμως, αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες.

Συνεπώς, η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι η επίτευξη συγκλίσεων στα δυο τραπέζια διαπραγμάτευσης, ώστε να συγκληθεί Πενταμερής Διάσκεψη.

Την ίδια ώρα, δύο ζητήματα θα προβάλλονται πιεστικά, ώστε να αρθούν οι όποιες ενστάσεις, όπως αναφέρουν ξένες διπλωματικές πηγές.

  • Το πρώτο είναι η έκθεση του Οκτωβρίου που θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην οποία θα περιγράφει τι έγινε και τι προοπτικές υπάρχουν.
  • Το δεύτερο είναι το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για την οποία υπάρχουν πιέσεις για αλλαγή των όρων εντολής της. Αυτό σαφώς και θεωρείται ασφυκτική πίεση προς τη Λευκωσία. Είναι προφανές πως αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως εργαλεία προώθησης των σχεδιασμών.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα δεχθεί τη σύμβουλο του Γ.Γ., Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία σύντομα θα υποβάλει την έκθεσή της για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Μόνο η ίδια γνωρίζει τώρα κατά πόσο πήρε απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε. Ερχόμενη στη Λευκωσία, θέλησε πάντως να ξεκαθαρίσει εάν ισχύει αυτό που διαδίδεται ευρέως, ότι δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά το σενάριο βελούδινου διαζυγίου. Ο Πρόεδρος το διέψευσε κατηγορηματικά. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, την εντύπωση αυτή για τη θέση της Λευκωσίας, που είχε η κ. Λουτ, έχουν και άλλοι διεθνείς παίκτες.

Είναι σαφές, πάντως, ότι το σενάριο για βελούδινο διαζύγιο θα είναι καταστροφικό για την ελληνική πλευρά. Για την τουρκική το σενάριο που έτυχε επεξεργασίας είναι η συνομοσπονδιακή λύση, και σε περίπτωση αποτυχίας, θα υπάρχει ως σχέδιο Β τα δύο κράτη.

Η γαλλική στήριξη και το ταξίδι- κλειδί στο Ισραήλ

ΤΑΞΙΔΙ-σταθμός μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και Κύπρου στο Ισραήλ, στις 13 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής συνάντηση θα ασχοληθεί και με ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό που ενδιαφέρει τη Λευκωσία, όπως ασφαλώς και την Αθήνα, είναι η ασφάλεια των γεωτρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις που θα γίνουν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, αυτές δεν θα έχουν πρόβλημα καθώς η Τουρκία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε παρενόχλησή τους για ευνόητους λόγους. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα στην ΑΟΖ με την κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Πορθητής».

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου. Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία έχουν διαμορφώσει και ένα σχέδιο δράσης για την ευρύτερη περιοχή και αναμένεται σύντομα ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Το όλο σκηνικό διαμορφώνεται τη στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διανύουν τη χειρότερή τους περίοδο. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί, που επιδιώκουν πλήρη έλεγχο της περιοχής μας, θεωρούν πως θα πρέπει να εντάξουν στους σχεδιασμούς και τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στη Λευκωσία και στην Αθήνα, πάντως, θεωρούν ότι βασικό στήριγμα -ακόμη και σε θέματα ασφάλειας- είναι η Γαλλία ενόψει και των εξελίξεων στα ενεργειακά. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το ταξίδι του Γάλλου ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Λευκωσία.

ΥΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

Η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, ως αποτέλεσμα αυτής που προκλήθηκε στην Τουρκία, προκαλεί μεν κοινωνική αναταραχή, ωστόσο, το κατοχικό καθεστώς φαίνεται να έχει σαφείς οδηγίες να τη χαλιναγωγήσει. Είναι ξεκάθαρο πως αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, που μετέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα για επαφές, επέστρεψαν με διαβεβαιώσεις για συνέχιση της οικονομικής στήριξης από την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. Ούτε και μπορούν με τις διαβεβαιώσεις να πείσουν όσους αντιδρούν. Στην Τουρκία θέτουν το δίλημμα: Είτε θα σταματήσουν τις αντιδράσεις και να κάνουν υπομονή είτε θα τους κόψουν τη βοήθεια, που σημαίνει πως θα τους κλείσουν το οξυγόνο. Η κρίση αυτή, πάντως, δημιουργεί και ευκαιρίες, που μπορούν να αξιοποιηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επηρεάζονται πολίτες της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *