Ε, όχι και στην «απαγόρευση» της πρόσβασης στην παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου! Προς τι όμως η έκπληξη; 

FILE PHOTO. Η πανέμορφη παραλία της Αμμοχώστου/ ΚΥΠΕ

Του Κυριάκου Τσιμίλλη

Όταν κάποτε μιλούσαμε, πολύ πιο διεκδικητικά, για τις τρεις βασικές ελευθερίες, ούτε που φανταζόμασταν πως χρειάζεται τουλάχιστον μια ακόμα, αυτή της κολύμβησης στα «λάθος» νερά! Αν μάλιστα μπει κανείς στη «λογική» των πολλών ελευθεριών, τεμαχίζοντας τη μια κι αυτονόητη έννοια της συνολικής ελευθερίας,  θα εκπλαγεί απαριθμώντας πόσες άλλες συνιστώσες της, πέρα από την εγκατάσταση, την περιουσία και τη διακίνηση, πρέπει να συμπεριλάβει, αν είναι να φτάσουμε σε ένα φυσιολογικό κράτος! Είναι αναπόφευκτο, όσο συνεχίζεται η κατοχή (αλλά και η όποια «ειρηνική» μετεξέλιξή της), πολλά από τα αυτονόητα δικαιώματων των πολιτών να παραβιάζονται βάναυσα. 

Kι έρχεται κάθε τόσο, ένας ακόμα αιφνιδιασμός: E, όχι και στην «απαγόρευση» της πρόσβασης στην παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου! Προς τι όμως η έκπληξη; Το κατοχικό καθεστώς απλώς συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του… Δεν μπορείς όμως να μη διερωτάσαι (και να οργίζεσαι) όταν, ενώ τέτοια ανώδυνα θέματα δεν αξιοποιούνται σαν εύκολα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έρχονται οι πονηροί και οι «ρεαλιστές» να προβάλλουν σαν τέτοια τον (από τώρα) διαμοιρασμό του φυσικού αερίου ή, ακόμα, το πέρασμα του αγωγού μεταφοράς του προς Ευρώπη μέσω Τουρκίας επειδή είναι «συντόμιν»!

Όλα μάς θυμίζουν πως η κατοχή είναι εδώ και εντείνουν την απαίτηση και τις προσδοκίες πως, μέσα από τη λύση, ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών θα διασφαλιστεί. Είναι όμως έτσι; Oι ενδείξεις – άλλως, η κωλοσυρμαθκιά της κουφής- είναι ανησυχητικές. Πέρα από τις ποσοστώσεις (αν είναι δυνατόν!) στις βασικές ελευθερίες, το δικαίωμα της γλώσσας είναι από τώρα παραβιασμένο στα έγγραφα των υποτιθέμενων συγκλίσεων. Το δικαίωμα της παιδείας αμφισβητούμενο – ο Ακκιντζί δήλωσε εμφαντικά, ενάμισυ χρόνο τώρα, πως τα παιδιά των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν θα πηγαίνουν σε τουρκικά σχολεία. Η πρόκληση αυτή προβλήθηκε επανειλημμένα από τον γράφοντα όπου δει (λογικά, και άλλοι θα είχαν απορία), πλην όμως εξήγηση δεν δόθηκε! Τα θρησκευτικά δικαιώματα κι αυτά σε αμφισβήτηση, όπως φαίνεται κι από τις κατά καιρούς δηλώσεις τής πλευράς μας πως θα καταβληθεί προσπάθεια όπως θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί και άλλοι σημαντικοί χώροι για τους Ελληνοκύπριους βρίσκονται στην «απεδώ» πολιτεία.

Τελικά δεν είναι μόνο το μπάνιο στην παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου που θα μας λείψει μέσα στις συνθήκες συνεχιζόμενης κατοχής, μετά την αναμφισβήτητα ρατσιστική απόφαση των τοπικών κατοχικών αρχών της Αμμοχώστου για απαγόρευση της πρόσβασης σε όλους εκτός από τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους. Δεν είναι το ακρογιάλι που μας λείπει… ΄Αλλωστε και στην Κερύνεια όπου η κολύμβηση «επιτρέπεται»  και στους Κυπρο-αλλοδαπούς, πόσο δροσερές μπορεί να είναι οι παραλίες της απόβασης στη σκιά του μεγαλοπρεπούς μνημείου; Σημειώνονται θετικά οι αντιδράσεις και τουρκοκυπριακών οργανώσεων για τον ρατσισμό των υδάτων. Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη του έκφραση και, το χειρότερο, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα στο πλαίσιο μιας ρατσιστικής λύσης!

Λίγες μόνο μέρες πριν το «άνοιγμα» του οδοφράγματος της Δερύνειας που (υποτίθεται πως) στοχεύει να φέρει τους Κυπρίους κοντά, αναπόφευκτα όμως και τους τουρίστες πιο κοντά στην αγορά υπηρεσιών από κλεμμένες περιουσίες, το μήνυμα ουδόλως είναι αισιόδοξο. Θα γίνουν δηλώσεις εκατέρωθεν του οδογράγματος, θα γίνουν εισηγήσεις για άνοιγμα κι άλλων πολλών οδοφραγμάτων που θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα των ανθρώπων κι αισιόδοξη την προοπτική της ειρήνης. Όσες πόρτες, όμως, κι αν ανοίξουν στην παραμένουσα κατοχική γραμμή, αυτή θα είναι παρούσα, με τα κατοχικά φυλάκια ελέγχου και τις διάσπαρτες κατοχικές σημαίες, εργαλεία εδραίωσης στη σκέψη των Κυπρίων (ελπίζουμε όμως και αφύπνισης) πως, όπως πάμε, τούτος ο ρατσιστικός διαχωρισμός θα μας μείνει…

kctsimillis@cytanet.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *