Έχει προβλήματα στη Συρία, τη Λιβύη ο Ερντογάν και θα στείλει το «Ορούτς Ρέις» στην Κρήτη

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Φωτογραφία υπουργείο Ενέργειας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν θα πρέπει κανείς να αμφιβάλει ότι η Άγκυρα θα στείλει το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Ήδη άρχισε από τουρκικής πλευράς η προετοιμασία του εδάφους για υλοποίηση της συγκεκριμένης κίνησης. Καθώς, όπως συνήθως γίνεται, η Άγκυρα σπάνια μπλοφάρει, τις πλείστες φορές εξαγγέλλει και προχωρά.

Η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» δημοσίευσε χθες την είδηση πως η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει το σκάφος στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. Πρόκειται για φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η οποία εντάσσει την κίνηση αυτή στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης. Το δε ερευνητικό σκάφος θα σταλεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο  τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται «υπό ελληνική κατοχή», όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα.

  • Η αποστολή του ερευνητικού σκάφους χρονικά τοποθετείται, μετά που θα αναρτηθούν στα Ηνωμένα Έθνη «οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη…» Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι έρευνες αλλά και οι γεωτρήσεις των Τουρκικών Πετρελαίων στην περιοχή θα ξεκινήσουν εντός τους έτους», επαναλαμβάνοντας και επίσημες αναφορές που έγιναν από αξιωματούχους στην Άγκυρα.

Έχει δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι το δημοσίευμα, που απηχεί την επίσημη τουρκική αντίληψη, συνδέει τις έρευνες του σκάφους, το ψευδομνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης,  με την αντίδραση της Άγκυρας στον αγωγό EastMed. Κι αυτό γιατί, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, «για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή γύρω από την Κρήτη θα απαιτείται πρώτα η άδεια της Τουρκίας και της Λιβύης».

  • Είναι σαφές πως οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν σε εξελίξεις το νέο σκηνικό στην περιοχή.

Επί τούτου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να προβλέψει πως στην ανατολική  Μεσόγειο θα υπάρξουν «θερμότερες» ακόμη εξελίξεις. Ενημερώνοντας βουλευτές του κόμματος ανέφερε συγκεκριμένα πως «οι εξελίξεις στο Ίντλιμπ και τη Λιβύη μπορεί να είναι αιτία για να θερμανθούν τα νερά στην Μεσόγειο. Πλέον τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως χάνει έδαφος στο πεδίο των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη. Γι αυτό και  θα δώσει βάρος  στους σχεδιασμούς του στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της  Ελλάδος, χωρίς να εγκαταλείπει τους υπόλοιπους σχεδιασμούς. Ο Ερντογάν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αυτόν που έχει βαπτίσει «Γαλάζια Πατρίδα» και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει.   Ωστόσο, τα πρώτα προβλήματα στην υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού έχουν εμφανιστεί. Μέχρι να τα επιλύσει ( αν τα καταφέρει) θα στραφεί προς αυτούς που θεωρεί «αδύνατους κρίκους». Αυτό θα το κάνει εάν θεωρεί δεδομένη την… επιτυχία του.  Ας τον διαψεύσουμε!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *