Έχετε δρόμο μέχρι την κόλαση

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ξεναγεί δημοσιογράφους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Φωτογραφία Kibris

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Το Βαρώσι ήταν ένας παράδεισος. Η Τουρκία μετέτρεψε σε κόλαση αυτόν τον παράδεισο. Δεν μπορείτε να ξέρετε τι νιώθω καθώς κοιτάω τις φωτογραφίες και τις ταινίες του Βαρωσιού της περιόδου πριν από το 1974. Τι πόνος είναι αυτός. Τι χείμαρρος συναισθημάτων.

Πώς δεν λυπήθηκαν αυτήν την πόλη. Αυτήν την παραδεισένια γωνιά. Εκείνοι που έριξαν τις βόμβες, πώς το έκαναν χωρίς να λυπούνται. Όπως τις είχε ρίξει ο πιλότος στη Χιροσίμα, έτσι δεν είναι; Γιατί είχα κατέλθει ως υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο; Κυρίως, για το Βαρώσι!

  • Για να επιστραφεί το Βαρώσι στους παλιούς του ιδιοκτήτες που υποφέρουν τόσα χρόνια και για να επανέλθει στην παλιά του μορφή. Για να συμβάλω στον δρόμο μετατροπής του από κόλαση σε παράδεισο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να έχω μιαν τέτοια ευκαιρία. Ένα όνειρό μου ήταν και το να πρωτοστατήσω στη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο. Τώρα κοιτάζω τα ερείπια του Βαρωσιού. Ο φίλος μας που επέστρεψε απ’ εκεί μου έδειξε τις φωτογραφίες που έβγαλε. «Ήθελα να κλάψω», μου είπε. Το Βαρώσι είναι σαν ένας τεράστιος ομαδικός τάφος. Δολοφονήθηκε ανηλεώς. Και τόσα χρόνια δεν κάναμε απολύτως τίποτα γι’ αυτό. Αφήσαμε εκεί αυτήν τη σωρό. Βρόμισε. Και έπαθε σήψη.

Μέχρι σήμερα το Βαρώσι προφυλασσόταν απ’ όλους σαν μυστικό. Δεν επιτρεπόταν ακόμα και η φωτογράφηση από μακριά. Συνελήφθησαν ακόμα και ευρωβουλευτές. Ε, τώρα τι θα γίνει; Οι δημοσιογράφοι μας έβγαλαν μπόλικες φωτογραφίες κατά τη χθεσινή περιήγηση του Βαρωσιού. Είναι αλήθεια ότι δεν μπήκαν παντού, αλλά έβγαλαν όπου μπορούσαν να βγάλουν. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα συλλαμβάνεται κανείς πλέον επειδή φωτογράφησε το Βαρώσι;
Υπάρχει και το εξής:

  • Αυτή η περιήγηση γιατί διοργανώθηκε μόνο για Τούρκους δημοσιογράφους; Δεν υπάρχει πρόσκληση και για τους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους; Επιπλέον, μήπως εκείνους δεν τους ενδιαφέρει πιο πολύ από εμάς αυτό; Διοργανώστε άλλη μια περιήγηση κύριοι. Να είναι για εκείνους! Μάλιστα, αν θέλετε, διοργανώστε και μιαν περιήγηση για τους τουρίστες. Τότε θα γίνει ακόμα και η τουριστική έκρηξη που ονειρεύεστε. Αν οι τουρίστες ρωτήσουν «ποιος βομβάρδισε αυτήν την πόλη», έχετε απάντηση;

«Οι Ελληνοκύπριοι βομβάρδισαν τον εαυτό τους», θα πείτε. Είστε ειδικοί σε αυτήν τη δουλειά. Από πάντα. Όπως στα τζαμιά. Όπως στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Όπως στο δικηγορικό γραφείο του Ντενκτάς. Όπως στη δική μας εφημερίδα. Είτε οι Έλληνες βάζουν τη βόμβα είτε εμείς μόνοι μας. Εσείς πάντα βγαίνετε αθώες περιστέρες. Πάντα αθώοι είστε!

Οι υπουργοί που έρχονται από την Τουρκία δεν φεύγουν χωρίς να περάσουν από το Βαρώσι πλέον. Το κοιτάνε και από την ξηρά και από τον αέρα. Το κοιτάζουν με το μάτι του αγοραστή. Να είναι καλά ο κ. Κουντρέτ τους παίρνει από το χέρι και τους γυρίζει παντού βήμα βήμα. Και όλοι λένε «το Βαρώσι είναι τουρκικό έδαφος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης που ήρθε πρόσφατα ενθουσιάστηκε πιο πολύ. «Είναι έδαφος της ΤΔΒΚ», είπε. Μήπως τότε υπήρχε ΤΔΒΚ; Πότε έγινε ιδιοκτήτης του Βαρωσιού; Πάντα λένε «χύσαμε αίμα και έγιναν δικά μας». Τώρα γιατί δεν μπορούν να το πουν αυτό; Θα σκαρφιστούν ένα νομικό κάλυμμα γι’ αυτό;

  • Χύσατε αίμα και έγινε δική σας η Κερύνεια. Χύσατε αίμα και έγινε δική σας η Καρπασία. Χύσατε αίμα και έγινε δική σας η Αμμόχωστος.
  • Χύσατε αίμα, αίμα. Έγινε δική σας η Μόρφου. Πέστε το. Καυχηθείτε.

Γιατί διστάζετε; Είναι του ιδρύματος Αμπντουλλάχ Πασά λέει, είναι του ιδρύματος Λαλά Μουσταφά Πασά. Τι είναι αυτά; Αφήστε τα αυτά. Τι έκαναν οι Ντενκτάς και δρ. Κιουτσιούκ τα 1,5 εκατομμύρια στερλίνες που τους έδωσαν οι Άγγλοι; Αυτό πέστε. Αν βγει τώρα και ένα ίδρυμα Βραγαδίνου. Τι θα κάνετε; Νομίζετε ότι πέθαναν τα εγγόνια του Βραγαδίνου; Αν έχει ανοίξει η όρεξη των εγγονιών του Αμπντουλλάχ Πασά, μήπως δεν φουσκώνει το αίμα των εγγονιών του Βραγαδίνου;
Το Βαρώσι. Η νέα φωλιά πλιάτσικου. Σύμφωνα με τον κ. Κουντρέτ, θα οικοπεδοποιηθεί σταδιακά. Σιγά σιγά. Γιατί νομίζετε ότι πάνε εκεί όλοι όσοι έρχονται από την Τουρκία; Διαλέγουν μέρος για τον εαυτό τους. Όπως διάλεξαν στην Κερύνεια, στην Καρπασία.

Ο μπακλαβάς από την Αντέπ ανοίγει την όρεξη. Και ο καβγάς θα είναι μεγάλος. Άνοιξαν ακόμα και τα μάτια εκείνων που έχουν στα χέρια τους βαθμούς από περιουσίες ίσης αξίας. Κάποιοι ανοικτομάτηδες από εμάς κυνηγούν προμήθεια. Πωλητές, κτηματομεσίτες. Προσπαθούν να διευθετήσουν συναντήσεις Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών του Βαρωσιού με βαρόνους του χρήματος της Τουρκίας και να γευτούν την αφρόκρεμα. Μην τους ματιάσω!

Το Βαρώσι ήταν ένας παράδεισος. Η Τουρκία το μετέτρεψε σε κόλαση. Τώρα οι μάστορες του πλιάτσικου κρατούν τόπο για τον εαυτό τους σε αυτήν την κόλαση. Σύντομα θα πάνε και θα γράψουν πάνω στις πόρτες «κρατημένο». Ανάμεσα στα σφυρίγματα των φιδιών. Έχετε δρόμο μέχρι την κόλαση!

ΠΗΓΗ: ΑΦΡΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.