Έχουμε ισχυρά πλεονεκτήματα, να μην υποβιβάσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακή κοινότητα

Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φωτογραφία Αρχείου apopseis.com

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Ο Ελληνισμός της Κύπρου βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της μακρόχρονης Ιστορίας του.

Το ένα τρίτο του εδάφους της Κύπρου έχει κατακτηθεί με την εισβολή της Τουρκίας το 1974. Κατακτητές πέρασαν πολλοί από την Κύπρο. Για πρώτη όμως φορά ο κατακτητής έχει πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση των κατεχομένων περιοχών. Έχει εκδιώξει τους Έλληνες κατοίκους, έχει σφετεριστεί τα σπίτια και τις περιουσίες τους, έχει καταστρέψει την πολιτιστική τους κληρονομιά. Και το χειρότερο έχει εποικίσει την κατεχόμενη περιοχή και έχει αλλάξει τον δημογραφικό της χαρακτήρα. Την έχει εκτουρκίσει.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της η Κύπρος βρίσκεται σε τέτοια δύσκολη θέση και η ανατροπή της είναι πολύ δύσκολη, αν όχι μη αναστρέψιμη. Η Τουρκία έχει εδραιώσει την παρουσία της στην Κύπρο και το μόνο που της μένει είναι η νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής και της κατοχής, για να μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των σχεδίων της. Η Τουρκία πέτυχε πολλά. Σε ένα μόνο απέτυχε. Δεν μπόρεσε να διαλύσει και να καταργήσει την Κ.Δ. και την Κυβέρνησή της, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και έχει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Τουρκία τη θεωρεί εκλιπούσα και αναμένει να την καταργήσει για να προσχωρήσει σε επανάκτησή της.

Στη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο Ελληνισμός της Κύπρου έχει τρία αποτελεσματικά πλεονεκτήματα αντίστασης και ανατροπής των τουρκικών σχεδίων.

  • Το πρώτο είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κ.Δ. μέλος τους Ο.Η.Ε.
  • Το δεύτερο είναι η ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ε.Ε., που την υποχρεώνει να εφαρμόζει και της δίνει το δικαίωμα να απαιτεί την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην επικράτειά της.
  • Το τρίτο, που μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, είναι τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Το πλεονέκτημα αυτό μπορεί να αποδειχτεί ανίσχυρο, επειδή η διαχείρισή του εξαρτάται περισσότερο από τα συμφέροντα και λιγότερο από τη διεθνή νομιμότητα.

Τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων μπορούν να μας τα στερήσουν ή να τα σφετεριστούν με τη δύναμη του ισχυρού και με την εξυπηρέτηση κρατικών συμφερόντων. Οι κανονιοφόροι των πειρατών μπορεί να εμποδίσουν την εξόρυξή τους. Όμως οι πειρατές δεν μπορούν με τις κανονιοφόρους τους να αναγκάσουν τον ΟΗΕ και το Σ.Α. να αποαναγνωρίσουν ή να καταργήσουν την Κ.Δ., που είναι ο πρώτος στόχος τους. Ούτε μπορούν να μας διαγράψουν από μέλος της Ε.Ε. ή να καταργήσουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην κυπριακή επικράτεια. Αυτές οι καταστροφικές αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο με τη δική μας υπογραφή. Μόνο η δική μας υπογραφή μπορεί να καταργήσει την Κ.Δ. ή να αναγνωρίσει και να νομιμοποιήσει παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η πολιτική μας ηγεσία έχει υποχρέωση να σεβαστεί, να αξιοποιήσει και να μην αχρηστεύσει αυτά τα πλεονεκτήματα μας, που αποτελούν ισχυρά και ακατανίκητα όπλα. Για τούτο:

Πρέπει η λύση που θα εξευρεθεί και τα «σημεία αναφοράς» του Γ.Γ. να αναφέρουν σαφώς ότι η λύση θα αποτελεί τροποποίηση του συντάγματος της Κ.Δ. και να αναφέρει σαφώς, ότι το κράτος θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. και όχι νέο ή άλλο συνεταιρισμό.

Πρέπει στο κράτος που θα προέλθει από τη μετεξέλιξη της Κ.Δ. να εφαρμόζονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της. Πρέπει να μην υπάρχει παρέκκλιση προσωρινή ή μόνιμη από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εφόσον η Κ.Δ. και η μετεξέλιξή της είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

Διαφοροποιήσεις δικαιωμάτων θα καταγράφονται σαφώς στα άρθρα του συντάγματος και θα στοχεύουν στην κατοχύρωση των προνομίων των δύο κοινοτήτων της Κ.Δ. στην περιοχή, που θα διοικεί η κάθε κοινότητα.

Η Τουρκία επιδιώκει με τη λύση να καταργήσει την Κ.Δ. Εμείς θα το δεχτούμε; Θα υποβιβάσουμε την Κ.Δ. σε ελληνοκυπριακή κοινότητα,η οποία θα αναζητά κηδεμόνα και ο Ελληνισμός της Κύπρου θα αναζητά τόπο μετοίκησης; Και αυτά για χάρη μιας «επανένωσης» σε Δ.Δ.Ο., που στην ουσία θα είναι νόμιμη διχοτόμηση;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *