Ευτυχώς που λεφτά υπάρχουν: Ανεξήγητη η χρόνια κρατική αδιαφορία για τις βασικές υποδομές της ποιότητας…

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην 5η Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους. ΓΤΠ - ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ      

Του Κυριάκου Τσιμίλλη

Η περιδιάβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πόλεις και χωριά, σε δημαρχεία, κοινοτικά συμβούλια και επαρχιακές διοικήσεις, σε συλλόγους, φεστιβάλ και πανηγύρια, εντατικοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Η καλοκαιρινή χαλάρωση από τις δουλειές τής (προεδρικής) καθημερινότητας και η (με την ενοχή της κατοχικής Τουρκίας) διακοπή των συνομιλιών έδωσαν ευχέρεια χρόνου για ποικίλες εξορμήσεις.

Πολλοί λένε πως όλα αυτά είναι προεκλογικού χαρακτήρα ακόμα κι αν (τυπικά) έχουμε ένα ακόμα μήνα μέχρι την από μακρού αναμενόμενη (και προ ημερών επιβεβαιωμένη) εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου για επαναδιεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος. Βέβαια κι αυτό ξεπεράστηκε αυτή τη βδομάδα με την επιβεβαίωση από τον επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος που μας ενημέρωσε ότι πιάσανε κιόλας δουλειά… 

Είναι ομολογουμένως κρίσιμη η παρούσα εκλογική συγκυρία (πάντα έτσι δεν λέμε;) για την Κυπριακή Δημοκρατία και την επιβίωσή της ως «φυσιολογικού κράτους», ελεύθερου και δημοκρατικού, με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πολιτών, με αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξηντάχρονης σχεδόν διαφθοράς, με εμπέδωση της αξιοκρατίας, με αειφορία στην ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον.

Τελικά δεν θεωρούμε πως είναι ενοχλητικό να μοιράζει ο Πρόεδρος λεφτά και οικονομικής φύσης υποσχέσεις στους προσεκτικά επιλεγμένους χώρους των επισκέψεών του. Χρόνια τώρα, όλοι το ίδιο κάνουν και εδώ και αλλού.

Πάντως ο υπουργός των Οικονομικών, αναφερόμενος σε όλους τους άλλους, απέδωσε την επ΄αυτού κριτική των άλλων κομμάτων, στη συγκεκριμένη συγκυρία δηλώνοντας με σαφήνεια πως «κατανοεί ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο». Εμείς, πάντως,  το είχαμε καταλάβει από καιρό… Ας το παραδεκτούν όμως κι εκεί στο Προεδρικό – είναι και η επ΄αυτού ειλικρίνεια θετικό στοιχείο στην προεκλογική προσπάθεια!

Μπορεί κάποιος να διερωτηθεί γιατί, άραγε, έμειναν την τελευταία στιγμή και έτσι είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να κάνουν οι ίδιοι τα εγκαίνια των εξαγγελλόμενων έργων. Είναι δυνατόν να έχουν τόση σιγουριά; Tα ερωτήματα αυτά δεν πρέπει να μας απασχολούν, ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του και οι ψηφοφόροι τα δικά τους! Το καλό μήνυμα είναι πως «λεφτά υπάρχουν» και μόνο μια συζήτηση για την επιλογή των αναπτυξιακών στόχων έχει ιδιαίτερη σημασία…

Όπως και να΄χει, ακόμα κι αν, σε πρώτη φάση και για να μη χαλάμε τις καρδιές μας, δεχτούμε πως όλα τα έργα είναι σημαντικά και προτεραιότητας, δεν μπορούμε να μη διερωτηθούμε γιατί κάποια πολύ βασικά έργα υποδομής που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά κάθε αναπτυξιακού έργου και στοιχίζουν μόνο κάτι ψιλά μπροστά στις δεκάδες εκατομυρίων πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατανομής δεν τυγχάνουν της στήριξης της Πολιτείας ούτε και μέσα από τους προϋπολογισμούς ανάπτυξης (όπως χαρακτηρίστηκε και ο φετινός από τον αρμόδιο υπουργό).

Μιλούμε ιδιαίτερα για τις υποδομές της ποιότητας: Tη Μετρολογία και τη Διαπίστευση. Και οι δυο  λειτουργούν με ευθύνη του κράτους το οποίο δεν έχει λόγο ή εμπόδιο να τις υποστηρίζει και να τις ενισχύει.

Οι υποδομές αυτές δεν «παίζουν» στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς και η όποια στήριξη από το κράτος είναι όχι μόνο απόλυτα θεμιτή αλλά και υποχρεωτική αν η χώρα θέλει το αυτονόητο: από τη μια να αξιοποιήσει  την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και από την άλλη να διασφαλίσει την ποιοτική επάρκεια προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Η Μετρολογία είναι απαραίτητη για να ξέρουμε τι μετράμε και με ποια ακρίβεια – αμέτρητες οι κάθε είδους μετρήσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Η  Διαπίστευση είνα απαραίτητη για να ξέρουμε αν τα εργαστήρια δοκιμών και οι άλλοι φορείς που αξιολογούν τη συμμόρφωση προϊόντων και υπηρεσιών με συγκεκριμένες ποιοτικές απαιτήσεις λειτουργούν με επάρκεια και αξιοπιστία. Αυτές οι απαιτήσεις είναι συχνά καθορισμένες νομοθετικά, άλλες έχουν άμεση σχέση με την υγεία μας και την ασφάλειά μας ενώ όλες έχουν σχέση και με τα οικονομικά μας συμφέροντα.

Σε όλα αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπτώσεις ή πονηριές (να ξεγελάσουμε τους ευρωπαίους, όπως κάποτε μερικές γειτονικές χώρες) αλλά περνάμε περιοδικές εξετάσεις, μέσα από αξιόπιστη και τεκμηριωμένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεξάρτητα από φιλίες, συμπάθειες ή και αντιπάθειες.

Ο απροβίβαστος βαθμός έχει σοβαρές πολιτικές, κοινωνικές και, κυρίως, οικονομικές επιπτώσεις. Τώρα που φουντώνει ο προεκλογικός αγωνας και όλοι σπεύδουν να προβάλουν τις πρωτοπόρες θέσεις τους για ένα καλύτερο αύριο υπογραμμίζοντας τη σημασία της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας και άλλα πολλά για την ανάπτυξη, πρέπει να ξέρουν πως χωρίς την αξιόπιστη λειτουργία αυτών των υποδομών, ουδεμία προοπτική επιτυχίας υπάρχει. Το ίδιο και με το φυσικό αέριο και τις άλλες ενεργειακές πηγές. Ούτε τα μεγαλεπήβολα δημόσια έργα, τα κτήρια (τώρα πια και τα πολυώροφα!), οι δρόμοι, τα λιμάνια, οι μαρίνες. Και ο τομέας της υγείας δεν θα έχει χρησιμότητα, αυτονομημένος  ή όχι, αν δεν παράγει αξιόπιστες μετρήσεις για  την υγεία μας. Το ίδιο και τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα αγροτικά και τα βιομηχανικά προϊόντα, τα προϊόντα προστατευμένης ονομασίας προέλευσης και προστατευμένης γεωγραφικής προέλευσης και όλα τα άλλα…

Μια εξήγηση και μια «δικαιολογία» για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Πολιτείας είναι απόλυτα αναγκαία. όχι τόσο για όσους γνωρίζουν και παραπέρα λεπτομέρειες, αντιφάσεις και παραλογισμούς που σίγουρα δεν χωράνε σε μια κυριακάτικη στήλη!

kctsimillis@cytanet.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *