Εγκατέλειψε το Yavuz στην Αττάλεια το Bourbon Topaz: Πιάνουν τόπο τα κυπριακά εντάλματα

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Twitter, @anadoluagency

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, LIBERAL

Καθυστέρηση στην προετοιμασία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz για την παράνομη γεώτρηση στον κόλπο της Καρπασίας, προκαλεί η κινητοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την απειλή της έκδοσης διεθνών ενταλμάτων εναντίον του προσωπικού που συμμετέχει σε παράνομες γεωτρήσεις αλλά και με τις προειδοποιήσεις σε ξένες εταιρίες που διστάζουν να παραχωρήσουν τα αναγκαία για την γεώτρηση συνοδευτικά σκάφη.

Χθες ο τουρκικός σχεδιασμός δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα καθώς ένα συνοδευτικό σκάφος το Bourbon Topaz (με σημαία Μπαχάμων) που είχε φθάσει στην Αττάλεια δυο εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Yavuz προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία, αναχώρησε από την Αττάλεια με κατεύθυνση την Μάλτα που αναμένεται να καταπλεύσει την Κυριακή.

Το Bourbon Topaz ανήκει στην εταιρία Bourbon Offshore που έχει έδρα την Μασσαλία και διαθέτει θυγατρική στην Τουρκία την «Inebolu Petrol Deniz Hizmetleri», που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), σε δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου απευθύνθηκε στην μητρική εταιρία (χωρίς να πάρει απάντηση) θέτοντας το θέμα των ποινικών ευθυνών για τέτοιες παράνομες ενέργειες ενώ θέμα υπάρχει και για την στάση της ίδιας της γαλλικής κυβέρνησης η οποία έχει ήδη συμφωνήσει στην Ε.Ε. για την λήψη «στοχευμένων μέτρων» εναντίον εταιριών και ατόμων που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις παράνομες ενέργειες.

Πάντως προς το παρόν το σκάφος της εταιρίας, το Bourbon Topaz, αποσύρθηκε από την Αττάλεια. Δίπλα στο Yavuz παραμένει το συνοδευτικό βοηθητικό σκάφος Altan με τουρκική σημαία το οποίο αγοράσθηκε από Νορβηγική εταιρία και συνέδραμε το Fatih στην προετοιμασία της παράνομης γεώτρησης του εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται το με ιταλική σημαία συνοδευτικό σκάφος για υπεράκτιες δραστηριότητες, VOS THALASSA, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν το σκάφος αυτό θα συνδράμει την προσπάθεια για παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αψηφώντας τον κίνδυνο έκδοσης ενταλμάτων εναντίον του πληρώματος και κυρώσεων εις βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου το Fatih να φθάσει στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και να επιχειρήσει την γεώτρηση, υποχρεώθηκε η Τουρκία να αγοράσει και να υψώσει τουρκική σημαία σε τρία νορβηγικά σκάφη, τα οποία πλέον συμμετέχουν στην παράνομη δραστηριότητα του Fatih.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ το Yavuz θα κινηθεί σε περιοχές που το βάθος φθάνει 1.000 μέτρα μέχρι τον βυθό και θα επιχειρήσει γεώτρηση σε βάθος 3000 μέτρων κάτω από τον βυθό νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *