Είναι βαρύ και ασήκωτο το γεωπολιτικό παιγνίδι του Μπάιντεν: Και η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. EPA, OLIVER CONTRERAS, POOL

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όλοι συμφωνούμε ότι η 25η Μαρτίου 2021, ήταν εξαιρετική, και από πλευράς εντυπώσεων λόγω της στρατιωτικής παρέλασης, αλλά και ουσίας. Απ’ όλους τους ξένους, που τίμησαν την 25η Μαρτίου και την Επανάσταση των Αδούλωτων, πιο εντυπωσιακοί ήταν οι Αμερικανοί.

Ξεπέρασαν εαυτούς. Όσοι τους γνωρίζουμε μπορούμε να πούμε ότι είναι τόσο εκδηλωτικοί μόνο με το Ισραήλ.

Οι λόγοι είναι πολλοί, και είναι πρωτίστως στρατηγικοί. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παίξει δυνατά στη Μεσόγειο για να προασπίσει βασικά πρώτα τα εθνικά της συμφέροντα και μετά και τα δυτικά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που ήταν την Πέμπτη ο παλιός καλός πολιτικός, ο οποίος έδινε απίστευτες μάχες για την Κύπρο και την Ελλάδα στη Γερουσία, βρήκε ένα πολύ καλό σημείο επαφής με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν μαζί και με άλλες χώρες τις προκλήσεις της εποχής που ζούμε.

  • Είτε είναι η πανδημία, είτε είναι το κλίμα, είτε είναι η επιθετικότητα περισσότερο της Κίνας, και λιγότερο της Ρωσίας, στις δυτικές αξίες και στη Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει τις αμερικανικές σκέψεις για όλα αυτά τα θέματα. Και ξέρει πλέον και πως σκέφτεται ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος για την Τουρκία. Η κατάσταση στο θέμα αυτό δεν είναι καλή, από όποια πλευρά και να το εξετάσουμε το ζήτημα.

Οι άνθρωποι του Ταγίπ Ερντογάν, από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέχρι και τον Ιμπραίμ Καλίν, έκαναν πολύ μεγάλες προσπάθειες -στα γόνατα έπεσαν σχεδόν- για να εξασφαλίσουν ένα τηλεφώνημα από τον κ. Μπάιντεν. Ζητούσαν μάλιστα να γίνει το τηλεφώνημα την 25η Μαρτίου ταυτόχρονα με αυτό προς τον κ. Μητσοτάκη για να δοθεί «μήνυμα ειρήνης». Ο Τσαβούσογλου μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν και ο Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σάλλιβαν.

Ο κ. Μπάιντεν, λοιπόν, αργεί να κάνει το τηλεφώνημα στον Ερντογάν, και πάντα υπάρχει μία δικαιολογία από την οποία πιάνεται για να μην του τηλεφωνήσει. Αυτή η αίσθηση είναι κυρίαρχη. Βεβαίως, κάποια στιγμή

Το ερώτημα που τέθηκε εσχάτως είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφωνώντας στον Ερντογάν είναι ως να προδίδει τα εκατομμύρια των γυναικών που επηρεάζονται από την απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Ξέρεις Νίκη… Ο κ. Μπάιντεν είναι ένας εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αρχή της πολιτικής του καριέρας. Και ο Ερντογάν στο θέμα αυτό είναι απέναντί του.

Επιστρέφοντας στη συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να προσθέσω σε αυτά που είπε η Αλεξία, ότι η επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν καταπληκτική. Μίλησαν για τα θέματα που ενδιαφέρουν τις χώρες τους. Και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ικανοποιημένος με αυτά που άκουσε. Η στρατηγική συνεργασία έχει φτερά από χθες το βράδυ και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα. Ο κ. Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στη Σούδα. Τελικά εξελίσσεται στην καλύτερη αμερικανική εγκατάσταση στο εξωτερικό. Και στάθηκε στη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Αναφορικά με την πιθανότητα πραγματοποίησης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθεί. Πιστεύω ότι θα είναι στις πρώτες επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν μόλις η Αμερική περάσει την πανδημία.

  • Λόγω και της κατάστασης με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι η πιο σοβαρή περίπτωση να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα αλλά και τα ελληνικά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και εν μέσω πληροφοριών για την επικίνδυνη διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια. Άλλωστε γίνεται αναφορά και στη δημόσια δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως μου ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες μέχρι και το Λευκό Οίκο θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κίνας στην Ελλάδα. Τη θεωρούν μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Ο Κινέζος υπουργός επισκέφθηκε και τη Σερβία και τα Σκόπια, όπου υπόσχεται εμβόλια. Όχι δωρεάν βέβαια, αλλά αποδεχόμενες να δώσουν κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια.

Είναι βαρύ και ασήκωτο το γεωπολιτικό παιγνίδι. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο. Ο κ. Μπάιντεν είπε τα δικά του. Αλλά οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν στην πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ηγετών. Η αγορά των φρεγατών θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Και οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν δώσει την καλύτερη προσφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *