Εμείς έχουμε το πάνω χέρι και όχι ο Ερντογάν: Πόσα ανοικτά μέτωπα όμως μπορεί να αντέξει η Τουρκία ταυτόχρονα;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Κωνσταντίνου Καρεκλά

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα βιώνουμε το οθωμανικό ντελίριο του νεοσουλτάνου εις βάρος του Ελληνικού Έθνους προσπαθώντας να βρει την αφορμή να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αυτό το οποίο πρέπει εμείς να πράξουμε είναι ψύχραιμες στρατηγικές κινήσεις που θα αφοπλίζουν περισσότερο την επιθετική ρητορική του Ερντογάν. 

Παράλληλα όμως θα πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα δεχθούμε καμία ήττα στο παιχνίδι που έχει στήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού αυτή θα είναι καταληκτική και θα δημιουργήσει εις βάρος μας δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι εταιρείες που ανέλαβαν τα οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν θα αποχωρήσουν ένεκα των ενεργειών των Τούρκων που έχουν ως μοναδικό στόχο να παγοποιήσουν το ενεργητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε προηγούμενο μου άρθρο ανέφερα συγκεκριμένα πως η ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ βρίσκεται στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου ως κύριος παίχτης της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ως συνεργάτης τους στον Turkish stream μέσω της Gazprom αλλά και του τεράστιου κοιτάσματος στο Κατάρ. Η στάση της Τουρκίας, ακόμη δεν έχει σκληρήνει όσο αναμένεται και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα και για τα σενάρια των Εγγλέζων όπου πριν από έναν περίπου μήνα προειδοποιούσαν πως η ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ θα κλιμακωθεί σε σημείο που ίσως έχουμε ακόμη και προειδοποιητικές βολές, όχι όμως κάτι περισσότερο. Και αυτό το σενάριο είναι πολύ καλά γνωστό εδώ και καιρό από όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το 2018 είναι πολύ δύσκολη χρονιά για τους γείτονες της Τουρκίας, αφού εισερχόμαστε σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο. Η Τουρκία διαχρονικά εξωτερίκευε τα προβλήματά της με στόχο να πετύχει την εσωτερική ενότητα που χρειάζεται και αυτό είναι που ουσιαστικά πράττει με τους τραμπουκισμούς σε Αιγαίο και Κύπρο. Ο νεοσουλτάνος δέχθηκε αρκετή κριτική από τους συμμάχους του στο εσωτερικό πως δεν ακολουθεί την οδό που θα έπρεπε για την Κύπρο και Αιγαίο, εξού και οι εμπρηστικές δηλώσεις ενώπιων της κοινοβουλευτικής του ομάδας για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης.

Το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του όμως του Ερντογάν, και το σύνδρομο που τον διακατέχει για την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας διαφοροποιεί τα δεδομένα που υπήρχαν πριν κάποια χρόνια. Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη πλέον έγκρισης για οποιαδήποτε κίνηση από τους Αμερικανούς πλέον μεν, αλλά το λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν δε. Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν δικαιολογημένα βαφτίστηκε νεοσουλτάνος αφού προσπαθεί να επαναφέρει την αίγλη και τη δύναμη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όταν αυτή ήταν ακόμη τρανή και δυνατή. Οι κινήσεις σε Κατάρ και Σουδάν αλλά και η κίνηση μέσω της Ισλαμικής διάσκεψης εναντίον της απόφασης Τραμπ για Ιερουσαλήμ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η επέμβαση στο Αφρίν με τις ευλογίες της Ρωσίας αφού εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της είναι ακόμα μια κίνηση που ήθελε να στείλει τα μηνύματά της προς τις ΗΠΑ, όμως με την αντίσταση των Αμερικανών μέσω της απόφασης να χρηματοδοτήσουν τους Κούρδους, έφεραν σε αδιέξοδο την Τουρκία, και προσπαθεί τώρα να ασκήσει πιέσεις ανοίγοντας ακόμα ένα μέτωπο πιο νωρίς από ότι είχαν στα πλάνα τους. Πόσα ανοικτά μέτωπα όμως μπορεί να αντέξει η Τουρκία ταυτόχρονα; Μπορεί η οικονομία της να αντέξει όλα τα μέτωπα; Ήδη μεγάλοι κολοσσοί αποχωρούν από την παραγωγή της Τουρκίας βάζοντας πλώρη για την Κίνα, κάτι που δεν βοηθά την επιθετική ρητορική των Τούρκων.

Τα γεγονότα που βιώνουμε αυτές τις ημέρες δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή από μια σειρά γεγονότων που θα ακολουθήσουν εντός του 2018. Το πιο ανησυχητικό είναι η πιθανή κρίση στο Ισραήλ με τον Νετανιάχου να κατηγορείται για δωροδοκία. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος και γενικότερα ο Ελληνισμός χρειάζεται δυνατούς τους συμμάχους τους. Εκτιμώ πως η ΕΕ δεν θα προβεί σε κάτι περισσότερο από συστάσεις μέσω Twitter, ίσως και μια δυο συναντήσεις. Από κει και πέρα, το πάνω χέρι εκτιμώ πως είναι ο Ελληνισμός που το έχει και όχι η Τουρκία αφού αν είναι να γίνει κάτι, εμείς θα επιλέξουμε το σημείο και τον χρόνο που θα γίνει και όχι ο Ερντογάν. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το δεύτερο μέτωπο με τα Σκόπια, να συμπεριφερθούμε ώριμα υπό τις περιστάσεις και να παραμείνουμε ενωμένοι.

* BSc ΒΑ / Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *