Ενάντια στη διαφθορά που δυναμιτίζει τα θεμέλια της πολιτείας: Κραυγαλέα εξαίρεση αποτελεί ο Γενικός Ελεγκτής

FILE PHOTO. Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας . ΚΥΠΕ/ΓΤΠ/ Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Του Ανδρέα Μορφίτη

«Διαφθορά: Η φθορά των ηθών, η εξαχρείωση, η ανηθικότητα, η κατάσταση στην οποία χρησιμοποιούνται αθέμιτα μέσα για να παραβιάζονται οι νόμοι (με δωροδοκίες, εξυπηρετήσεις, προσφορές, κτλ.) για ιδιωτικό όφελος των ανώτερων αξιωματούχων ενός καθεστώτος» – (λεξικό Μπαμπινιώτη σελίδα 572). Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως δυο είναι τα μεγάλα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την Κύπρο και τον λαό της σε όλα αυτά τα δίσεκτα χρόνια του ελεύθερου βίου μας: To Κυπριακό, ως το μέγιστο εθνικό μας πρόβλημα και η διαφθορά, ως η γενεσιουργός αιτία όλων των δεινών που μας κατατρέχουν. 

Η διαφθορά, όπως την περιγράφει ο διαπρεπής μας γλωσσολόγος Ιωάννης Μπαμπινιώτης αλλά και όπως την βιώνουμε καθημερινά την τελευταία πενταετία, είναι το πλαίσιο που γεννά την αυθαιρεσία, τη διαπλοκή, τον ετσιθελισμό των αρχόντων, την καταπάτηση των νόμων και την καταστρατήγηση των θεσμών και των αξιών από τους άρχοντες αλλά –και κατ΄ επέκταση– και από τους αρχομένους.

Το προσωπικό συμφέρον, η προβολή, το βόλεμα των ημετέρων, η διαπλοκή και η διαφθορά υπήρξαν πάντοτε τα όπλα και τα εφόδια που χρησιμοποιούσαν διαχρονικά οι «άρχοντες» της κυπριακής πολιτείας, ανεξάρτητα από το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και κομματικό κατεστημένο στο οποίο ανήκαν και το οποίο υπηρετούσαν και χωρίς κανένας να λογοδοτεί και –τουλάχιστον– να παραδέχεται ότι έσφαλε.

Εκατοντάδες είναι τα σκάνδαλα αλλά και τα ανομήματα, οι παρατυπίες και οι παρανομίες τα οποία κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας και παρέμειναν ατιμώρητα, όπως και εκατοντάδες είναι οι ένοχοι ή οι ηθικοί αυτουργοί που έμειναν στο… απυρόβλητο.

Αυτή η λερναία ύδρα, που κατατρώγει κυριολεκτικά τα σωθικά της Κυπριακής κοινωνίας και δυναμιτίζει τα θεμέλια της Κυπριακής πολιτείας, εκκολάφθηκε και «ανδρώθηκε» από το ίδιο το κατεστημένο το οποίο βολεύτηκε μέσα στη σιωπή, την ανοχή, την αδιαφορία και τη συγκάλυψη από τους πολίτες.

Κραυγαλέα εξαίρεση μέσα σ΄αυτό το σκοτάδι, αποτελεί κατά την προσωπική μου άποψη, ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ακούραστος, εύτολμος, αταλάντευτος, πιστός στο καθήκον και την αποστολή του, προσπαθεί να οργώσει το χάος θυμίζοντάς μου εκείνους τους υπέροχους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη «..μέσα στη θλίψη, της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά».

Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό, κάθε φορά που ο Γενικός Ελεγκτής προσπαθεί –μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων αλλά και των βαρύτατων ευθυνών που επωμίζεται από το αξίωμά του– να διερευνήσει κάποια υπόθεση που αφορά στη διαχείριση της δημόσιας εξουσίας αλλά και του δημόσιου χρήματος, να γίνεται στόχος επιθέσεων από όσους δυνητικά ενέχονται σε υπέρβαση ή / και κατάχρηση εξουσίας.

Θυμίζω μόνο την υπόθεση της διοργάνωσης της παράστασης του Ευριπίδη «Αντιγόνη» στο Αρχαίο Ελληνικό θέατρο της Σαλαμίνας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τον Σεπτέμβριο του 2016. Όταν ο Γενικός Ελεγκτής γνωμάτευσε ότι αναρμόδια ο ΘΟΚ διέθεσε δημόσιο χρήμα για να «σκηνοθετήσει» εκείνη την παράσταση, όρμησαν λάβροι εναντίον του οι αρμόδιοι του ΘΟΚ, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που κατηγόρησε τον κ.  Οδυσσέα Μιχαηλίδη «για υπερβάλλοντα ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του». Μετά από αυτές τις ανοίκειες επιθέσεις, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης με γραπτή γνωμάτευσή του δικαίωσε πλήρως τον Γενικό Ελεγκτή (Φιλελεύθερος 21/01/2017).

Όπως τότε, έτσι και τώρα, στην εξέταση της υπόθεσης της Επιτρόπου Νομοθεσίας κα Λήδας Κουρσουμπά, ο Γενικός Ελεγκτής «κατηγορείται» ότι ενεργεί καθ΄υπέρβαση των καθηκόντων του, εκτός ορίων και με… εμπάθεια με σκοπό να…στοχοποιήσει συγκεκριμένους Ανώτερους Αξιωματούχους του Κυπριακού Κράτους και συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή την κα Λήδα Κουρσουμπά! Δεν γνωρίζω προσωπικά ούτε τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη ούτε και την κα Λήδα Κουρσουμπά και με αφήνουν πλήρως αδιάφορο τα ονόματα και οι προσωπικότητες.

Αυτό όμως που με ενδιαφέρει πρωτίστως ως ενεργό πολίτη αυτής της παραπαίουσας πολιτείας και αυτής της χειμαζόμενης κοινωνίας είναι η προστασία των θεσμών και των Αξιών ενός Κράτους το οποίο καθημερινά βουλιάζει από τα ανομήματα των αρχόντων και από την ανοχή των πολιτών του.

Αν στο τέλος της διερεύνησης των πράξεων της κα Κουρσουμπά ο Γενικός Ελεγκτής αποδειχτεί ότι έσφαλεν ενεργώντας υποκειμενικά και με εμπάθεια –όπως δήλωσε η Επίτροπος Νομοθεσίας– τότε οφείλει να απολογηθεί δημόσια. Διαφορετικά η κα Κουρσουμπά θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή της από τα υψηλά καθήκοντα που της ανέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα περιμένουμε με την οφειλόμενη αγωνία την έκβαση της διερεύνησης των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή για να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»!

*Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Κίνημα Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.