Ένας Σενέρ, που είναι Λεβέντης και δρα εκ μέρους όλους μας

File Photo: Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ (Δ). Φωτογραφία ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ έχει πολλές φορές αναμετρηθεί με την κατοχική δύναμη. Αναμετρήθηκε με τους εγκάθετους της Άγκυρας στα κατεχόμενα, με την ηγεσία του κατοχικού στρατού, αλλά και με τον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αναμέτρηση αυτή δεν είναι τόσο εύκολη γιατί ζει σε συνθήκες κατοχής. Δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά είναι στρατοκρατούμενη, κατεχόμενη περιοχή και οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Τουρκία. Δεν επιδέχονται δε αμφισβήτηση των αποφάσεων τους. Ο Σενέρ Λεβέντ, ωστόσο, υπερασπίζεται τις απόψεις του. Λέει την κατοχή κατοχή και το ψευδοκράτος ψευδοκράτος. Δεν λειτουργεί με τους όρους του πολιτικού συστήματος στα κατεχόμενα, όπου η «αντιπολίτευση» για να γίνει «κυβέρνηση», όπως για παράδειγμα οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, θα πρέπει να δίνουν συνεχώς  τα διαπιστευτήρια τους στην κατοχική Τουρκία.

Η Άγκυρα, το καθεστώς Ερντογάν, έχει διώξει πολλές φορές τον Σενέρ Λεβέντ και την εφημερίδα του.  Κι αυτό επειδή ασκεί κριτική στην Τουρκία, τον Ερντογάν. «Κατηγορήθηκε» επειδή υπερασπίζεται την ελευθερία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μασά τα λόγια του.  Τούτο το επιβεβαιώνουν τα κείμενα του. Τούτο το επιβεβαιώνει και η μανία της Άγκυρας να τον φιμώσει. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Κι όταν ακόμη επιχείρησαν να τον λυντσάρουν οι Γκρίζοι Λύκοι με την κάλυψη της ψευδοαστυνομίας δεν υποχώρησε. Συνέχισε να γράφει καθημερινά.

Αλλά δεν έμεινε εκεί. Τις τελευταίες ημέρες πέρασε στην αντεπίθεση. Ο  Λεβέντ, λοιπόν, κατέθεσε αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Τουρκίας.  Σύμφωνα με την εφημερίδα του, μέσω του δικηγόρου του Οντζέλ Πολίλι και επικαλούμενος το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά στην ελευθερία έκφρασης, ο Λεβέντ κατήγγειλε την Τουρκία για καταπάτηση της ελευθερίας έκφρασης και για ‘δικαστική παρενόχληση’ που γίνεται επί χρόνια σε βάρος του από την Άγκυρα, με τις αλλεπάλληλες αγωγές και ποινικές υποθέσεις που ανοίγονται εναντίον του.  Στην κατάθεση αγωγής περιέχονται κι άλλα στοιχεία. Σημασία έχει ότι έχει τολμήσει σε αυτές τις συνθήκες να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Ο Σενέρ Λεβέντ λειτουργεί και δρα και εκ μέρους όλων μας. Όσων υπερασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία και επιμένουν πως η λύση για να λειτουργήσει πρέπει να απαλλαγεί η χώρα από την Τουρκία. Να απαλλαγεί η χώρα από τις διάφορες εξαρτήσεις από τρίτους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *