Ένας σουλτάνος προβλεπτός δεν αντιμετωπίζεται με ψευδαισθήσεις: «Η δύσκολη συνάντηση» Τσίπρα και Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουλίου 2018, στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Του Κώστα Βενιζέλου Στη δύσκολή, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε και το Κυπριακό. Έθεσε αυτά που συζήτησε προχθές τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Έθεσε τη  θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρησή των τουρκικών στρατευμάτων, στη βάση ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, που θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χθες βράδυ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο μήνυμα προς τον Ερντογάν, που διαβιβάσθηκε μέσω Αλέξη Τσίπρα.

  • «Για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση θα πρέπει να εναρμονιστούμε απόλυτα με όσα και ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπιστώνει και αυτό είναι πως δεν μπορεί να συνεχίσει η ύπαρξη αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης ιδιαίτερα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ», διαμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, έθεσε το Κυπριακό και ζήτησε όπως αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών για προετοιμασία του εδάφους στα θέματα της Ασφάλειας. Κοντολογίς να αποφευχθεί αυτό που έγινε στις δυο προηγούμενες Πενταμερείς, που συγκλήθηκαν χωρίς προετοιμασία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόλαβε πάντως, από τα κατεχόμενα, που επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Άγκυρας στο θέμα του φυσικού αερίου, που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της. Διαμήνυσε πως εάν δεν είναι η Τουρκία μέρος της αξιοποίησης του αερίου της κυπριακής ΑΟΖ θα αντιδράσει.

  • «Σε αντίθετη περίπτωση, ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να αναζητούμε αυτό που πρέπει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως πράξαμε μέχρι σήμερα», παραπέμποντας προφανώς στο 1974.

Και φεύγοντας από τα κατεχόμενα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως υπάρχει κι άλλος δρόμος, για τον οποίο  προετοιμάζεται η τουρκική πλευρά.

  • «Εάν λυθεί ( το Κυπριακό) θα λυθεί. Εάν όχι, τότε το τι θα γίνει από τούδε και στο εξής θα πρέπει να το σκεφτούν και εκείνοι, εμείς θα κάνουμε το βήμα μας».

Όλα αυτά και πολλά άλλα, όπως η άτεγκτη στάση του για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία από τον περασμένο Μάρτιο, τα έθεσε ο Ερντογάν στη συνάντηση, επιβεβαιώνοντας αυτό που γνώριζε η Αθήνα. Ό,τι δηλαδή η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της και κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Δεν εγκαταλείπει τις επεκτατικές του βλέψεις σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πλέον τους συνομιλητές του στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Και τη συμπεριφορά τους και τις επιδιώξεις τους. Γι αυτό και ήταν προετοιμασμένος στη συνάντηση με τον Ερντογάν, για το τι θα ζητήσει ( τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο) και πώς. Τι θα προβάλλει για τα ελλαδοτουρκικά και το Κυπριακό. Ψευδαισθήσεις με τους Τούρκους δεν χωράνε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *