Ενεργειακές εξελίξεις και ζητήματα

O χάρτης με τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ . Υπουργείο Ενέργειας Κυπριακής Δημοκρατίας

Του ΑΝΤΩΣΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου θεωρείται σημαντικής αξίας αφού τονίζει τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών και την ανάπτυξη περαιτέρω των συνεργασιών μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου. Τονίζει, παράλληλα, την ιδιαίτερη αξία που η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποδώσει στην ανάπτυξη των συνεργασιών με τα φίλια διακείμενα κράτη της περιοχής, ενδυναμώνοντας τη γεωπολιτική σημασία που έχει η Κύπρος και την αναγκαιότητα περαιτέρω εμβάθυνσης των συνεργιών σε διάφορους τομείς.
Η προσπάθεια της Αιγύπτου για τη δημιουργία ενός φόρουμ για το φυσικό αέριο των χωρών της Μεσογείου αποτελεί μια επιπρόσθετη θετική εξέλιξη. Στόχος της δημιουργίας ενός τέτοιου φόρουμ είναι η εξέλιξη σε έναν διεθνή οργανισμό για θέματα ενέργειας, χωρίς να αποκλείεται κανένας, νοουμένου φυσικά ότι οι μετέχουσες χώρες θα κάνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των υπολοίπων χωρών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δη του δικαίου της θάλασσας.

Υπάρχει, όμως, ανησυχία προφανώς όσον αφορά την στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα. Είναι, επίσης, προφανές, ότι μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να επιλυθούν οι όποιες διαφορές και είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ζητήσει στο παρελθόν την οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου – Τουρκίας στα πλαίσια πάντοτε του διεθνούς δικαίου.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά με την υλοποίηση του ενεργειακού της σχεδιασμού. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που προωθεί έτι περισσότερο τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, με την TOTAL να δίνει ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με την διεξαγωγή γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το «Φατίχ» («Πορθητής») και την κάθοδο του δεύτερου γεωτρύπανου της Τουρκίας «Γιαβούζ» στην Καρπασία, την ίδια στιγμή που το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις σεισμογραφικές του έρευνες στις νότιες θάλασσες της Κύπρου.

Στόχος μας πρέπει να παραμένει πάντοτε η αποκλιμάκωση της όποιας έντασης υπάρχει, την ίδια ώρα που συνεχίζουμε την υλοποίηση της ενεργειακής μας στρατηγικής. Φυσικά, η στάση της Τουρκίας δεν είναι καθόλου υποβοηθητική ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να συντηρεί.

  • Η πρόσφατη πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας καταδεικνύει τη στάση και αντίληψη της Τουρκίας σε σχέση με τα ενεργειακά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδίδοντας προεξέχουσα σημασία για την Τουρκία στην περιοχή.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η δική μας πολιτική εδράζεται στον πολλαπλασιασμό των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων της χώρας μας, σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους μας και έχοντας υπόψη το γεγονός ότι οι δικές μας ενέργειες στηρίζονται στις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη ασπίδα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων του Τόπου μας.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in LawInternational Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *