Ενός αδέσποτου πυραύλου μύρια έπονται

Ο ΄χώρος της έκρηξης στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Φωτογραφία της ιστοσελίδας της τουρκοκυπριακής εφημερίδας ΚΙΠΡΙΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Η πτώση και πρόσκρουση του Ρωσικού πυραύλου S-200 στον Πενταδάκτυλο ανέδειξε :

 • Το αυταπόδεικτο των κινδύνων που δημιουργούνται ακόμα και για  γειτονικά κράτη και λαούς εκεί όπου υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες και διεξάγονται συρράξεις.
 • Οι κίνδυνοι στη δική μας περιοχή είναι δυστυχώς διαρκείας και καθίστανται όλο και μεγαλύτεροι λόγω του  μεγέθους των δυνάμεων που εμπλέκονται σ΄ αυτές.  Ιδιαίτερα η Συριακή κρίση, αποτέλεσμα της διαμάχης των συγχρόνων μεγάλων δυνάμεων, έφερε στο ίδιο πεδίο μαχών τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις της εποχής μας.  Τη Ρωσία από τη μια και τις ΗΠΑ από την άλλη με τους συμμάχους τους.  Αποκαλύπτοντας έτσι και ποιοι κρύβονταν πίσω από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.
 • Η πρόσφατη εξέλιξη ανέδειξε και τον κίνδυνο για τη διεθνή αεροπλοΐα αλλά και ναυτιλία από τα λάθη ή τα «λάθη» ενός πολέμου.  Θα μπορούσε να υπήρχαν ανθρώπινα θύματα είτε στη ξηρά, είτε στον αέρα, είτε στη θάλασσα.
 • Λέω τα λάθη ή τα «λάθη»  γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι ο πύραυλος έχει εκτραπεί από λανθασμένους χειρισμούς, από ανθρώπινο λάθος ή είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης εκτροπής στα πλαίσια του ηλεκτρονικού πολέμου.  Αν είναι το δεύτερο τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα τόσον για την περιοχή όσον και για μας.  Διότι προφανώς ορισμένοι προσπαθούν να επεκτείνουν την ένταση και να εμπλέξουν στα πολεμικά τους σχέδια και άλλα κράτη και λαούς.
 • Εν πάση περιπτώση το συμβάν αυτό έχει αποδείξει τη ζωτική ανάγκη να μειωθούν οι συρράξεις, να εξευρεθούν ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα και να θεσμοθετηθούν μηχανισμοί ειρηνικής επίλυσης διαφορών.  ΄Η το ολιγότερο οι υφιστάμενοι θεσμοί όπως ο ΟΗΕ και άλλοι να διαδραματίσουν επιτέλους ρόλο αποφασιστικό.
 • Για ότι αφορά ειδικά εμάς εδώ στην Κύπρο, η πρόσκρουση του πυραύλου στον Πενταδάκτυλο έχει καταρρίψει και ένα πρόσφατο τουρκικό παραμύθι.  Τη νεοφανή θεωρία του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβόσογλου ότι δήθεν χρειάζονται οι Τουρκικές εγγυήσεις μετά την  κατ΄ευχήν  λύση του κυπριακού και για προστασία μας από εξωτερικού κινδύνους.  Ακριβώς λόγω των πολεμικών συρράξεων που τακτικά αναφύονται στην περιοχή.  Προφανώς ο πάνοπλος Αττίλας και η Τουρκία δεν πήραν είδηση για το συμβάν και ουδεμία υπήρξε αντίδραση αναχαίτησης του πυραύλου.
 • Βέβαια παρόμοιας φύσης αδυναμία έχει παρουσιαστεί και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.  Καμμιά αναγνώριση, καμμιά αντίδραση.  Όπως επίσημα δηλώθηκε η αντιαεροπορική ομπρέλα προστασίας  της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση πολέμου στον οποίο εμπλέκεται η ίδια.  Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι κτυπήματα μπορεί να δεκτείς και από γειτονικούς πολέμους.
 • Ενδιαφέρον θα είναι να υπογραμμίσουμε ότι τον «ύπνο του δικαίου» κοιμήθηκαν και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και τα αγγλικά και αμερικάνικα συστήματα εντοπισμού και ραντάρ.  Εκτός αν σκόπιμα αποκοιμήθηκαν.  Πάντως μέχρι σήμερα οι Βρετανικές βάσεις, ουδέποτε λειτούργησαν προστατευτικά για την Κύπρο.  Λειτούργησαν και λειτουργούν επιθετικά με στόχο άλλες χώρες και λαούς ή κατασκοπευτικά σε βάρος τρίτων.  Τι θα γινόταν αν ο πύραυλος κατευθυνόταν προς τα ραντάρ τους ή τις εγκαταστάσεις τους σε διάφορα σημεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στη βάση Ακρωτηρίου, όπου εδρεύουν οι κύριες στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους;

Πάνω απ΄ όλα όμως,

 • Τρέμω στην ιδέα αυτή ή τυχαία ή όχι εκτροπή, να είχε στόχο είτε αμερικάνικο στρατιωτικό υλικό , άψυχο ή έμψυχο ή Ρωσικό.  Σε ποιόν άπειρου μεγέθους κίνδυνο θα βρισκόταν η ανθρωπότητα;  Ποιος θα προλάβαινε και πως την υφήλιο  να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με το Παγκόσμιο Ολοκαύτωμα;

Επιβεβλημένη λοιπόν ως εκ τούτου ή ανάγκη  να επιλυθεί άμεσα και τελεσίδικα το Συριακό.  Να αποδοθεί η Συρία, στον μόνο δικαιούχο, που είναι ο Λαός της.  Να επιλυθούν επίσης το Παλαιστινιακό, και φυσικά το Κυπριακό, το οποίο επίσης αποτελεί κίνδυνο θερμής ανάφλεξης.  Μια θρυαλλίδα η οποία θα ανάψει, είτε σκόπιμα είτε τυχαία, μπορεί να συμπαρασύρει σε ένα πόλεμο Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και ποιος ξέρει ποιους άλλους.

Δυστυχώς το κυπριακό έχει περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως:

 • Η στροφή της Τουρκίας σε μια ξεκάθαρη ηγεμονική πολιτική σ΄ ολόκληρη της περιοχή, πέραν και επιπροσθέτως των επεκτατικών σχεδίων της στην Κύπρο.
 • Στην αυξανόμενη ουδετερότητα και ουσιαστική αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας έναντι της Τουρκίας, του θύτη δηλαδή στο κυπριακό.   Και μέσα σ΄ αυτούς τα ίδια τα Ηνωμένα ΄Έθνη.
 • Στην έντονη στροφή μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου στην τ/κ κοινότητα υπέρ της λύσης δύο κρατών.
 • Στην παρουσία δυνάμεων μέσα και στην ε/κ κοινότητα που ερωτοτροπούν με την ιδέα των δύο κρατών γιατί αυταπατώνται ότι είναι λύση και μάλιστα ασφαλής και διάρκειας.
 • Στις κατά καιρούς ασυνέπειες των ηγεσιών και στις δύο κοινότητες ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο.
 • Στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική  Μεσόγειο γενικά.  Γεγονός το οποίο αναβάθμισε την τουρκική βουλιμία και επιθετικότητα.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι η Τουρκία πιθανό να θελήσει να εγκαταστήσει τους S – 400 στα κατεχόμενα για τους εξής λόγους: α)  Δεν θα είναι πλάϊ – πλάϊ  με τα F -35 σε περίπτωση που τελικά της τα πωλήσουν οι Η.Π.Α. β) Ισχυροποιεί τη θέση και τον  έλεγχο της στα κατεχόμενα.  γ) Να κρίνει ότι στρατιωτικά της παρέχεται πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών στην περιοχή.  Και ταυτόχρονα διασφαλίζει αυτό που φοβόταν πάντα από μια στρατιωτική ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξού και η λυσσαλέα αντίδραση της στην εγκατάσταση των S – 300 στην Κύπρο.

Το σημείο στο οποίο έπεσε ο πύραυλος. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας ΚΙΠΡΙΣ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.