Έως πότε ο Ελληνισμός θα τους ανοίγει τις πόρτες για να λεηλατούν τη γη, τη θάλασσα και τον πολιτισμό μας;

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι αντιπαραθέσεις συμφερόντων επιταχύνουν τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή. Αυταρχικοί ηγέτες και ιμπεριαλιστικές πρακτικές ενισχύουν τη διαμόρφωση ενός πολεμικού κλίματος, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Κύπρος όμως, πέρα από τις όποιες επιπτώσεις των περιφερειακών συγκρούσεων, αντιμετωπίζει τη συνέχεια της τουρκικής κατοχής και επιθετικότητας. Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ εντάσσεται στην πάγια επιδίωξη της Τουρκίας για έλεγχο του νησιού. Και όπως πάντα, ισχυρότερος σύμμαχος των παράνομων ενεργειών της εμφανίζεται το Λονδίνο, εκδηλώνοντας και πάλι αντικυπριακή και ανθελληνική συμπεριφορά. Αυτή η ωμή πραγματικότητα δεν πρέπει να λησμονιέται σε Λευκωσία και Αθήνα επειδή για μια ακόμα φορά οι Βρετανοί αποδεικνύουν ότι διαδραματίζουν τον πιο βρόμικο ρόλο σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Ήταν αναμενόμενο ότι, αργά ή γρήγορα, θα έμπαινε φραγμός στην ισλαμοφαστική πολιτική του Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και σε σχέση με την επιδίωξή του να είναι ο νταής της περιοχής. Παρά την άσκηση δικτατορικής εξουσίας, τις φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών και την κατάλυση δημοκρατικών θεσμών, ο Ερντογάν αποδυναμώνεται.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι η προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την ανάγκη Αμερικανών και Ρώσων να έχουν την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο» οδηγείται σε ναυάγιο. Η Ουάσινγκτον διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι τερματίζεται κάθε οικονομική βοήθεια και στρατιωτική ενίσχυση εάν παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία και ειδικότερα με τα τουρκικά εγκλήματα, όταν αυταρχικοί ηγέτες αισθάνονται ότι χάνουν τη δύναμή τους και αποτυγχάνουν στις απειλές τους, τότε προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις προκειμένου να επιδείξουν πολιτική ισχύ και στρατιωτική δύναμη. Ο Ερντογάν λοιπόν έχει αυτό τον καιρό έναν επιπλέον λόγο να επιδιώξει τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα ή την Κύπρο για να ενισχύσει την αποδοχή του μέσα στην Τουρκία και να μεταφέρει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας σε άλλο επίπεδο.

  • Παράλληλα, η όλη πολιτική του εντάσσεται σε μια μόνιμη τουρκική στρατηγική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Οι Τούρκοι έμαθαν να περιμένουν μια κρίση, μια ευκαιρία, ένα κενό εξουσίας. Απειλούν, προκαλούν, παραβιάζουν, δημιουργούν τετελεσμένα και στη συνέχεια, με τη στήριξη των Βρετανών και άλλων, αναγκάζουν τους Έλληνες να υποχωρήσουν και να συμβιβαστούν μέσα από διαπραγματεύσεις και πιέσεις. Έως πότε όμως ο Ελληνισμός θα τους ανοίγει τις πόρτες για να λεηλατούν τη γη, τη θάλασσα και τον πολιτισμό μας;

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *