Επανέφερε το πρόβλημά μας στο μεγάλο κάδρο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, φωτογρσφίσ Philenews

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΡΤΗ

ΘΕΤΟΝΤΑΣ, χτες, ενώπιον των Ευρωπαίων συναδέλφων του τις διεκδικήσεις της Λευκωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέφερε το πρόβλημά μας στο μεγάλο κάδρο.

Συγκεκριμένα:

Η Λευκωσία κινήθηκε στο πλαίσιο των νομικών πράξεων για την επιβολή κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία συμμετέχουν, εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με κατάλληλη προεργασία προσήλθε ο Ν. Χριστοδουλίδης:

  • Στο κείμενο των νομικών πράξεων, η ΕΕ καλεί και τρίτα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
  • Η στόχευση των κυρώσεων αναφορικά με τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα δεν περιορίζεται στις γεωτρήσεις, αλλά είναι ευρύτατη και καλύπτει και τις σεισμικές έρευνες.
  • Στο ζήτημα προηγούμενων συμβολαίων εταιρειών, η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου εξέδωσε γνωμάτευση που καλύπτει απολύτως τις θέσεις της Λευκωσίας.
  • Το κείμενο των νομικών πράξεων επισημαίνει ότι οι μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση και των πρόσφατων θέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια γκριζαρίσματος των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών.
  • Δεν θα υπάρξει εξαίρεση από τον κανόνα της επιβολής κυρώσεων, ακόμη και για «ανθρωπιστικές δράσεις», κάτι που είχε εγερθεί από κάποια κράτη-μέλη υπό το φως του μεταναστευτικού.

Υ.Γ.

Ολόκληρες δεκαετίες πήγαν χαμένες στις ανερμάτιστες συνομιλίες και από τους ανερμάτιστους διαχειριστές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *