Επιτακτική ανάγκη για αλλαγή πορείας και στρατηγική στο Κυπριακό με βάση τα νέα δεδομένα

FILE PHOTO. Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούνται οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. ΚΥΠΕ/ ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Της Λουίζας Μαυρομμάτη
Το περσινό ανεπιτυχές πραξικόπημα στην Τουρκία οδηγεί γρήγορα στην εδραίωση μιας ήδη επιβληθείσας δικτατορίας. Η Τουρκία κατέχει δια της βίας περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού μας, το οποίο ελέγχει πλήρως στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και δημογραφικά.

Η δικτατορία του Ερντογάν απλώνει βαριά τη σκιά της και στα κατεχόμενα. Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα καμώνονται πως συνεχίζονται μέχρι που ο κ. Ακιντζί, λάβει οδηγίες από την Άγκυρα να αποσυρθεί  ή μέχρι που κ. Αναστασιάδης  κρίνει ότι η απόσυρσή του απ’ αυτές θα του αποφέρει περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές από όσες η παραμονή του. Το γεγονός όμως παραμένει ότι οι διαπραγματεύσεις  κατάντησαν παίγνιο χωρίς ουσία και προοπτική.

Η πραγματικότητα φαίνεται καταθλιπτική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Ελληνισμό της. Αφενός μεν, η ελπίδα που παράγεται από  μια διαπραγμάτευση έχει εξαϋλωθεί, αφετέρου δε, στην Τουρκία, o σουλτάνος Ερντογάν, χρειάζεται κρίσεις και νίκες, κυρίως εκτός συνόρων, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία· η δε Κύπρος, ελκύει ποικιλότροπα το ενδιαφέρον του.  Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, ο φυλαγμένος κάτω από τις κυπριακές θάλασσες, ασκεί γοητεία στον άπληστο Τούρκο πρόεδρο. (Το Μπαρμπάρος δεν μας επισκέπτεται φιλοφρονητικά!)

Κι πολιτική ηγεσία μας, δηλαδή η ηγεσία του κράτους μαζί με εκείνες των ομονοούντων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ;  Αυτοί, και όχι μόνο αυτοί, ξέμειναν από ιδέες για την λύση του Κυπριακού, την διαφύλαξη  της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προστασία του Ελληνισμού της. Παραμένουν δε εγκλωβισμένοι στην παλιά αδιέξοδη σκέψη και πορεία.

Είναι όμως όντως καταθλιπτική για εμάς η κατάσταση; Η περιοχή μας βρίσκεται στη δίνη μιας τεράστιας κρίσης. Η ιστορία διδάσκει ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η κρίση, τόσο περισσότερες και μεγαλύτερες είναι οι ευκαιρίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να επωφεληθεί από την κρίση, να βγει από το αδιέξοδο του Κυπριακού και να βρει τις ευκαιρίες που θα την βάλουν στην οδό η οποία θα την οδηγήσει  σ’ ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Δεν είναι εντελώς παράλογο, ενώ γνωρίζουμε την κατάληξη της πορείας που  έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν, έστω με αποκλίσεις κάθε φορά, να ελπίζουμε πάλι ότι θα μας βγάλει αλλού;

Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας.  Χρειαζόμαστε όμως και νέο οδηγό. Ο παλιός δεν μπορεί. Αυτός υπήρξε ιδιαιτέρως διαλλακτικός κι υποχωρητικός, έναντι των Τούρκων, αλλά και πάλι απέτυχε. Τώρα αγωνίζεται να μην φορτωθεί την ευθύνη της αποτυχίας.

Οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018 προσφέρουν την ευκαιρία στον κυπριακό λαό να εκλέξει ένα Πρόεδρο που να είναι έτοιμος και ικανός να ηγηθεί μιας νέας πορείας στο Κυπριακό στη βάση μιας άλλης, νέας  στρατηγικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα στην Κύπρο, στην περιοχή μας και διεθνώς και θα επιδιώκει την επιβίωση του κυπριακού λαού και κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της καθαρής συνέχισής της, η οποία θα διασφαλίζει την ελευθερία και την ασφάλεια του λαού της  και σε μια Κύπρο εδαφικά ακέραια και δημοκρατική και στη βάση της ισότητας των πολιτών της.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ έχει πάρει τις αποφάσεις του, όπως και τα αδελφά κόμματα ΔΗΚΟ και Κίνημα Αλληλεγγύη. Μαζί και με τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και όλους τους πολίτες που δεν συμφωνούν με την παλιά πορεία της οποίας ηγήθηκαν και ηγούνται το ΔΗΣΥ μαζί με το ΑΚΕΛ, μπορούμε, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, να αποφασίσουμε να μπούμε σε αυτή τη νέα υποσχόμενη και ελπιδοφόρα πορεία, η οποία θα τεθεί έγκαιρα ενώπιον του λαού, και η οποία θα είναι βασισμένη, όχι στις υποχωρήσεις, τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό αλλά σ’ ένα περήφανο αγωνιστικό και διεκδικητικό ρεαλισμό.

 *Μέλος Πολιτικού Γραφείου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

One thought on “Επιτακτική ανάγκη για αλλαγή πορείας και στρατηγική στο Κυπριακό με βάση τα νέα δεδομένα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.