Επιτέλους θέση και όχι άρνηση: Δεν έχουν ακόμα καταθέσει οι υποψήφιοι ολοκληρωμένη πρόταση

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Νίκου Κατσουρίδη

Στις 28 του Γενάρη θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών.  Δηλαδή από σήμερα ως τα τότε μετράμε 57 μέρες.  Και σ΄ αυτές περιλαμβάνονται και οι γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων.  Και μέχρι στιγμής δεν έχει διεξαχθεί έστω και μια ολοκληρωμένη με επαρκή χρόνο συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων ή εκπροσώπων τους.  Δεν έχουν ακόμα καταθέσει οι υποψήφιοι ολοκληρωμένη πρόταση. 

Έχουν, η αλήθεια είναι, υποβληθεί επιμέρους προτάσεις, είτε για ορισμένες θεματικές μία προς μία, είτε από ένα υποψήφιο πρόταση για το Κυπριακό και ορισμένες άλλες πτυχές της ζωής μας, είτε από ορισμένους υποψηφίους καμιά ακόμα πρόταση.  Δεν παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα στον πολίτη να κρίνει και να συγκρίνει.

Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό μόνο με ολοκληρωμένες προτάσεις ή προγράμματα διακυβέρνησης και αν ήταν δυνατό κοστολογημένα.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα βέβαια δεν σημαίνει εκατοντάδες σελίδες.  Αλλά η πρόταση του υποψηφίου για όλα τα θέματα σοβαρά, τεκμηριωμένα και καθαρά.  Και όχι μόνο βέβαια η διατύπωση και προβολή τους στο κοινό, αλλά και η συγκριτική αντιπαραβολή και συζήτηση τους.  Η απουσία τέτοιων προτάσεων και η συζήτηση τους ενώπιον του κόσμου είναι αρνητικό.  Γιατί μεταθέτει τα κριτήρια επιλογής σε όλα τα άλλα χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου εκτός από τις θέσεις του.  Και όταν εξαγγελθούν προτάσεις, καταγράφονται μόνο για τη στιγμή που εξαγγέλλονται και μετά χάνονται.  Ουσιαστική συζήτηση ή έστω επαρκής παρουσίαση και προβολή μιας θέσης δεν γίνεται.

Αντίθετα αν κάτι κυριαρχεί για πρώτη φορά σε προεκλογική εκστρατεία Προεδρικών εκλογών είναι συζήτηση  κύρια στα θέματα επικαιρότητας.

Είναι χαρακτηριστική η πλήρης προσαρμογή του προεκλογικού αγώνα σε όσα φέρνει η επικαιρότητα χωρίς τα επιτελεία να κατορθώνουν να θέσουν τις δικές τους προτάσεις στην επικαιρότητα.  Μια επικαιρότητα η οποία δεν προκύπτει απλά και μόνο γιατί  έτσι προκύπτουν οι ειδήσεις στην χρονολογική εξέλιξη των γεγονότων.  Όχι!  Σήμερα όσον ποτέ προηγουμένως η επικαιρότητα δεν εξελίσσεται ομαλά αλλά διαμορφώνεται.  Θέματα που έχουν προκύψει πριν μήνες ή και χρόνια φυλάττονται στα συρτάρια και διοχετεύονται στην επικαιρότητα τη στιγμή που θεωρούν  ωφέλιμη  οι φύλακες της είδησης.  Πέραν τούτου η ημερήσια διάταξη ορίζεται καθοριστικά και από τα ΜΜΕ αλλά και ξεχωριστούς λειτουργούς τους.  Επιπρόσθετα είναι ξεκάθαρο πως σ΄ αυτήν την προεκλογική σχεδόν όλα τα ΜΜΕ έχουν επιλογή, προτίμηση σε υποψηφίους ή υποψήφιο και λειτουργοί των ΜΜΕ έχουν έντονη και επίμονη άποψη που καταγράφεται. Την ίδια ώρα σε αρκετές περιπτώσεις η οπτική που αντικρίζεται ένα  θέμα, δεν είναι η ουσία του, αλλά ποιος το λέει ή ποιόν αφορά.

Για παράδειγμα η αποκάλυψη προσωπικών  δεδομένων σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται απαράδεκτη και παράνομη και σε άλλες περιπτώσεις όχι.   Κριτήριο;  Μα το κατά πόσον αυτός που αφορούν τα δημοσιεύματα είναι προσκείμενος ή όχι.  Η αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, μάλιστα υποκλαπέντα παρανόμως, τώρα χρησιμοποιείται ανάλογα με την περίπτωση. Ακόμα χειρότερα έχουν τεθεί για καλά στο χορό της προεκλογικής και οι ψεύτικες ειδήσεις.

Ακόμα ένα  χαρακτηριστικό της παρούσας εκστρατείας είναι και η αδυναμία να συμφωνηθεί η διεξαγωγή και ο τρόπος διεξαγωγής τηλεοπτικών συζητήσεων, διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων.  Είναι αναγκαίο να διεξαχθούν τουλάχιστον τρείς συζητήσεις μεταξύ τω υποψηφίων. Στο Κυπριακό, την Οικονομία και την Εσωτερική διακυβέρνηση.  Συζητήσεις όπου ο χρόνος και ο τρόπος να είναι τέτοιος ώστε να προλάβουν να τοποθετηθούν όχι μόνο για το παρελθόν και το παρόν, αλλά και το μέλλον.  Τρόποι υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει διάθεση εξίσου αρνητικό είναι το γεγονός ότι τα επιτελεία δεν συναγωνίζονται στην παρουσίαση και πειστική προβολή της δικής τους θέσης αλλά στην υπόσκαψη την  καταστροφή της θέσης του όποιου αντιπάλου.

Το αποτέλεσμα αυτής της προεκλογικής τακτικής, με τα στοιχεία που πιο πάνω αναφέρω και άλλα πολλά που ανέλυσα  σε προηγούμενα άρθρα μου πετυχαίνει δύο αποτελέσματα.  Φανατίζει και συσπειρώνει ως  ένα βαθμό τον κομματικό πυρήνα στήριξης των υποψηφίων αλλά απωθεί όλο και περισσότερες χιλιάδες ψηφοφόρους, πέραν του σκληρού πυρήνα.

Ταυτόχρονα όσοι από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές ενός υποψηφίου επιλέγουν άλλον υποψήφιο, μέσα σ΄ ένα τέτοιο αρνητικό και πολωμένο κλίμα, εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό τους χώρο οριστικά.  Με άλλα λόγια αν ένας ψηφοφόρος παρά τον φανατισμό και την πόλωση, παρά τα φαινόμενα που έχω περιγράψει εγκαταλείπει το χώρο του χάριν άλλου σημαίνει ότι το πράττει εντελώς συνειδητά και κατ΄ επέκταση όχι ευκαιριακά και κατά συνέπεια τελεσίδικα.  Αυτές οι απώλειες θα καταμετρηθούν πολύ πιο καθαρά σε επόμενες  καθαρά κομματικές εκλογές.  Ευρωεκλογές και δημοτικές, αλλά κύρια βουλευτικές.  Οσον το βασικό επιχείρημα είναι κάθε φορά το ίδιο, η επίκληση δηλαδή του κομματικού πατριωτισμού, τότε το ίδιο επιχείρημα φθείρεται και εξαντλεί τα όρια του, ειδικά μέσα στα στρώματα των νεότερης ηλικίας ψηφοφόρων.

Ζητούμενο η επιστροφή στις θέσεις, στις προτάσεις με γνώμονα τις αρχές που πρεσβεύει ένας χώρος και το κοινό καλό ως ελάχιστο παρονομαστή και χαρακτηριστικά τη συνέχεια και συνέπεια θέσεων.

*Πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.