Επιβεβλημένη η άρση του εμπάργκο όπλων

Με αεροπορικές επιδείξεις και παρελάσεις γιόρτασαν την επέτειο της εισβολής στα κατεχόμενα Φωτ.: Facebook / Türk Yıldızları

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πόσο, μα πόσο, υποκριτές είναι οι Τούρκοι; Άστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ακολουθήσει ο κολαούζος του, ο Μουσταφά Ακιντζί, που ισχυρίστηκε ο αθεόφοβος ότι η ένταση στο νησί δεν προκαλείται από τον κατοχικό στρατό και από τους στρατοκράτες της Άγκυρας, αλλά από τους Ελληνοκύπριους.

  • Ναι πολύ σωστά!!! Η Κύπρος είναι περιφερειακή υπερδύναμη στην Ευρώπη και ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία είναι μία μικρή χώρα που δεν έχει εισβάλει ποτέ και πουθενά, που δεν έχει ενοχλήσει κανένα γειτονικό κράτος…

Βεβαίως, οι οπαδοί της «όποιας λύσης» δεν πολυδιαφωνούν με τους ισχυρισμούς του Τσαβούσογλου και του Ακιντζί, διότι και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο δεν λύθηκε το Κυπριακό είναι επειδή δεν έκαναν η Λευκωσία και η Αθήνα περισσότερες υποχωρήσεις.

  • Δεν είναι φοβερό αυτό που οι Τούρκοι υποστηρίζουν και ενστερνίζονται και μερικοί δικοί μας; Ότι η στρατικοποίηση των κατεχομένων, που διεξάγεται από την ημέρα της εισβολής, οφείλεται στο γεγονός(!) ότι… εξοπλίζονται οι Ελληνοκύπριοι. Ο πληθυσμός στην Τουρκία είναι 80 φορές περισσότερος από τον πληθυσμό της Κύπρου. Ωστόσο, παρουσιάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον θύτη και τη… φτωχή Τουρκία ως το… θύμα! Και γι’ αυτή την αρνητικότατη εξέλιξη, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όσους ασχολήθηκαν (και ασχολούνται) με το Κυπριακό, στη Λευκωσία και την Αθήνα. Φτάσαμε να… απολογούμαστε επειδή είμαστε τα θύματα της εισβολής και της κατοχής.

Όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού της Τουρκίας, και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ. Η άρση ήταν μία επιβεβλημένη κίνηση, που έχει μόνο συμβολική σημασία, διότι από την αρχή το εμπάργκο ήταν απαράδεκτο και ελεεινό. Οι Αμερικανοί τιμώρησαν την Κύπρο, που υπέστη την εισβολή και όχι την Τουρκία, που την πραγματοποίησε. Συνέταιροι στο διπλό έγκλημα ήταν… Άλλωστε μέχρι και σήμερα, και ενώ η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν προδώσει την Αμερική, ο πρόεδρός της, ο Ντόναλντ Τραμπ, καλύπτει την κατοχική δύναμη και δεν την τιμωρεί, όπως είναι υποχρεωμένος.

Η Τουρκία έχει σχέδια και τα υλοποιεί, ανεξάρτητα από την όποια πολιτική της Αθήνας και της Λευκωσίας. Από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, το μόνο που απαιτούν, είναι υπογραφές. Ώστε να νομιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της κατοχής, άσχετα αν τα τελευταία 45 χρόνια παρανομεί ασύστολα, αλλά δεν τιμωρείται. Όσο δεν υπάρχει υπογραφή ενός προέδρου της Κύπρου και ενός πρωθυπουργού της Ελλάδας, όλα είναι ανοικτά. Όταν μπουν οι υπογραφές όλα τελειώνουν. Να το θυμάται και ο Νίκος Αναστασιάδης, που απαιτούσε από τους προηγούμενους προέδρους της Κύπρου να το πράξουν, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι περικυκλωμένος από μέλη μίας ελίτ που θέλει «να τα βρούμε» με την Τουρκία. Και για «να τα βρούμε» δεν ενοχλεί αν δώσουμε και το μισό Αιγαίο!

Όλες αυτές οι συζητήσεις για «συνεκμετάλλευση» δεν έχουν εμφανιστεί από το πουθενά. Προέρχονται από ανθρώπους που συμμάζεψε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος –όπως και ο κ. Αναστασιάδης– έχει δει κατάματα την τουρκική προκλητικότητα, και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνοδοί του, και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, έδειξαν στον κ. Μητσοτάκη το πραγματικό προσωπείο τους.

Οι οπαδοί των μονίμων υποχωρήσεων στην Τουρκία, πρέπει κάποτε να μας πουν:

>>Τι συμβουλεύουν τον κ. Αναστασιάδη να πράξει μετά την… κάθοδο και των drones στην Κύπρο;

>>Τι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη να πράξει μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες συμφωνίες με τη Λιβύη;

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Αθήνας και της Λευκωσίας έφεραν κάποια αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι ικανά να σταματήσουν την τουρκική επιθετικότητα. Στους Ευρωπαίους, η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να στηριχθούν. Οι Αμερικάνοι έχουν ένα Πρόεδρο, στον οποίο δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή εμπιστοσύνη. Η Ρωσία μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου επέλεξε την κατοχική δύναμη.

Η αλήθεια είναι ότι οι ηγεσίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Αλλά, ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Αναστασιάδης μπορούν να υποχωρήσουν και να παραδώσουν τα «κλειδιά» στην κατοχική δύναμη και τον παράλογο ηγέτη της. Δεν είναι λύση η παράδοση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι καταγγελίες του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, Κώστα Κληρίδη, για τη διαφθορά μάς συγκλόνισαν. Από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε γράψει πολλές φορές για το θέμα και καλέσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να δείξει πρώτος τον δρόμο. Δεν το έκανε μέχρι τώρα, αν και ήταν προεκλογική υπόσχεση στις προ-προηγούμενες εκλογές!

Η δήλωση του κ. Κληρίδη, που προκάλεσε ταραχή, ήταν αυτή: «Θα σταθώ μόνο στο σημείο των ΜΜΕ, και αν θέλετε για τον τρόπο που εργάζονται κάποιοι, θα προβώ σε αποκάλυψη. Υπάρχει συγκεκριμένη εφημερίδα, μια-δύο εφημερίδες, οι οποίες τα πρώτα χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Γενικού Εισαγγελέα μέχρι παρεξηγήσεως. Και όταν άρχισε συγκεκριμένη διερεύνηση σοβαρής ποινικής υπόθεσης είχα άμεση πληροφόρηση από τους ίδιους ότι «ξέρετε, έχουμε οικονομικά προβλήματα ανυπέρβλητα και θα τύχουμε κάποιας οικονομικής ενίσχυσης» από συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο μου κατονόμασαν και «θα αλλάξει άρδην η γραμμή της εφημερίδας εναντίον σας. Θα αρχίσει ένας ανελέητος πόλεμος». Μου ελέχθη αυτό ως προειδοποίηση. Και έγινε έργο από την επόμενη ημέρα και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Και αυτά είναι γνωστά σε πάρα πολλούς. Να μην πω σε όλους σας».

Οι καταγγελίες του κ. Κληρίδη έγιναν ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων της Κύπρου, οι οποίοι δεν έχουν πράξει και πολλά για την πάταξη του φαινομένου, το οποίο ομοιάζει να είναι εικόνα και ομοίωση του πολιτικού κόσμου. Για να υπάρχει διαφθορά σε μία χώρα πρέπει να συνεργάζονται οι πολιτικοί με τους οικονομικούς παράγοντες και με Μέσα Ενημέρωσης, που είτε θα καλύψουν τη «δουλειά», είτε θα κυνηγήσουν αυτούς που… κυνηγούν τους διεφθαρμένους. Όπως προφανώς συνέβη στην περίπτωση του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου.

Ο κ. Κληρίδης δεν έδωσε ονόματα. Στο σημείο αυτό είναι λάθος. Πρέπει να τα δώσει. Διότι θα σταματήσουν οι πολίτες στο νησί να εμπιστεύονται και τη Δικαιοσύνη. Είναι ο τελευταίος θεσμός που κρατά γερά ακόμα. Πρέπει να μιλήσει δημόσια, ξεκάθαρα όπως κάνει πάντα, με ονόματα και διευθύνσεις. Είπε ότι «αυτοί στους οποίους αναφερόμαστε, ενεργούν με τόσο γελοίο και άτσαλο τρόπο που αυτοαποκαλύπτονται καθημερινά». Παρ’ όλα αυτά, επαναλαμβάνω, ότι πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να συγκρουστεί με τους εκβιαστές και τους διεφθαρμένους. Είναι καλό όλοι να γνωρίζουν. Έχει υποχρέωση στους πολίτες. Εάν στο σύστημα της διαφθοράς δρουν και δημοσιογράφοι, πρέπει να γνωρίζουμε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *