Εποικισμός της Αμμοχώστου το επόμενο βήμα: Τουρκικό πρέσινγκ σε Ελληνοκύπριους για πώληση περιουσιών τους

Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Φωτογραφία Τζουμχουριετ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια ουσιαστική κίνηση της τουρκικής πλευράς που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η κατοχική δύναμη θα προχωρήσει στον εποικισμό της κατεχόμενης περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου είναι το γεγονός ότι βολιδοσκοπήθηκαν Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών για να πωλήσουν τις περιουσίες τους.

  • Είναι μια ενέργεια, η οποία δείχνει πως οι επισκέψεις Τούρκων υπουργών στην περίκλειστη περιοχή, η εκδρομή που οργάνωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι σε δημοσιογράφους, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που προωθείται με στόχο να εφαρμοστεί. Δεν μπλοφάρουν. Όπως δεν μπλόφαραν με τις γεωτρήσεις που διενεργούν στην κυπριακή ΑΟΖ και την προέλαση στη νεκρή ζώνη.

Το θέμα της Αμμοχώστου έχει πολλές φορές έλθει στο προσκήνιο ως εργαλείο εκβιασμού προς την ελληνική πλευρά αλλά και για να ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία. Αυτή τη φορά όλες οι ενέργειες που γίνονται από την τουρκική πλευρά δείχνουν πως θα υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση επιβολής νέων τετελεσμένων. Η περίπτωση της Αμμοχώστου, λόγω και των ψηφισμάτων που εκδόθηκαν ειδικά για την πόλη, εάν εποικιστεί θα προκληθούν εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται ότι  θα είναι ραγδαίες και η νέα πρόκληση πολύ σοβαρή.

Συστηματικά και μεθοδικά, ένας Τουρκοκύπριος μεσίτης επικοινωνεί με ιδιοκτήτες περιουσιών που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και τους βολιδοσκοπεί για το ενδεχόμενο να πωλήσουν. Οι σχέσεις του συγκεκριμένου μεσίτη με την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, δείχνει πως ενεργεί εκ μέρους του και η αποστολή του δεν είναι ιδιωτικής φύσεως.

  • Με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ( εφημερίδα «Φιλελεύθερος»), επί του παρόντος βολιδοσκοπούνται ιδιοκτήτες περιουσιών που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο. Αυτό δείχνει πως θα επιδιώξουν την αξιοποίηση των περιουσιών αμέσως, με την αποκατάσταση των κτιρίων και στη συνέχεια τη λειτουργία τους.

Την ίδια ώρα είναι προφανές πως με την πώληση περιουσιών επιχειρείται η αλλαγή των δεδομένων στο περιουσιακό. Το θέμα- με βάση τον τουρκικό σχεδιασμό- θα λυθεί με τις αγοραπωλησίες προλαβαίνοντας τις όποιες συζητήσεις στο πεδίο μιας ενδεχόμενης νέας διαπραγμάτευσης.

Όπως είναι γνωστό η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως η περιοχή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ανήκει στον ΕΒΚΑΦ! Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Σημειώνεται συναφώς ότι το ΕΒΚΑΦ είναι μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κυπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων( βακούφια),  που έχουν γίνει από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους.

Έγγραφα επιβεβαιώνουν πως η βρετανική κυβέρνηση είχε καταθέσει μισό εκατομμύριο στερλίνες σε κοινό λογαριασμό των Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς. Ποσό που, ως γνωστό, ήταν μέρος του 1,5 εκ. στερλινών με το οποίο θα γινόταν πλήρης και τελική εξόφληση όλων των απαιτήσεων της τουρκικής κοινότητας, περιλαμβανομένου του ΕΦΚΑΒ. Προϋπόθεση για αυτό ήταν πως  με την προϋπόθεση οι Τ/Κ δεν θα είχαν οποιαδήποτε απαίτηση μετά από αυτή την πληρωμή.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος προσφάτως έκανε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθέτηση αποδεικνύεται σε σχετικό παράρτημα της Συνθήκης Εγγυήσεων ενώ υπάρχει και η απόδειξη της πληρωμής. Διερωτήθηκε δε που πήγαν τα χρήματα εκείνα.

  • Το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς, με εντολές της Άγκυρας προσπαθεί να αγοράσει περιουσίες από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες δείχνει πως το αφήγημα τους πως οι περιουσίες ανήκουν στο ΕΦΚΑΒ δεν ισχύει.

Η προσοχή, πάντως, είναι στα επόμενα βήματα της κατοχικής Τουρκίας σε σχέση με τον εποικισμό της κατεχόμενης πόλης και στις βολιδοσκοπήσεις που δέχονται Ελληνοκύπριοι για να πωλήσουν τις περιουσίες τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.