«Έσβησε» την Κύπρο από το χάρτη και θέλει να αρπάξει όσα μπορεί περισσότερα η Τουρκία

Το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη αφήνει... χαριστικά εκτός την Κρήτη. O χάρτης περιλήφθηκε στην επιστολή του πρέσβη Σινιρίογλου προς τον ΟΗΕ Photo via Twitter @CErciyes

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Η Τουρκία έχει μεγάλη ακτογραμμή και ασφυκτιά», «πρέπει να είναι μέρος των εξελίξεων στην περιοχή», είναι μερικά από τα επιχειρήματα τα οποία  η κατοχική δύναμη προβάλλει για να υποστηρίξει την ακραία συμπεριφορά της, για να «δικαιολογήσει» την επιθετική, επεκτατική της πολιτική.

Παράλληλα, με τις παράνομες ενέργειες της, τις προκλήσεις της, παρουσιάζεται έτοιμη, δήθεν, για διάλογο με τις γειτονικές χώρες. Αυτή η ανοικτή πρόκληση, που είναι εν πολλοίς κενή περιεχομένου, έχει και μια… ουρά. Σε σχέση με αυτό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην χθεσινή ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε με αφορμή την κοινή διακήρυξη της σύναξης των πέντε υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο, ανέφερε τα εξής:

  • «Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής. Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ προκειμένου να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων».

Η… ουρά είναι πως συζητά με όλους πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ειρήσθω εν παρόδω  δεν την αναγνωρίζει. Τη θεωρεί «εκλιπούσα». Πώς θα καθορίσει, όμως, ζώνες νοτίως όταν δεν συζητά με την Κύπρο; Προφανώς θεωρεί ότι θα αρπάξει ό,τι θέλει χωρίς να συζητήσει καν. Είναι ως να μην υπάρχει Κύπρος. Για την ακρίβεια, όμως, αυτό που επιδιώκει η κατοχική Τουρκία είναι να παρακάμψει την Κυπριακή Δημοκρατία και να παραπέμψει όσα δεν θα αρπάξει σε μια «δικοινοτική συζήτηση», ώστε να διασφαλίσει τα υπόλοιπα διά των εγκάθετων της στα κατεχόμενα.

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ισχυρίζεται πως το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ιταλίας βασίζεται «σε καθόλα εξωπραγματικά επιχειρήματα.» Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «αυτά τα μνημόνια συμφωνίας έχουν χαρακτήρα απάντησης στις πλευρές που προσπαθούν να αγνοήσουν την χώρα μας και τους Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο…».

Είναι, όμως, επιλογή της Άγκυρας να προκαλεί τους υπόλοιπους και στην πραγματικότητα να τους αγνοεί. Δεν συζητά αλλά επιβάλλει διά της ισχύος. Επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, να «νομιμοποιήσει» έκνομες ενέργειες και στη συνέχεια μέσα από διαπραγματεύσεις να τα εξασφαλίσει από τις υποχωρήσεις των συνομιλητών της. Αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας και όσοι διευκολύνουν τις επιδιώξεις της αυτές, θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν και τον λογαριασμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.