Εσύ είσαι ο λόγος της πυρκαγιάς του εθνικισμού

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Ιδού έγινε αυτό που έγινε. Τώρα κάθισε και σκέψου να δούμε Ελληνοκύπριε αδελφέ. Γιατί έγινε έτσι. Την ώρα που διπλασίασαν τον αριθμό τους στη Βουλή εκείνοι που αποκαλείς φασίστες, εσύ γιατί έπεσες σε αυτά τα χάλια; Γιατί έχασες τόσες ψήφους; Εσύ είσαι ομοσπονδιακός. Οπαδός της λύσης και της ειρήνης, έτσι δεν είναι. Τότε; Μήπως μειώνονται σε αυτό το νησί οι υποστηρικτές της λύσης και της ειρήνης; Διαλύονται οι ομοσπονδιακοί; Κάθισε και σκέψου τώρα. Πού έκανες λάθος; Έμαθα ένα πράγμα απ’ όσα έζησα. Τις περισσότερες φορές οι λανθασμένες πολιτικές σπρώχνουν όλους σε αντίθετα στρατόπεδα. Ενώ είναι αριστεροί, ξαφνικά γίνονται δεξιοί. Μάλιστα, γίνονται γεράκια της Δεξιάς. Γίνονται πιο δεξιοί από έναν δεξιό που ξέρουμε. Έστω και αν εξηγείς σε όλους κάτι, σε εκείνους δεν μπορείς να το εξηγήσεις. Και σίγουρα το αντιλαμβάνεσαι. Οι αποστάτες πιο πολύ βγαίνουν από την Αριστερά, όχι από τη Δεξιά. Ουσιαστικά δεν μπορείς να τους αποκαλέσεις όλους αποστάτες. Υπάρχουν και κάποιοι που φεύγουν από ένα αριστερό κόμμα και ιδρύουν ένα άλλο αριστερό κόμμα. Και αυτό είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της απογοήτευσής τους. Εγώ για παράδειγμα έχω παράπονο από το σοσιαλιστικό σύστημα που υπήρχε στη Σοβιετική Ένωση. Αλλά ουδέποτε σκέφτηκα ότι ο καπιταλισμός είναι καλύτερος. Ακριβώς το αντίθετο, έγινα πιο πολύ εχθρός του καπιταλισμού. Τον μίσησα πολύ περισσότερο.

Ξέρω. Δεν κάνεις καθόλου αυτοκριτική. Δεν σου αρέσει να κάνεις αυτοκριτική. Άλλωστε, μήπως αυτό δεν είναι που προκαλεί περισσότερη έλλειψη εμπιστοσύνης στον λαό; Σάμπως και τα έκανες όλα εντάξει. Και δεν διέπραξες κανένα λάθος. Πάντα εσύ έχεις το δικαίωμα να ρίξεις την πρώτη πέτρα στη Μαγδαληνή. Δεν γίνεται! Αν οι φασίστες ενισχύθηκαν, είναι και αυτό δικό σου έργο. Αν εσύ βρίσκεις πάντα πως έχει δίκιο ο κατακτητής και πως έχουν άδικο όσοι τίθενται απέναντί του, σπρώχνεις τον άνθρωπο με το ζόρι προς την απέναντι πλευρά. Πήγαινε και αγκαλιάσου με τον κατακτητή. Και ύστερα ζήτα ψήφο από τον λαό. Να βάλουν μπροστά σου στο τραπέζι τα δύο κράτη. Και εσύ πάλι φορτώσου στη δική σου πλευρά. Και πες εντάξει στις δύο περιοχές. Εντάξει στην εκ περιτροπής προεδρία. Εντάξει στους εκ Τουρκίας εποίκους. Εντάξει στον χάρτη που δεν επιστρέφει πολλά. Εντάξει στο φυσικό αέριο. Εντάξει στους εγγυητές. Και ύστερα ζήτα ψήφο.

Αν ενισχύεται ο εθνικισμός στο νησί αδελφέ, χάρη σε εσένα ενισχύεται αδελφέ. Πριν ήσουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους οπαδούς της ένωσης. Και τώρα σαν να είσαι με τους Τούρκους οπαδούς της ένωσης. Τώρα προσπαθείς να πληρώσεις τις αμαρτίες του παρελθόντος με μια πλήρως αντίθετη ενέργεια; Μετακυλάς από το ένα άκρο στο άλλο; Δεν γίνεται! Κάνεις ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που κάνουν οι εθνικιστές για να μην φανεί ότι είσαι στο ίδιο μέρος μαζί τους; Άφησες μόνο σε αυτούς το δικαίωμα να υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην κατοχή σε αυτό το νησί; Υπερασπίζεσαι τον κατακτητή επειδή εκείνοι αντιτίθενται στην κατοχή; Η Τουρκία υποστηρίζει τη λύση, ενώ εμείς που αντιτιθέμεθα στην κατοχή είμαστε οπαδοί της μη λύσης, έτσι είναι; Έχεις αντίστοιχους με τους οποίους συνεργάζεσαι στην κατεχόμενη περιοχή. Εσύ έχασες στον νότο. Και εκείνοι χάνουν στον βορρά. Χάρη σε εσάς μεγαλώνει η πυρκαγιά του εθνικισμού εδώ. Δεν βλέπεις τις φλόγες; Εκείνοι ανεβαίνουν. Εσύ διαλύεσαι. Εκεί διπλασίασαν τον αριθμό τους. Να μην έχεις καθόλου αμφιβολία ότι θα τον διπλασιάσουν τουλάχιστον και εδώ. Καλά, πώς γίνονται αυτές οι δουλειές; Να το αποκαλέσουμε και αυτό ιμπεριαλισμό; Να το αποκαλέσουμε εξωτερικές δυνάμεις; Έτσι να βρούμε παρηγοριά; Να μην ρίξουμε καθόλου φταίξιμο στον εαυτό μας; Μήπως υπάρχει διαφυγή ψήφων; Μήπως υπάρχει πλαστογραφία; Μήπως υπάρχουν κάποιοι που πουλήθηκαν;

Κοίτα πώς χαίρονται οι δικοί μας οπαδοί των δύο κρατών. Έκαναν πολύ κέφι από την άνοδο του φασισμού και το γεγονός ότι εσύ διαλύεσαι. Θεωρούν ότι έχει ενταφιαστεί πλέον η ομοσπονδία που ακόμα δεν έγινε η κηδεία της. Τρίβουν τα χέρια τους. Για να πούμε την αλήθεια, αν γίνει δημοψήφισμα τώρα για την ομοσπονδία και στις δύο πλευρές, θα χάσουν οι ομοσπονδιακοί και στις δύο πλευρές. Και αυτό είναι χάρη σε εσένα αδελφέ. Θέλεις ομοσπονδία, αλλά δεν ξέρεις τι είδους ομοσπονδία θέλεις.

Όσον αφορά το κόμμα που τερμάτισε πρώτο. Και αυτό είναι θλιβερό. Τόσες ατασθαλίες, τόσα ρεζιλίκια, αλλά πάλι είναι πρώτο. Όπως σε εμάς. Τι είσαι εσύ τελικά ρε Κύπριε τζίνι…

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ, ΑΒΡΟΥΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *