Ετσιθελικές πρακτικές Ερντογάν, που θέλει την κατοχική Τουρκία να μετατραπεί και σε ενεργειακή δύναμη

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis. Φωτογραφία via Twitter, υπουργός Ενέργειας @fatih_donmez

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της κατοχικής Τουρκίας τα ανακοινώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα έχει ανάγκη και για το εσωτερικό ακροατήριο. Η ουσία, ωστόσο, είναι πως η Άγκυρα στα ενεργειακά προχωρεί ακάθεκτη. Και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Τούτο παραπέμπει σε μια ενεργειακή δύναμη, η οποία θέλει να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή. Κι όλα αυτά ενώ οι διάφοροι τρίτοι θεωρούν πως η Τουρκία… καταρρέει. Τα σχέδια είναι εκεί και βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης γίνονται.

Έχει ενδιαφέρον τα όσα δημόσια ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος σε σχέση με τα επόμενα βήματα της κατοχικής δύναμης σε αυτό το πεδίο:

Πρώτον, ανακοίνωσε θα συνεχίσει τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα και «θα εντοπίσει ό,τι υπάρχει, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι».

Δεύτερον, μιλώντας στα εγκαίνια του Κτιρίου Υπηρεσιών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακής Αγοράς (EMRA) και των Ολοκληρωμένων Σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας, είπε ότι στόχος είναι να  τεθεί σε λειτουργία την πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου το 2023.

  • Η ημερομηνία δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι η χρονιά, κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια τουρκικού κράτους, αλλά και χρονιά εκλογών.

«Μετά το Άκκουγιου θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις προετοιμασίες για τον 2ο και ακόμη και τον 3ο πυρηνικό μας σταθμό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος ( μετάφραση ΓΤΠ). .

Την ίδια ώρα, από την Τουρκία μεταδίδεται πως μεγαλώνει ο στόλος των γεωτρύπανων, με την απόκτηση τέταρτου, τελευταίας γενιάς.

  • «Με τον στόλο που διαθέτουμε, έχουμε ανοίξει 14 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων από το 2018. Αυξήσαμε τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές μας έρευνες στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα κατά 6-7 φορές. Παρά τις εκστρατείες συκοφαντίας και τις δολιοφθορές, πετύχαμε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία μας στη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτήν την ανακάλυψη των 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων συνολικά, η Τουρκία έχει πλέον ανέβει σε άλλη κατηγορία. Ένας από τους λόγους για τις άσχημες επιθέσεις που στοχεύουν τη χώρα μας και την κυβέρνησή μας είναι η αποφασιστικότητά μας να προσφέρουμε τους δικούς μας πόρους προς όφελος του έθνους μας», είπε ο Ερντογάν.

«Είτε το θέλετε είτε όχι, θα αυξήσουμε τα γεωτρύπανά μας και τις έρευνες και ό,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα το βρούμε και θα το εξορύξουμε», είπε.

Οι εξαγγελίες αλλά και οι κομπασμοί του ηγέτη της κατοχικής δύναμης περιγράφουν τα επόμενα βήματα της Άγκυρας σε ένα πεδίο, στο οποίο θέλει να κυριαρχήσει διά πυρός και σιδήρου και το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει και στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επαναρχίζει αυτό το μήνα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Ουάσινγκτον έστειλε το μήνυμα προς την Άγκυρα, να μην παρενοχλήσει τα γεωτρύπανα της αμερικανικής Exxon Mobil. Και το μήνυμα ελήφθη. Τα όσα αναφέρει ο Ερντογάν δείχνει, για μια ακόμη φορά, τον ετσιθελισμό της τουρκικής πλευράς. Το «είτε το θέλετε είτε όχι» θα γίνει το δικό του, είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας και συμπεριφοράς Ερντογάν.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *