Έξω φρενών ο Κοτζιάς αδειάζει τον Άιντα: Σκληρή επιστολή με φοβερές καταγγελίες…

FILE PHOTO. O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην Πτολεμαΐδα/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ

Του Νίκου Μελέτη
Με ένα 10σελιδο έγγραφο που κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις, εκφράζει τις ενστάσεις στην ουσία και στην μορφή του Εγγράφου Άιντε και θέτει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για την διαπραγμάτευση του Κεφαλαίου της Ασφάλειας στο Κυπριακό, απάντησε στο 9σέλιδο κείμενο (με το Annex των 7 σελίδων) του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νικος Κοτζιάς.

Το σε πολύ έντονο ύφος κείμενο του, ο Νίκος Κοτζιάς το δημοσιοποίησε στο γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , στην Κομισιόν και στον κ. Τιττεμανς και την κ. Μογκερινι που θα εμπλακούν στην Διάσκεψη, καθώς και στο Βερολίνο και στα πέντε Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, καθώς θεωρήθηκε αναγκαίο να είναι όλοι οι διεθνείς παράγοντες εγκαίρως ενημερωμένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει με την Διάσκεψη του Καν Μοντανά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη και θεμελιακή ένσταση της Αθήνας είναι ότι στο Έγγραφο του ο κ. Άιντε ενώ υποτίθεται θα κατέγραφε τις θέσεις που είχαν μέχρι τώρα παρουσιάσει οι πλευρές, είτε διέγραψε είτε παραποίησε τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς.

Και πέραν αυτού ο κ. Άιντε στο Έγγραφο του:

ΔΕΝ έχει αναφορά σε κατάργηση των Εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας

ΔΕΝ έχει αναφορά σε πλήρη και με χρονοδιάγραμμα αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ την ιδέα για Συνθήκη Εφαρμογής της Λύσης, με συμβαλλόμενο μέρος την ..,κατοχική δύναμη Τουρκία.

Στην διάρκεια των συνομιλιών είχε υποβληθεί η πρόταση για την διαμόρφωση ενός Μηχανισμού επίβλεψης της υλοποίησης των αποφάσεων και της λύσης, που θα αντικαθιστούσε τις Εγγυήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση ο Μηχανισμός αυτός θα συγκροτούνταν από μέλη της διεθνούς κοινότητας, κράτη με ισχυρή επιρροή και κύρος που θα συγκροτούσαν μια Διεθνή Επιτροπή η οποία ανά 6μηνο θα υπέβαλλε έκθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ για την πορεία εφαρμογής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου όλοι αποδεχθούν ότι η Λύση εφαρμόζεται και λειτουργεί.

Ο κ. Άιντε με τρόπο που έχει εξοργίσει την Αθήνα και την Λευκωσία επιχειρεί μέσω των αναφορών του στο Έγγραφο να προτείνει μια Συνθήκη Εφαρμογής της Συμφωνίας στην οποία θα είναι ως συμβαλλόμενα μέρη οι σημερινές Εγγυήτριες Δυνάμεις και φυσικά μεταξύ αυτών η Τουρκία, που δημιούργησε το πρόβλημα με την εισβολή και την κατοχή.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Άιντε, πέραν όλων των άλλων θεμάτων που ανακύπτουν προτείνει ουσιαστικά να μετατραπεί η Τουρκία ταυτόχρονα σε «ελεγκτή» και «ελεγχόμενο», καθώς θα βρεθεί η Άγκυρα να πρέπει να εποπτεύσει και να γνωμοδοτήσει πρωτίστως την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την εφαρμογή της συμφωνίας στην πτυχή της Ασφάλειας, όταν είναι η ίδια που θα ελέγχεται εάν υλοποιεί την συμφωνία αποσύροντας τις δυνάμεις της.

Το κείμενο του κ. Άιντε πάντως δίνει την εντύπωση σύμφωνα με όσους το είδαν ότι «δεν αντανακλά τις συζητήσεις που είχε ο ίδιος με όλα τα μέρη και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται περί κειμένου το οποίο διαμορφώθηκε αλλού και απλώς παραδόθηκε για… επεξεργασία στον κ. Άιντε”.

Η Αθήνα πάντως δεν κρύβει τον εκνευρισμό της με την βρετανική πλευρά, καθώς ενώ υπάρχει πλήρης δίαυλος επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τον Νικο Κοτζιά η γραφειοκρατία του Φορειν Οφις επιχειρεί να παίξει τα γνωστά παιγνίδια.

Πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο βρετανός ύπατος αρμοστής στην Κύπρο Μάθιου Κιντ γνωστός για την ανθελληνική προδιάθεση του, αφού επισκέφθηκε την Άγκυρα ανακοίνωσε με τρόπο προσβλητικό για την Ελλάδα ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει επαφές με τον Νικο Κοτζιά χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση και συμφωνία. Αποτέλεσμα ήταν να απορρίψει το αίτημα για επίσκεψη του στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών.

Ο κ. Άιντε όμως υπέπεσε και σε ένα άλλο σοβαρό ολίσθημα: η μοναδική φορά που ενσωματώνει στο κείμενο του, ελληνική θέση ήταν η πρόταση του Νίκου Κοτζιά για Σύμφωνο Φίλιας μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Κύπρου.

Όμως και εδώ ο κ. Άιντε έδειξε ότι λειτουργεί με άλλο σκοπό καθώς στο έγγραφο του αλλοιώνοντας την ελληνική πρόταση ενσωμάτωσε και στρατιωτική πτυχή σε αυτή αφήνοντας έτσι το ενδεχόμενο παραμονής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί …

Κοντός ψαλμός Αλληλούια, δήλωναν πηγές του ΥΠΕΞ που επισημαίνουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν πρόκειται να φύγει από το Κραν Μοντανα εάν δεν έχει αποχωρήσει προηγουμένως ο Τούρκος ομόλογος του.

Η παρτίδα στην Ελβετία είναι δύσκολη και πλέον είναι για γερούς παίκτες…

One thought on “Έξω φρενών ο Κοτζιάς αδειάζει τον Άιντα: Σκληρή επιστολή με φοβερές καταγγελίες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *