Eξωραϊσμό το λέμε

Αυθαίρετη και παράνομη χαρακτηρίζει ο Δήμος Λευκωσίας την απόφαση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου να προχωρήσει σε κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στον χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού στην Παλιά Λευκωσία, Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Της ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Προσέξτε τις λέξεις: «Με πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και την αγαστή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ένα μεγάλο σχέδιο για την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό της περιοχής, που βρίσκεται πέριξ της Αρχιεπισκοπής, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, με αποτελέσματα που είναι ήδη ορατά σε περιοίκους και επισκέπτες της περιοχής».

Τίποτα δεν έγινε κατά λάθος. Η κατεδάφιση των διατηρητέων έγινε στο πλαίσιο του εξωραϊσμού της περιοχής. Στα μάτια και την αντίληψη του Αρχιεπισκόπου (καθώς και πολλών άλλων) τα παλιά κτίσματα της εντός των τειχών Λευκωσίας είναι χαλαμάντουρα που πρέπει να κατεδαφιστούν για να εξωραϊστεί η περιοχή.

Κι αφού τα γκρέμισε, δημιουργώντας ένα σωρό από πλίνθους και κεράμους, διαβεβαιώνει ότι «μέλημα της Αρχιεπισκοπής ήταν και παραμένει η διατήρηση του χαρακτήρα και της ταυτότητας της περιοχής, δημιουργώντας μια ενιαία φυσιογνωμία σε αυτή την ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας, συμφώνως προς όλες τις νόμιμες προδιαγραφές και με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών».

Λέει, μάλιστα, πως αυτό που έγινε τη Δευτέρα δεν ήταν γκρέμισμα αλλά επιδιόρθωση. Ένα από τα υποστατικά, λέει σε απαντητική επιστολή προς τον Δήμο Λευκωσίας, «επρόκειτο να ανακαινιστεί στο εγγύς μέλλον αλλά οι μεγάλες φθορές που είχε ήδη υποστεί σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε μερική κατάρρευσή του». Κατέρρευσε λοιπόν από μόνο του (όπως έλεγε κι η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, δικαιώνοντας για άλλη μια φορά το σοσιαλιστικό κόμμα που αμέσως κατάλαβε πως επρόκειτο για κατάρρευση). Κι αφού κατέρρευσε, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, πήγαν οι μπουλντόζες να αφαιρέσουν τα επικίνδυνα τμήματα και να καθαρίσουν την περιοχή από τα μπάζα!!!

Ου κλέψεις, ου ψευδομαρτυρήσεις… Μέσα σε μια βδομάδα δύο τουλάχιστον από τις δέκα εντολές καταπατήθηκαν βάναυσα από τον προκαθήμενο της εκκλησίας. Του οποίου οι νομικοί σύμβουλοι, υπό τον φόβο πως θα εκδοθεί ένταλμα αναστολής των εργασιών του καθεδρικού, τον συμβούλεψαν να πει πως δεν υπήρχε πρόθεση να αποκλίνει από τους όρους της πολεοδομικής άδειας. Έτσι κι αλλιώς, ο δήμαρχος δεν ευνοούσε τόσο δυναμικά μέτρα εξ ου και έκανε αντιπρόταση για πρόστιμο. Άδικα έβαλαν οι δικηγόροι τον Αρχιεπίσκοπο να πει κι άλλα ψέματα. Το ερώτημα είναι πόσο θα ανεχόμαστε ακόμα να μας δουλεύουν. Και πόσο ο σχεδιασμός μιας πόλης, το παρόν και το μέλλον της, θα εξαρτώνται από τα συμφέροντα και τα γούστα ανθρώπων χωρίς καμιά ευαισθησία, επιστημονική αντίληψη, ιστορική γνώση, αγάπη για τον τόπο.

chrystalla@phileleftheros.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *