Ευτυχώς λύσεις υπάρχουν

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

Όταν μιλάμε για επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι κάποιο άτομο το οποίο επισκεπτόμαστε για να μας συμβουλεύσει τι να σπουδάσουμε και τι θα κάνουμε επαγγελματικά. Κάπως απλοϊκή η αναφορά, αλλά πάνω κάτω αυτό είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει για Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ένα αίτημα που υπάρχει στην καθημερινότητα του Συμβούλου είναι η ανάγκη για παρουσίαση προβλέψεων αναφορικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ούτως ώστε να υπάρχει inside information για να παρθεί η κατάλληλη απόφαση αναφορικά με τις σπουδές του μαθητή. Αν και δεν υπάρχει δυνατότητα για μαγικές συνταγές και προβλέψεις που να εξασφαλίζουν στο 100% την επιτυχία, υπάρχουν επιλογές που μας οδηγούν σε πιο ασφαλείς αποφάσεις από κάποιες άλλες. Φυσικά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ένα σωρό άλλους υποκειμενικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία μίας απόφασης, όπως τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του ατόμου, ο χαρακτήρας, οι επαγγελματικές αξίες, οι δυνατότητες και ικανότητες του, ακόμα και η τύχη.

  • Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την πανδημία, η καραντίνα και οι νέες συνθήκες της καθημερινότητας, έχουν φέρει στην επιφάνεια ή μπορούμε να πούμε ότι έχουν επισπεύσει κάποιες ανάγκες για επαγγέλματα που έχουν περισσότερη ζήτηση και θα διαμορφώσουν το νέο εργασιακό περιβάλλον.

Επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη σωματική και ψυχική μας υγεία όπως νοσηλευτές, φροντιστές ατόμων, διάφορα παραϊατρικά επαγγέλματα, ψυχολόγοι καθώς και λειτουργοί εκπαιδευμένοι στην τηλεϊατρική και την τηλεφροντίδα. Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται επίσης οι γενετιστές, γυναικολόγοι με ειδίκευση την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η φαρμακογονιδιωματική και εξατομικευμένη θεραπεία κ.ά. Επίσης επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία όπως πληροφορική, ρομποτική, προστασία δεδομένων, ηλεκτρονικό εμπόριο (e-shops), σχεδιαστές εφαρμογών και το ψηφιακό μάρκετινγκ. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς που θα συνεχίσει να υπάρχει ζήτηση, όμως δεν είναι το θέμα μας στο συγκεκριμένο άρθρο.

Ο Covid-19 δεν αλλάζει μόνο την πραγματικότητα και τις ανάγκες στην αγορά εργασίας του μέλλοντος, αλλά έχει άμεσες επιπτώσεις στο παρόν και επηρεάζει το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό και όχι άμεσα τους μαθητές. Τους τελευταίους επηρεάζει όμως έμμεσα και σε πολλές περιπτώσεις θα τους επηρεάσει και καθοριστικά λόγω των οικονομικών δεδομένων της οικογένειας. Η ανεργία θα αυξηθεί από 7,1 σε 8,8 στην καλύτερη περίπτωση, ενώ σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. τουριστική βιομηχανία)τα ποσοστά ανεργίας θα αυξηθούν κατακόρυφα, ενώ θα αυξηθεί η υποαπασχόληση και η αδήλωτη εργασία. Επιπτώσεις θα έχουμε και στον ψυχολογικό τομέα του γενικού πληθυσμού με το άγχος, την αβεβαιότητα και την αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Και εδώ θα πρέπει ο καταρτισμένος Σύμβουλος να είναι έτοιμος να δώσει λύσεις που θα συνταιριάζουν τα ατομικά δεδομένα του κάθε υποψηφίου φοιτητή, αλλά και τα συλλογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στον οικονομικό τομέα της κάθε οικογένειας.
Λύσεις υπάρχουν για όλους, λύσεις υπάρχουν για όλα τα βαλάντια και για όλες τις οικογένειες. Απευθυνθείτε στα κατάλληλα άτομα, που ξέρουν τα δεδομένα της εκπαίδευσης και που μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας για το παρόν και το μέλλον τους. Και να θυμάστε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα όσο υπάρχει θέληση.

*Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σπουδών (ΜΑ). info@plancareercenter.com.cy

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *