Φωνάζουν για τα διαβατήρια κάνοντας πως έχει ξεχαστεί η προέλαση των Τούρκων στην Αμμόχωστο

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 και εικονίζει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020. Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου το Βαρώσι, λεηλατημένη κλειστή και ερημωμένη μετά την κατάληψή της από τα κατοχικά στρατεύματα εδώ και 46 χρόνια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ανταλλάσσουν δηλώσεις και αλληλοκατηγορούνται θέτουν διάφορα ζητήματα και φαίνεται πως οι συζητήσεις έχουν ξεφύγει. Δεν θα ασχοληθούμε, σήμερα, με τις ατάκες Αναστασιάδη για το Σύνταγμα του 60, ούτε την… έρευνα που έκανε ο Τατάρ αναζητώντας δηλώσεις του Προέδρου, που έγιναν σε εθνικόφρονα ακροατήριο ( άρα φόρεσε φουστανέλες).  Το κλίμα δεν ήταν καλό και δεν χάλασε επειδή έγινε από την κυπριακή κυβέρνηση η ανάκληση μερικών διαβατηρίων της ηγεσίας του κατοχικού καθεστώτος. Άλλωστε η Λευκωσία έλαβε μια απόφαση, που εάν δεν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κλιμάκωσης των αντιδράσεων, θα συνιστά εν πολλοίς χάδι για την τουρκική πλευρά. Όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Σενέρ Ελτζίλ, σε γραπτή δήλωσή του, «αυτό που πρέπει να γίνει είναι η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης προωθώντας την κατηγορία καταπάτησης του συντάγματος και γκρεμίσματος του κράτους». Αναφέρεται στον Τατάρ και τη θλιβερή παρέα του.  Αυτό που προφανώς δεν τολμούν να το πούμε στις ελεύθερες περιοχές. Ο Σενέρ Ελτζίλ, ο Σενέρ Λεβέντ όπως και άλλοι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα βρίσκονται στο στόχαστρο της κατοχικής Τουρκίας, κινδυνεύουν αλλά τολμούν και τα λένε.

  • Όσοι θεωρούν πως αυτό που προκάλεσε την ένταση είναι η απόφαση για τα διαβατήρια  προφανώς έχουν ξεχάσει τι έκαναν οι Τούρκοι στην Αμμόχωστο. Έχουν κοντή μνήμη και δεν θυμούνται τι έγινε στις 21 Ιουλίου στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τις ανακοινώσεις των εγκάθετων της κατοχικής Τουρκίας στην παρουσία του νεοσουλτάνου. Το άνοιγμα της πιλοτικής περιοχής και την έκκληση στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή Περιουσιών του ψευδοκράτους.

Κι όλα αυτά ενώ υποτίθεται προετοιμάζεται να έλθει τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ ( δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία ακόμη) ενόψει συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες με τους Αναστασιάδη και Τατάρ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο. Αλλά πώς θα αναπτυχθούν πρωτοβουλίες όταν βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις επιβολής νέων τετελεσμένων; Αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν όσοι επενδύουν σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτοί που θεωρούν πως θα πρέπει να γίνονται συνομιλίες για χάριν των συνομιλιών. Συναντήσεις και συνομιλίες μπορούν να γίνουν όταν αρθούν τα νέα τετελεσμένα. Διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί το χάσμα απόψεων, κάτι που θα εξυπηρετεί πρωτίστως την τουρκική πλευρά, που επενδύει στο αδιέξοδο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται με την Αμμόχωστο και πώς αποτρέπονται οι τουρκικές επεκτατικές κινήσεις. Το ερώτημα είναι πώς ανατρέπονται τα κατοχικά δεδομένα.  Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν από τους διαχειριστές. Από όσους έχουν την ευθύνη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *