Φοβάται η Μόσχα νατοποίηση της Κύπρου και ταυτόχρονα φλερτάρει με την νατοϊκή Τουρκία: Αύριο τα λένε Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ

Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ μιλούν στους δημοσιογράφους, μετά από παλαιότερη συνάντησή τους. Φωτογραφία: ΓΤΠ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει αύριο 22 Φεβρουαρίου, συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτή η συνάντηση «έκλεισε» όταν οι δυο ΥΠΕΞ επικοινώνησαν μετά τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο».

Στην ατζέντα των αυριανών συζητήσεων θα βρίσκεται το Κυπριακό, διμερή θέματα, σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. και περιφερειακά ζητήματα. Είναι προφανές πως οι Ρώσοι είναι ενοχλημένοι με τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Λευκωσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα φλερτ που υπάρχουν κατά καιρούς με το ΝΑΤΟ και αναμένεται ότι αυτό θα τεθεί από πλευράς του κ. Λαβρόφ.

  • Η Λευκωσία δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει μια συμμαχία ακυρώνοντας ή υποβαθμίζοντας άλλη. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ανάγκη να κτίζει συμμαχίες, συνεργασίες και να μην χαλά. Φτάνει, να εξυπηρετούνται τα εθνικά της συμφέροντα. Όλα κρίνονται από το μείζον: Δηλαδή την αξιοποίηση των δεδομένων και την κεφαλαιοποίηση των εξελίξεων και των συγκυριών υπέρ των δικών μας εθνικών μας συμφερόντων.

Για την Κύπρο το επιδιωκόμενο είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και η απελευθέρωση της χώρας από την Τουρκία. Αυτή η πορεία είναι δύσκολη και όπως αποδεικνύεται διαχρονικά με πολλά εμπόδια. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως και η Ρωσία έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Έχουν συμφέροντα στην Κύπρο αλλά και στην Τουρκία. Όσο η Ρωσία ενοχλείται για τα κυπριακά ανοίγματα στις  ΗΠΑ τόσο ενοχλείται και η Λευκωσία με τα φλερτ της Μόσχας και της Άγκυρας. Όσο ενοχλούνται οι Αμερικανοί για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, τόσο και περισσότερο ενοχλούνται στη Λευκωσία με τις συνεργασίες που έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία. Όταν, μάλιστα, η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της γυρίζει την πλάτη της σε διαχρονικούς συμμάχους της.

  • Όμως, στη διεθνή πολιτική δεν είναι το συναίσθημα που πρυτανεύει αλλά τα συμφέροντα. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει και η Κύπρος τις εξελίξεις. Δεν είμαστε δεδομένοι για κανένα και ούτε υποτελείς οποιουδήποτε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, η Μόσχα διαχρονικά στηρίζει τις θέσεις της Λευκωσίας. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις ΗΠΑ. Αυτό δεν μπορούμε να το υποβαθμίσουμε αλλά να το αναδεικνύουμε και στους Αμερικανούς, οι οποίοι ζητούν διευκολύνσεις και εξυπηρετήσεις από τη Λευκωσία χωρίς μέχρι σήμερα να αποδείξουν πως στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν για παράδειγμα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *