Φόβος και ταμπού, ένα εκρηκτικό μίγμα που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας

FILE PHOTO. Το περίγραμμα της πολιτικής της Άγκυρας αποτύπωσε στη συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ο Μελβούτ Τσαβούσογλου. ΚΥΠΕ/EPA/DOMENIC AQUILINA

Του Κώστα Βενιζέλου
Μπορεί να είναι ίδιον κάποιων να ζουν και να αναπνέουν με τις ψευδαισθήσεις. Υπάρχει η κοντόφθαλμη ανάγνωση των εξελίξεων που ακυρώνει γεωστρατηγικά συμφέροντα και σχεδιασμούς και επιμένει πως  «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

Η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο «Φιλελεύθερο», επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της Άγκυρας στα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Η συνέντευξη έγινε με την υποβολή ερωτηματολογίου και ως εκ τούτου οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν αποτέλεσμα μελέτης και προσεκτικής διατύπωσης.

Συνεπώς δεν τίθεται θέμα παρερμηνειών και απρόσεκτων διατυπώσεων. Ούτε μπορεί, εάν ήταν προφορικές οι απαντήσεις να επανέλθει για διευκρινίσεις. Οι τουρκικές επιδιώξεις δεν διαφοροποιήθηκαν, ούτε και ήταν κάπου κρυμμένες, ήταν γνωστές, αλλά κάποιοι έκαναν ότι δεν τις έβλεπαν.

Στη συνέντευξη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κωδικοποιεί τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, χωρίς καμία πρόθεση να αποκρύψει επιδιώξεις και προτεραιότητες. Και για το θέμα της Ασφάλειας/ Εγγυήσεων, της Ενέργειας και  των τεσσάρων ελευθεριών. Οι τοποθετήσεις Τσαβούσογλου δεν έχουν αιφνιδιάσει. Θα μπορούσε, υποστηρίζουν κάποιοι, να άφηνε-μέσουσης μιας διαδικαστικής προσπάθειας- έστω και μια χαραμάδα φωτός  για μια άλλη ερμηνεία. Δεν το έπραξε. «Η θετική ρητορική» της τουρκικής πλευράς, όπως είχε χαρακτηρίσει ο Πρόεδρος τη στάση του καθεστώτος Ερντογάν όταν δήλωνε-αφορολόγητα- ότι είναι «υπέρ της λύσης», προσγειώνει ανώμαλα όσους είχαν πιστέψει «στον καλό Ταγίπ».

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις εντυπώσεις, τα «καλά λόγια» που βρίσκουν κάποιοι να εκφράσουν για τη στάση της. Αξιοποιεί όσους θεωρούν πως με μια συνάντηση, μια «φότο οπορτιούνιτι», θα πείσουν την Τουρκία να αλλάξει στάση και σχεδιασμούς στο Κυπριακό.

Η συνέντευξη Τσαβούσογλου έχει επιβεβαιώσει την κατάρρευση της ακολουθούμενης από ελληνοκυπριακής πλευράς πολιτικής στο Κυπριακό. Αυτή που έχει βαπτισθεί ως στρατηγική, αλλά επί της ουσίας ήταν διαχείριση των εξελίξεων που άλλοι διαμόρφωναν. Ήταν μια πολιτική που εξαρχής ήταν αδιέξοδη και κανείς δεν τόλμησε να την αναθεωρήσει. Φόβος και ταμπού, ένα εκρηκτικό μίγμα που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη χρεοκοπία αυτής της πολιτικής. Και αυτό που γίνεται σήμερα είναι τακτικισμοί για την αποφυγή της επίρριψης ευθυνών. Οι τακτικισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε διαδικαστικές φόρμουλες που επί της ουσίας θα σύρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια νέα Γενεύη, χωρίς προϋποθέσεις για προκύψει αποτέλεσμα. Η πρόταση του Προέδρου μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο σε μια νέα Γενεύη θα υπάρξει αποτέλεσμα ή θα επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο. Η ουσία δεν είναι τα διαδικαστικά αλλά το γεγονός ότι χρεοκόπησε η ακολουθούμενη πολιτική.

Σημείωση: Δεν του απαντούσε τις τηλεφωνικές του κλήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και γι αυτό αποχώρησε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο τέως Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο λόγος; Ήθελε να αποτρέψει την παύση του υπαρχηγού της Αστυνομίας. Κοντολογίς, ήθελε να κάνει παρέμβαση για το διορισθέντα από τον ίδιο κ. Κυριάκου, αλλά προφανώς ο Πρόεδρος είχε πάρει τις αποφάσεις του ( εξ ου και δεν απαντούσε).  Σχόλια περιττά. Μια πολιτική ζωή που κινείται  στην τροχιά του «αγκρίσματος». Η απόφαση του Προέδρου έχει κριθεί και επικριθεί. Αυτό στην τροχιά της πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.