Φοβού τους Βρετανούς και δώρα φέροντας: Οι «διευθυντές της ορχήστρας» του παρασκηνίου επιμένουν

File Photo: Πόντιουμ της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μπορεί η ενημέρωση χθες του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή, να μην περιείχε οποιοδήποτε το καινούργιο, ωστόσο, είναι προφανές πως στο παρασκήνιο πολλά τεκταίνονται και είναι επικίνδυνα. Είναι σαφές πως παρασκηνιακά, αν και την περίοδο αυτή υπάρχει, λόγω και των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, μια σχετική «ανάπαυλα» στο Κυπριακό, είναι πρόδηλο ότι συντηρούνται ιδέες και φόρμουλες. Στη χθεσινή ενημέρωση επιβεβαιώθηκε πως «διευθυντές της ορχήστρας» του παρασκηνίου παραμένουν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν αφήνουν κανένα άλλο να διεκδικήσει ανάλογο ρόλο. Και το πιο ενδιαφέρον όλων αυτών των κινήσεων είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη ακολουθούν κατά γράμμα τις επιθυμίες του Φόρεϊν Όφις.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο απεσταλμένος του αγγλικού ΥΠΕΞ, αρμόδιου για το Κυπριακό, Ajay Sharma, παρουσίασε φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία «οι  δύο κοινότητες οι οποίες σήμερα ως κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια (Community States) θα ιδρύσουν την Κυπριακή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, με τον ίδιο τρόπο που ιδρύθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, δηλαδή από τις δύο κοινότητες». Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι στο τελευταίο του ταξίδι βολιδοσκόπησε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανταλλαγή επιστολών από τους Αναστασιάδη και Τατάρ, στις οποίες να καταγράφονται οι προθέσεις τους με στόχο να δίνει η μια πλευρά κίνητρο στην άλλη για να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις. Στην περίπτωση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μπορεί να εξηγηθούν, όπως υποδείχθηκε, τα «έμφυτα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων, που θα παραπέμπουν στα θέματα της κυριαρχίας των «συνιδρυτών» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ιδέα των επιστολών απορρίφθηκε και από τουρκικής πλευράς. Επανερχόμενοι οι Βρετανοί έθεσαν τρία σενάρια, τα οποία έχουμε δημοσιεύσει στις 15 Αυγούστου 2021:

  • Να ανταλλάξουν επιστολές οι Αναστασιάδης και Τατάρ, στις οποίες θα περιγράφουν τις θέσεις τους αλλά και να δείχνουν προθέσεις για ικανοποίηση των ανησυχιών της άλλης πλευράς. Αυτό το σενάριο θεωρείται πως άρχισε να ξεθωριάζει και επί του παρόντος εγκαταλείπεται.
  • Να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, όπως εκείνο του Φεβρουαρίου 2014. Το γεγονός ότι δεν επικαλούνται το ανακοινωθέν των Αναστασιάδη και Έρογλου και θέλουν νέο, οφείλεται προφανώς στις αναφορές που γίνονται σε σχέση με τη μορφή της λύσης.
  • Να εκδώσει δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία να καλεί τους εμπλεκόμενους σε συνομιλίες.

Σε ό, τι αφορά το επίμαχο θέμα της προεδρικής δήλωσης για επάνοδο στο Σύνταγμα του 60, προφανώς και ο κ. Αναστασιάδης δεν εννοούσε και ενιαίο κράτος. Εκείνο, ωστόσο, που είχε καταφέρει ο Πρόεδρος είναι να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη αλλά και εντάσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής  συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλά αυτό, όμως, είναι το μικρότερο κακό. Το θέμα είναι πώς διαχειριζόμαστε τις επερχόμενες εξελίξεις αλλά και τις μη εξελίξεις. Γιατί και στα δυο ενδεχόμενα για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται σχεδιασμοί, πολιτικοί. Και από αυτά διαχρονικά πάσχουμε.

Υπάρχει και η Κύπρος που κερδίζει

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Την ώρα της πολιτικής μιζέριας τα καλά  νέα έφθασαν από το Τόκιο. Η Καρολίνα Πελενδρίτου, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με 1:19.78 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 100μ πρόσθιο στην κατηγορία SB11. Υπάρχει και η Κύπρος που κερδίζει, που σε παγκόσμιο επίπεδο σπάσει ρεκόρ και έχει την πρωτιά. Εύγε στην Καρολίνα και όσους συμβάλουν στο να επιβεβαιώνουν πως η Κύπρος μπορεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *