Ποιος ο στόχος των κατακτητών στην Κύπρο; Τα δικά μας δικά τους και τα υπόλοιπα πάλι δικά τους…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Tου Αντώνη Κ. Σιβιτανίδη,

Αναρωτιέμαι: Οι πανηγυρίζοντες την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν και του Μουσταφά Ακιντζί, οι επαναπροσεγγιστές των θεατρικών παραστάσεων στα σκλαβωμένα αρχαία θέατρά μας, οι αναρτώντες φωτογραφίες ποζάροντας στο σκλαβωμένο λιμανάκι της Κερύνειας, ακούνε τι λέει ο πρόεδρος της Τουρκίας, οι υπουργοί του και οι εν Κύπρο εγκάθετοι του κατοχικού καθεστώτος;

Έχουν διαβάσει τις δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα; Έχουν αντιληφθεί ότι την λύση που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας (αυτοί οι λίγοι που έχουν απομείνει δηλαδή) και οι Τούρκοι έποικοι (που είναι και η πλειοψηφία), είναι: «τα δικά μας στα κατεχόμενα, δικά τους, και τα υπόλοιπα δικά μας στις ελεύθερες περιοχές, πουμισσίαρικα;»

Αφού γνωρίζουμε ότι μας χωρίζει το χάος, ως προς τι αυτή η διεθνής διάσκεψης, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα ναυαγήσει; Για να μοιράσουν το πάπλωμα «ίσσια-ίσσια» οι του ΟΗΕ και ΕΕ, να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία (που θέλει λύση και εμείς δεν θέλουμε) και να μας πουν πάλι «ότι πάθετε εν χάκκην σας»; Για να επιβεβαιώσουμε τον Τουρκικό δόγμα περί εκλιπούσης, δια της απουσίας μας από το τραπέζι των συνομιλιών σαν Κυπριακή Δημοκρατία;

Μας κοροϊδεύουν ότι ο πρόεδρος θα πάει ΚΑΙ σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά συνάμα και σαν Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας. Ότι δεν έχει σχέση ότι δεν μας αναγνωρίζει η Τουρκία και ο Ακιντζί αλλά ότι μας αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

Και όμως έχει. Μπορεί ο ΟΗΕ και η ΕΕ να μας αναγνωρίζουν στον τύπο αλλά στην πράξη συνηγορούν με την Τουρκία. Για αυτό και η ΕΕ δεν πέταξε στα μούτρα της Τουρκίας την έκθεση περί της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας. Για αυτό και δεν απαιτούν, έως οφείλουν, την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν ξεπαγώσουν οποιοδήποτε ενταξιακό κεφάλαιο της Τουρκίας. Για αυτό και στον  ΟΗΕ έπαψαν να γίνονται αναφορές στην Εισβολή και Κατοχή αλλά απεναντίας συγχαίρουν την Τουρκία για τις καλές της υπηρεσίες στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Για αυτό σε όλα τα διεθνή φόρα ο Ακιντζί πλασάρεται σαν συμπρόεδρος και προσφωνείται και αναγράφεται με τον τίτλο «η Αυτού Εξοχότης», (προσφώνηση που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για αρχηγούς κρατών ή άτομα που κατέχουν θρησκευτικά, δικαστικά ή πανεπιστημιακά αξιώματα).

Μας αντιμετωπίζουν σαν εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία γιατί ποτέ δεν διαπραγματευτήκαμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία και ποτέ δεν απαιτήσαμε τον σεβασμό και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους του ΟΗΕ και ΕΕ. Αυτοαναιρούμαστε. Είναι ανεπίτρεπτων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεταβαίνει στο εξωτερικό σαν οτιδήποτε άλλο εκτός από Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μόνο. Τελεία και παύλα.

Αν θέλουμε ΚΑΙ Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας ας πάει ο Πρόεδρος της Βουλής. Και νομιμοποίητε να παραστεί έως τέτοιος, αφού είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βουλής. Προς τούτο υπάρχει και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που λέει ότι ο ΠτΔ ΔΕΝ νομιμοποίητε από το Σύνταγμα να διαπραγματεύεται το Κυπριακό λόγο αξιώματος, αλλά από το γεγονός ότι είναι εκλεγμένος από το σύνολο του Κυπριακού λάου. Όπως είναι ακριβός και η Κυπριακή Βουλή, την οποία αντιπροσωπεύει ο Πρόεδρός της.
Στην Γενεύη η ατζέντα πρέπει να έχει ένα και μονό θέμα. Αυτό που άπτεται της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Τις Εγγυήσεις.

Οι, βάση των Συμφωνιών του 1960, εγγυήτριες δυνάμεις, με την παράνομη εισβολή της Τουρκίας το 1974, έχουν παραβιάσει τις συμφωνίες. Η κάθε μία ξεχωριστά και όλες μαζί συλλογικά, έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τις εγγυήσεις. Σαφέστατα όμως, έχουν την νομική υποχρέωση να πληρώσουν τις ζημιές των πράξεων ή των παραλήψεων τους, από την μη τήρηση των Συμφωνιών Εγγυήσεων του 1960.

Αφού λοιπόν με την όποια λύση:

·         θα υπάρχει η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και
·         ο πρόεδρός της είναι και θα παραμείνει ο Πρόεδρος του συνόλου του Κυπριακού Λαού ( Ελλήνων, Τούρκων, Μαρωνίτων, Αρμενίων, Λατίνων),

στο τραπέζι τον συνομιλιών οι μόνοι που νομιμοποιούνται να παρακαθίσουν είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανένας άλλος.

  • Ο Αντώνης Σιβιτανίδης είναι Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *