Γεωπολιτική διάσταση του αγωγού EastMed και το NonPaper

Στην Αθήνα υπογράφηκε τον Ιανουάριο η συμφωνία για τον αγωγό Eastmed. Φωτογραφία ΑΠΕ

Του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΛΥΜΠΟΥΡΗ

Η προκαταρτική μελέτη για τον αγωγό EastMed έδειξε ότι ο αγωγός είναι αντιοικονομικός με μόνο τα διαθέσιμα αποθέματα Ισραήλ και Κύπρου και «σχεδιαζόταν» η κατασκευή μονάδας υγροποίησης στην Κύπρο. Αν βρισκόταν νέα κοιτάσματα ή συνδεόταν με άλλα γνωστά μεγάλα κοιτάσματα και παρατεινόταν ο χρόνος απόσβεσης του θα ήταν οικονομικά εφικτή η κατασκευή του, εδώ ξεκινά η γεωπολιτική διάσταση αυτού του αγωγού. Αυτά το possible connection που σημειώνονται στον αρχικό χάρτη που πρωτοδημοσιεύθηκε δίδουν την γεωπολιτική διάσταση.

Χρονολογικά οι σχεδιασμοί για αυτό τον αγωγό συνέπεσαν με την ετοιμασία του νόμου EastMedact που ψηφίσθηκε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και η γεωπολιτική του διάσταση ταυτίζεται με τον στρατηγικό στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με όσο το δυνατό περισσότερο φυσικό αέριο από άλλες περιοχές εκτός Ρωσίας. Είναι γνωστοί οι παλαιότεροι σχεδιασμοί που προέβλεπαν αγωγούς από τον Περσικό Κόλπο στην Ευρώπη μέσω Ιράκ και Τουρκίας και που έχουν «ξεχασθεί» λόγω των γεωστρατιωτικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην περιοχή.

Τι νέο στοιχείο προέκυψε και ανατρέπει όλους τους πιο πάνω γεωπολιτικούς σχεδιασμούς για αυτό τον αγωγό και τον καθιστά αντιοικονομικό έργο; Προφανώς τα Possible Connection. Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι τα μεγάλα αποθέματα που έχει στο κοίτασμα ZOR δεν θα εξαχθούν γιατί τα χρειάζεται η Αίγυπτος, με τα κοιτάσματα της Λιβύης άγνωστο τι θα γίνει και μένουν μόνο τα κοιτάσματα από Περσικό Κόλπο.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει να αναπτύσσονται φιλικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου που «παραπέμπαν» και στην εξαγωγή φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο μέσω του αγωγού EastMed, καθιστώντας τον βιώσιμο έργο.

Η «ατεκμηρίωτη» αναφορά στο NonPaper του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο αγωγός δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, μήπως υπονοεί αδυναμία τροφοδοσίας του αγωγού με φυσικό αέριο από τον Περσικό Κόλπο; Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται περαιτέρω οικονομική ανάλυση ότι ο αγωγός ΔΕΝ είναι βιώσιμος και τότε πρέπει να συμπεράνουμε ότι αυτό το NonPaper απευθύνεται στην «Μη επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος».

Υστερόγραφο 1ον: Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το NonPaper προήλθε από το υπουργείο Εξωτερικών και όχι από κάποιο υπουργείο αρμόδιο για οικονομικά θέματα.

Υστερόγραφο 2ον:  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ εξάλλου έχει διαμηνύσει πως εννοεί να συνεχίσει να εγκρίνει την ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ότι απορρίπτει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. (ειδήσεις Hellas Journal 7/2/2022).

Υστερόγραφο 3ον: Η Κύπρος μπορεί να διαθέσει το δικό της φυσικό αέριο στη Διεθνή Αγορά με υγροποίηση που θα γίνεται στους δύο σταθμούς υγροποίησης που υπάρχουν στην Αίγυπτο, ο ένας σταθμός έχει σταματήσει τη λειτουργία του και ο δεύτερος υπολειτουργεί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *