Γι’ αυτό κ. Χριστοδουλίδη ο κ. Τσαβούσογλου δεν σας έσφιξε το χέρι

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα. Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Της ΕΛΕΝΑΣ ΛΥΜΠΟΥΡΗ

Επειδή κάποιων η πολιτική γραμμή εδώ και περίπου 45 χρόνια φαίνεται να καταρρέει καθότι του θηρίου (βλ. Τουρκία) έχει ανοίξει πια για τα καλά η όρεξή του, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ΔΔΟ είναι η καλύτερη εφικτή λύση που μπορούμε να πάρουμε, πιστεύοντας έτσι, ότι οι Κύπριοι πολίτες θα ξεγελαστούν και θα αρχίσουν γονυπετείς να παρακαλούν για ΔΔΟ. Θα επιχειρήσω, λοιπόν, μέσα από το κείμενο αυτό, να παρουσιάσω σε συντομία τις θέσεις της ΕΔΕΚ για τη ΔΔΟ μέσα από τα κείμενα του ιστορικού της ηγέτη, Βάσου Λυσσαρίδη.
Στην ιστορική ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία στις 15 Αυγούστου 1974 ο Β. Λυσσαρίδης ανέφερε τα εξής: «Εμείς από παλιά προειδοποιήσαμε πως υπήρχαν συνωμοτικά σχέδια ενάντια στην Κύπρο. Τα σχέδια προνοούσαν υποβιβασμό της κυπριακής Κυβέρνησης σε διοίκηση, εξίσωση διοικήσεων, πολυκηδεμονία με διοικητικό ή άλλο διαχωρισμό το προστάδιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία για ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες, την τουρκική Κυβέρνηση και από την τότε στην εξουσία χούντα. Τώρα, βρισκόμαστε στο στάδιο εφαρμογής αυτών των σχεδίων».

  • Στο βιβλίο του «Οι απροσκύνητοι», γραμμένο στα 1976, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει τα εξής: «Η αποδοχή της ομοσπονδίας δημιούργησε την πρώτη μετάθεση. Η συμφωνία της Βιέννης δημιούργησε νέες συνθήκες διαχωρισμού. Οι προτάσεις του 1975 άνοιξαν το δρόμο στη διζωνική. Με τις τωρινές προτάσεις θα μετατρέψουμε το θέμα σε θέμα ποσοστών και θ’ ανοίξουμε το δρόμο για μελλοντικές υποχρεωτικές παραχωρήσεις. Δε θα οδηγηθούμε σε λύση, παρά θα διευκολύνουμε τους τουρκικούς χειρισμούς για εδραίωση και επέκταση των τετελεσμένων, για ευνουχισμό της διεθνοποίησης, για διαχωρισμό και τελικά για τουρκοποίηση».

Αναφορικά με τη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 9 Μαρτίου 1977 στην οποία προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, όπου η πολιτική ηγεσία του τόπου κλήθηκε να αποφασίσει εάν η πολυπεριφερειακή λύση δεν είναι εφικτή αν θα έπρεπε να αποδεκτούμε τη διζωνική ομοσπονδία, o μόνος που απέρριψε τη διζωνική εκ μέρους της ε/κ ηγεσίας ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης. Στην ερώτησή, μάλιστα, του Αρχ. Μακαρίου αν η απόφαση της ηγεσίας θα ήταν θετική, θα έπρεπε να υποβάλαμε και χάρτη εκ μέρους της πλευράς μας, ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν κατηγορηματικός προειδοποιώντας ότι η τ/κ ηγεσία δεν θα έδινε χάρτη, πράγμα το οποίο και έγινε.

Η ΔΔΟ υπήρξε πάγια θέση της Τουρκίας γιατί προφανώς εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της που δεν είναι άλλος από την πλήρη τουρκοποίηση της νήσου. Το ότι η ΔΔΟ αποτελεί πάγια εκπεφρασμένη θέση της Τουρκίας δεν υποστηρίζεται μόνο από εμάς. Στην έκθεση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Γκάλο Πλάζα, ήδη από το 1963 καταγράφεται η θέση ότι: «H Τουρκία και η τ/κ πλευρά υποστηρίζουν ομοσπονδιοποίηση της Κύπρου στηριζόμενη στον γεωγραφικό διαχωρισμό».
Η εμμονή της ε/κ ηγεσίας στη θέση της για επιδίωξη λύσης στο μοντέλο της ΔΔΟ, το μόνο που κατάφερε και καταφέρνει μέχρι σήμερα είναι είτε κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα σχέδιο λύσης να υποχωρεί ένα βήμα περισσότερο ή αν το σχέδιο απορρίπτεται, συντείνει στο να εδραιώνεται η κατοχή.

Η Τουρκία γνωρίζοντας ότι εμείς αποδεχόμαστε ότι η λύση θα είναι βασισμένη στη ΔΔΟ συνεχίζει και διεκδικεί ολοένα και περισσότερα. Για αυτό κύριε Χριστοδουλίδη ο κ. Τσαβούσογλου δεν σας έσφιξε το χέρι! Τρελός είναι να δεχτεί αφού ξέρει ότι, αργά ή γρήγορα, θα πάρει αυτό που θέλει αφού έχουμε προ πολλού χάσει την αξιοπιστία μας!

Η δημόσια παραδοχή του Ακιντζί ότι η πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου υπήρξε αίτημα που τέθηκε από την Άγκυρα και μεταφέρθηκε από αυτόν αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τον ΠτΔ να διεκδικήσει αλλαγή της διαδικασίας και σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για συζήτηση της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού, ως θέμα εισβολής και παράνομης συνεχιζόμενης κατοχής, όπως προνοείται και στο σχετικό ψήφισμα 37/253 της Γ.Σ του ΟΗΕ του 1983 το οποίο εγκρίθηκε με 103 υπέρ, 5 κατά και 20 αποχές. Αν θέλουμε να εξέλθουμε από το αναμενόμενο στον ορίζοντα πολιτικό αδιέξοδο, χρειάζεται αλλαγή της διαδικασίας άμεσα.

*Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης Κ.Σ.ΕΔΕΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *