Για να μας βρίζουν οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, κάτι καλό κάνουμε…

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Φωτογραφία: HellasJournal.Com

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν στις 30 Οκτωβρίου έγραψα ένα κείμενο με τίτλο: “Στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ απαιτείται σοβαρότητα: Δεν μπορούν Κατρούγκαλος-Καλπαδάκης”, λάβαμε πολλά συγχαρητήρια από τους αντιπάλους της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης. Μερικοί συνάδελφοι μου τηλεφώνησαν και με ύμνησαν.

Μας “κυνήγησαν” τα λεγόμενα “τρολς” του ΣΥΡΙΖΑ, και το καταγράφουμε ως αναμενόμενη εξέλιξη, χωρίς την έκφραση του παραμικρού παραπόνου.

Όταν την 1η Νοεμβρίου γράψαμε ένα άλλο κείμενο με τίτλο: “Γιατί οι Αμερικανοί «σηκώνουν ψηλά» το θέμα του Κουφοντίνα; Μα επειδή εκτέλεσε δικούς τους”, έγινε του κουτρούλη ο γάμος. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ενθουσιάστηκαν και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ “μας έδωσαν να καταλάβουμε”.

Όλα αυτά είναι στο δημοσιογραφικό “παιγνίδι”. Άλλες φορές οι αναγνώστες χειροκροτούν και άλλες φορές βρίζουν.

Την ίδια μέρα, την 1η Νοεμβρίου, οι ανταποκριτές πήγαμε στο ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, για την ενημέρωση του εκπροσώπου Τζέρι Ράις. Χωρίς προσυνεννοήσεις κάναμε τις ερωτήσεις μας, και -κατά τη γνώμη μου- η καλύτερη είδηση που βγήκε της ενημέρωσης ήταν ότι το ΔΝΤ δεν έχει καμία επιρροή επί της Ελλάδας, και πλέον η χώρα μας αποφασίζει με τους Ευρωπαίους για όσα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του Μεταμνημονίου. Και αυτό συμβαίνει διότι το ΔΝΤ δεν έχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα.

Όταν εξήλθαμε των ενημερώσεων, πληροφορήθηκα ότι γινόταν ένας απίστευτος χαμός -έτσι ακριβώς μου ειπώθηκε- για τις συντάξεις, και ότι το ΔΝΤ έθεσε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση και ένα σωρό άλλες ανοησίες.

Αναρωτήθηκα: Μα σε άλλη ενημέρωση ήμουν εγώ; Άστε που έκανα και τις βασικές ερωτήσεις, στο πλαίσιο πάντα της συνεννόησης που έχουμε μεταξύ μας οι ανταποκριτές, διότι σε μία ξένη χώρα πρέπει να βοηθάμε ο ένας την άλλο, και όλοι μαζί την Πατρίδα μας. Διότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο εξωτερικό, πρέπει να αφήνουν τα όποια “κομματικά τους βιβλιάρια” στην Αθήνα. Αυτό πιστεύω -μπορεί να είμαι και λάθος- αλλά γνώμη δεν αλλάζω.

 • Το λέω ειλικρινά: Θύμωσα. Διότι τούτη η ιστορία με το ΔΝΤ, το τι λέει και τι δεν λέει, τράβηξε μακρυά.

Προσπάθησα να διορθώσω το απαράδεκτο λάθος και βεβαίως δέχθηκα τα πυρά των “άλλων”. Αυτοί που οργίστηκαν μαζί μου τούτη τη φορά, ήταν οι ίδιοι που με υμνούσαν επειδή έγραψα εναντίον του Κατρούγκαλου και του Καλπαδάκη και επειδή εγκάλεσα την κυβέρνηση για το σχέδιο απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι υβριστές ήταν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης. Ήταν και ένας ανόητος, που υποτίθεται ότι γνωριζόμαστε και καλά, που ισχυρίστηκε πως “έγινα Συριζαίος”. Τώρα τι σχέση έχω εγώ με τους εθνομηδενιστές του 3% του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο…

 • Είναι όλοι τους τραγικοί. Και αναξιόπιστοι. Και τόσο μα τόσο απαράδεκτοι. Πάντως, για να μας βρίζουν όλοι, κάτι καλό κάνουμε σ’ αυτή την ιστοσελίδα.

Όλα αυτά τα χρόνια του Μνημονίου γράφτηκαν απίθανα ψέματα. Και δεν θα καθίσω να καταγράψω συγκεκριμένα ρεπορτάζ, αλλά όλα τα έζησα διότι καλύπτω τις δραστηριότητες του Ταμείου στη χώρα μας, τα τελευταία οκτώ χρόνια και κάτι μήνες. Και έχω τη δυνατότητα να πηγαίνω και στα γραφεία τους, και να τους ακούω με τα αυτιά μου. Και ξέρω ότι πηγές υπάρχουν μόνο αν είσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τον απέναντι.

Τα ψέματα ήταν πολλά, και προσωπικά προσπαθούσα να τα διορθώνω, όπως και όσο μπορούσα, χωρίς να με …παραλάβει ο μύλος και να με παρουσιάσει ως “όργανο” των δανειστών.

 • Θα σας πω μία ιστορία: Σε μία από τις επισκέψεις των δανειστών -την εποχή της Τρόικας, όχι των Θεσμών- ένας εκ των απεσταλμένων αποφάσισε να μην μιλήσει σε μία συγκεκριμένη συνάντηση με οικονομικό παράγοντα της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Φρόντισε να το μάθω, διότι ήθελε να μου αποδείξει ότι παραποιούνται τα λόγια του. Ήταν ένας συνεχής καυγάς που γινόταν εκείνη την εποχή…

Και όμως: Και στα δελτία ειδήσεων το βράδυ, και στις εφημερίδες την άλλη μέρα, οι συνάδελφοι είχαν λέξη προς λέξη αυτά που υποτίθεται ότι είπε στη συνάντηση ο εκπρόσωπος των δανειστών. Και επαναλαμβάνω ότι δεν είχε ανοίξει το στόμα του… Ο οικονομικός παράγοντας της κυβέρνησης που έκανε την ενημέρωση είπε ψέματα στους δημοσιογράφους…

Τούτη την ιστορία με τις λεπτομέρειες της, την είχα κρατήσει για το επόμενο βιβλίο μου, αλλά αποφάσισα σήμερα να κάνω μία νύξη, σε τούτο το κείμενο, στο οποίο γίνεται μία πολύ μικρή αναφορά στα ψέματα και τις “αλήθειες” για την ανάμειξη του ΔΝΤ στην οικονομική τραγωδία της Ελλάδας…

Σίγουρα το Ταμείο έκανε λάθη πολλά. Ιδιαίτερα το Πρώτο Πρόγραμμα ήταν δράμα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε τούτη την ιστορία των Μνημονίων, μας έσυραν οι διεφθαρμένοι Έλληνες πολιτικοί και οι εξίσου διεφθαρμένοι Ευρωπαίοι εταίροι μας…

One thought on “Για να μας βρίζουν οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, κάτι καλό κάνουμε…

 1. περί καμήλας.
  Αρχικώς , δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε για την οποιασδήποτε μορφής κριτική που σας ασκείται από τους πολιτικούς κύκλους / παράγοντες ή εκ του κυβερνητικού -δημοσίου Ταμείου σιτιζομένους του ελλαδικού κατεστημένου.
  Σοβαρότατο λάθος σας ( εγώ ως πολίτης και ως αναγνώστης σας , μπορώ να εκφέρω τις απόψεις ή αντιρρήσεις μου στα όσα γράφονται στον ιστότοπο ..) είναι το γεγονός ότι αναφέρατε την λέξη στρατηγική στο κείμενό σας .
  Δυστυχώς , πολλάκις το έχω γράψει , ότι : η έννοια, αντίληψη ,κατανόηση , διεργασία, ανάλυση και εφαρμογή περί την στρατηγική είναι άνευ περιεχομένου στην ελληνική ( ελλαδική ) πολιτεία διότι όλα έχουν σχέση με την ιστορία της καμήλας ( ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω τον σεβαστό μου Δάσκαλο Σαράντο Καργάκο για την ιστορία της καμήλας )η περίληψη της οποίας έχει ως εξής : την καμήλα την φορτώσεις επειδή κάθεται .. .
  ε! λοιπόν εμείς στην Ελλάδα ,όπως προκύπτει εκ των πεπραγμένων τους , αυτό γνωρίζουμε και το θεωρούμε στρατηγική και δυστυχώς επί της εποχής της συγκεκριμένης κυβέρνησης , όπου κυριαρχία ασκούν οι αποτυχημένοι κομμουνιστές , η καμήλα είναι μονίμως ξαπλωμένη , και ελπ’ιζω να μην επιθυμείτε να αναφερθώ στα πεπραγμένα του πολιτικού κατεστημένου και των επιστρατευμένων δημοσιογράφων τους -΄΄τρολς ΄΄ , από το 1981 και μετά.

  nik.p.tsesmelis 3/11/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *