Για την pole position

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, φωτογρσφίσ Philenews

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΔΙΚΗ

Και να που μας προέκυψε η πρώτη δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές.

Κάποιοι είπαν πως είναι ιδιαίτερα νωρίς. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκίνησε τόσο νωρίς -15 μήνες πριν- η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που αφορούν τις προεδρικές εκλογές. Ούτε είναι μυστικό ότι – όπως κάθε φορά- «τρέχουν» αυτή την ώρα αρκετές άλλες έρευνες με θέμα τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Μάλιστα τα αποτελέσματά των περισσότερων από αυτές τις έρευνες -όπως συνήθως- δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Οι έρευνες αυτές έχουν κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα και σκοπεύουν είτε να καταγράψουν την υφιστάμενη δυναμική κάποιων προσωπικοτήτων είτε -όταν δημοσιοποιούνται- να στρέψουν το ενδιαφέρον του κοινού ή των κομμάτων προς συγκεκριμένες προσωπικότητες ή κατευθύνσεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα παιγνίδι για την «pole position» (όρος που χρησιμοποιείται στους αγώνες αυτοκινήτων της Formula 1 που δηλώνει την «τοποθέτηση σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης») στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Η διαφορά με την F1 είναι ότι σε αυτό το παιγνίδι πολλές φορές κάποιοι παράγοντές του να είναι αμφίσημοι ή και σκοτεινοί.

Αυτό που κάνει τη σημερινή κατάσταση να ξεχωρίζει είναι το γεγονός -που καταγράφεται στη συγκεκριμένη έρευνα με εξαιρετική ευκρίνεια- ότι το παιγνίδι του «pole position» αυτή τη φορά δεν παίζεται στον κεντρώο ή αριστερό χώρο αλλά στον χώρο της Δεξιάς. Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά στο μετά την τουρκική εισβολή διαμορφωμένο εκλογικό τοπίο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Δεξιά δεν έχει ένα μόνο «κυρίαρχο» υποψήφιο δηλαδή έναν υποψήφιο που πραγματικά να «έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο». Αντίθετα φαίνεται ότι το παιγνίδι του υποψηφίου της Δεξιάς «παίζεται».

Η προσπάθεια που έγινε τις τελευταίες μέρες από τους υποστηρικτές του προέδρου του ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να έφερε αποτελέσματα, αφού ο έτερος εν δυνάμει υποψήφιος της Δεξιάς -ο συμπαθής υπουργός Εξωτερικών- άντεξε την πίεση, ακολουθώντας τον χρυσό κανόνα της σιωπής. Και φαίνεται ότι κέρδισε έτσι τoν πρώτο γύρο.

Όμως –όπως και στους αγώνες της Formula 1- η κούρσα δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει. Και θα είναι μια κούρσα με πολλούς γύρους μέχρι τον τερματισμό. Κατακρίβειαν -και κατ’ αναλογία των αγώνων της F1- είμαστε ακόμα στα προκαταρκτικά των προκριματικών.

Όσο για τους υπόλοιπους –το κέντρο, το παράκεντρο και το κεντροαριστερό- φαντάζουν προς το παρόν να έβαλαν τον εαυτό τους σε ρόλο δεύτερο. Κι αν δεν αλλάξουν στάση και συμπεριφορά σύντομα -μα πολύ σύντομα- αυτός ο ρόλος θα τους στείλει στις κερκίδες ως απλούς θεατές ενός έργου που το έχουν ξαναδεί ήδη δύο φορές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *