Για τους ιππότες του νεοφιλελευθερισμού: Κάποιες αναντίλεκτες πραγματικότητες

FILE PHOTO. Στιγμιότυπο από το Eurogroup στις15 Ιουνίου για την Ελλάδα. ΚΥΠΕ/ EPA/JULIEN WARNAND

Tου Νίκου Κατσουρίδη
Υπάρχουν ορισμένοι συμπατριώτες μας οι οποίοι κατοικούν είτε Κύπρο, είτε εκτός Κύπρου, που έχουν αυτοδιοριστεί ιππότες υπεράσπισης του νεοφιλελευθερισμού. Οποιοσδήποτε αποτολμήσει να τοποθετηθεί επικριτικά, κριτικά ή έστω με υποψία κριτικής για την αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη οικονομική προσέγγιση δέχεται ολομέτωπες επιθέσεις.

Κι όμως αν σταθούν ψύχραιμα να εκτιμήσουν τα βασικά αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής φιλοσοφίας στην πράξη, θα αντιληφθούν χωρίς κόπο κάποιες αναντίλεκτες πραγματικότητες. Πραγματικότητες οι οποίες αποτελούν το καθημερινό βίωμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ή μάλλον δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Πραγματικότητες οι οποίες τελικά αποτυπώνονται, έστω απρόθυμα και στρογγυλοποιημένες και στις στατιστικές των κρατών αλλά και των διεθνών οργανισμών, έστω και αν ελέγχονται από τους νεοφιλελεύθερους ταγούς. 

Πραγματικότητα 1: Όταν μιλούμε για τον κόσμο του σήμερα, μιλάμε στην πράξη για τρείς κόσμους. Ο κόσμος των πλουσίων χωρών (π.χ. Καναδάς), ο κόσμος των χωρών που βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο και προσπαθούν να επιβιώσουν (π.χ. Ελλάδα, Βραζιλία) και στη συνέχεια να αναπτυχθούν, και ο κόσμος των πολλών χωρών που ήδη καταδικάστηκαν στην ανυπαρξία.

Πραγματικότητα 2: Και οι κοινωνίες των τριών πιο πάνω ομάδων χωρών είναι διαχωρισμένες κατά αντίστοιχο τρόπο στα τρία.

Πραγματικότητα 3: Συνεχώς αυξάνεται και ογκούται το χάσμα εισοδημάτων και ποιότητας ζωής μεταξύ των λίγων και των πολλών. Παγκόσμια το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού λυμαίνεται το 50% του παγκόσμιου εισοδήματος. Αυτή η ανισότητα αυξάνει τα τελευταία 4 χρόνια και στην Κύπρο.

Πραγματικότητα 4: Η τραγική, απάνθρωπη και απαράδεκτη καθημερινότητα της ανθρώπινης ζωής αποτυπώνεται κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και ρεπορτάζ, όπως και σε όλα τα άλλα μέσα επικοινωνίας σε σημείο που η πλειοψηφία του κόσμου δεν αντέχει πια να τα βλέπει.

Πραγματικότητα 5: Χωρίς πραγματικά πουθενά στον πλανήτη να βελτιώνεται η πραγματική οικονομία, για να μπορέσει το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί με άξονα τον βασικό οικονομικό του νόμο, την αύξηση δηλαδή του κέρδους και του ποσοστού κέρδους, καταστρέφει τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος.

Πραγματικότητα 6: Η μόνη υπαρκτή διέξοδος του συστήματος μπροστά στο αδιέξοδο της φιλοσοφίας του συστήματος, ο πόλεμος δηλαδή, βρίσκεται στην ημερησία διάταξη. Ένας διαρκής και ιδιότυπος παγκόσμιος πόλεμος.

Πραγματικότητα 7: Οι θεσμοί του συστήματος σε διεθνές επίπεδο έχουν ουσιαστικά καταργήσει τόσον τα εθνικά κράτη όσον και τους πολιτικούς υπερεθνικούς θεσμούς. Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Γιούρογκρουπ υπερβαίνουν τους αντίστοιχους υπερεθνικούς πολιτικούς θεσμούς αλλά και τα εθνικά κράτη. Αυτή την εμπειρία τη βιώσαμε και εμείς και ακόμα πιο έντονα η Ελλάδα που συνεχίζει να τη βιώνει.

Θα μπορούσα να καταγράψω και άλλες αδιαμφισβήτητες πραγματικότητες των «επιτυχιών» του νεοφιλελευθερισμού. Ούτε ο χώρος το επιτρέπει, ούτε ο στόχος είναι να τις παραθέσω εξαντλητικά. Θέλησα να καταγράψω ορισμένες από αυτές τις οποίες θεωρώ θεμελιακές.

Θα κλείσω αυτό κείμενο παραθέτοντας αυτούσια τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τα οικονομικά Πιέρ Μόσκοβισι: «Έλληνες, κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας. Έχω καταληφθεί από απόγνωση. Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατ. ανθρώπων. Επιβάλλεται βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κάποιες φόρες το Eurogroup βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και έλλειψη λογοδοσίας που το χαρακτηρίζει, πράγμα απαράδεκτο. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται αλλά αυτό δεν σημαίνει πόνος και τιμωρία». Μέρος μόνο των παραδοχών που έκανε.

Αυτά για όσους πιστεύουν ότι εκσυγχρονισμός ίσον νεοφιλελεύθερη σκέψη και για όσους πιστεύουν ότι πέθαναν οι ιδεολογίες. Νάτην ζωντανή η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού με τραγικά αποτελέσματα δυστυχώς για το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

One thought on “Για τους ιππότες του νεοφιλελευθερισμού: Κάποιες αναντίλεκτες πραγματικότητες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *