Γιατί χαίρεται και χαμογελά ο Νετανιάχου; Ο East Med και τα οφέλη για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, Λευκωσία 8 Μαΐου 2018.ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Έδωσε τα ρέστα του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Λευκωσία, κατά την τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρας.

Ήταν «στα πάνω του» ο άνθρωπος, χωρίς αμφιβολία, διότι πρέπει να γνώριζε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν. Μία απόφαση που τον καλύπτει απόλυτα, καθώς τα ισραηλινά σχέδια για κτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι πολύ πιο «ζωντανά» απ’ ότι φαντάζεται ο καθένας. Έχει γραφτεί επανειλημμένα ότι οι πιλότοι που θα αναλάβουν την αποστολή εκπαιδεύονται καθημερινά μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή. Από το Τελ Αβίβ φτάνουν στα Χανιά και πίσω… 

  • Ο κ. Νετανιάχου είναι χαρούμενος και για ένα άλλο λόγο: Στο τρένο του αντι-ιρανικού μετώπου έχουν ανέβει η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες, που δεν αγαπούν ιδιαίτερα το Εβραϊκό Κράτος. Χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν διατηρεί καν διπλωματικές σχέσεις.

Ο κ. Νετανιάχου, λοιπόν, ήταν πολύ ευδιάθετος στη Λευκωσία και μπορούν να το πιστοποιήσουν ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Τσίπρας. Άκουσαν κάποια πράγματα από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, που τους άρεσαν πάρα πολύ, καθώς για πρώτη φορά έχουν ξεκαθαρίσει και οι θέσεις του έναντι της κατοχικής δύναμης Τουρκίας. Άκουσαν και κάποιες άλλες απόψεις, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, με τις οποίες σίγουρα δεν συμφωνούν. Είναι θέσεις «πολεμοχαρείς» που αφορούν και κάποιους παραδοσιακούς συμμάχους της Αθήνας και της Λευκωσίας. Όλοι γνωρίζουμε… Όλοι καταλαβαίνουμε.

Όταν συζητά κανείς για πολέμους, πρέπει να είναι πρώτα ειλικρινής με τον εαυτό του. Ο κ. Νετανιάχου «μπορεί και τα κάνει». Έχει και τις πλάτες της πολεμικής μηχανής των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ισραήλ δεν βρέθηκε ποτέ μόνο του. Με τη βοήθεια της Αμερικής έχει αναδειχθεί σε μικρή υπερδύναμη στην περιοχή.

Μετά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα και η Κύπρος, ούτε να αμυνθούν καλά-καλά μπορούν. Οι σύμμαχοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «κότες» και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης φέρθηκαν σαν εχθροί. Τέλος πάντως δεν ήταν εταίροι και σύμμαχοι. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Ελλάδα -διότι η Κύπρος δεν είναι μέλος- πότε η Δυτική Συμμαχία βρέθηκε δίπλα της. Ποτέ. Ακόμα και σήμερα που έχουν χωρίσει οι κακοί από τους καλούς, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Τουρκία, η οποία απειλεί και εκβιάζει ασύστολα.

Άρα η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να βρουν συμμάχους στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν θα πούμε εμείς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό Τσίπρα πως θα κάνουν τη δουλειά τους, για την οποία τους εξέλεξε δύο φορές ο λαός. Γνωρίζουν με ποιους έχουν τα ίδια χνώτα, ξέρουν τους πιθανούς συμμάχους, και αυτούς που θα μπορούσαν με άνεση να λύσουν τα προβλήματα στην άμυνα και την ασφάλεια.

Ο κ. Νετανιάχου, λοιπόν, που ακούει τις λέξεις «Ερντογάν» και «Τουρκία» και γίνεται εκτός εαυτού, αφού «ερωτοτρόπησε», είναι η αλήθεια, για λίγο με την ισλαμική και αντισημιτική Τουρκία, αποφάσισε ότι και να καταρρεύσει ο Ερντογάν στις εκλογές, η χώρα δεν θα αλλάξει. Η αλήθεια είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας έχει μολύνει την τουρκική κοινωνία και την έχει ποτίσει με μίσος για το Ισραήλ και γενικά τους μη μουσουλμάνους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες συμμαχίες, ώστε να γίνει απαραίτητος και στην Ευρώπη. Η πρόταση για την κατασκευή του αγωγού East Med, που είχε αρχικά παρουσιάσει ο Έλληνας πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, δεν είναι ένα αστείο. Για να υλοποιηθεί χρειάζονται χρήματα, που αντιλαμβάνομαι ότι το Ισραήλ τα έχει εξασφαλίσει. Χρειάζεται και ασφάλεια, λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας. Θα αναλάβει αυτό το πολύ δύσκολο «κομμάτι» ο κ. Νετανιάχου; Υποθέτω ναι…

Εάν η Ελλάδα και η Κύπρος «εισέλθουν» με κάποιον τρόπο στο ενεργειακό αυτό παιγνίδι, που έχει την ευλογία της Αμερικής, δεν θα έχουν μόνο κέρδη, αλλά και κόστος. Διότι ναι μεν το Ισραήλ (και οι ΗΠΑ) επιθυμούν την κατασκευή του East Med, αλλά θα μπορούσε να υποθέσει ο καθείς ότι οι Ρώσοι δεν είναι χαρούμενοι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους. Και να πείσουν την Ευρώπη, ως ηγέτες δύο χωρών-μελών, να υποστηρίξει το έργο αυτό. Με τον τρόπο αυτό στηρίζει και τον εαυτό της. Η ανάμειξη της Ε.Ε. «καθαρίζει» και τα όποια εμπόδια τίθενται λόγω των παραδοσιακών σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ιράν και μερικές άλλες φιλικές χώρες. Από τις σχέσεις αυτές δεν αποκόμισαν τίποτα, μόνο προβλήματα, αλλά την ίδια στιγμή καμία χώρα δεν τις θέλει απέναντί της. Οπότε χρειάζεται προσοχή, προγραμματισμός και όραμα…

Καλά και ωραία όλα αυτά θα πείτε… Αλλά πως θα βοηθήσουν τη λύση του Κυπριακού, και την επανένωση της Κύπρου.

Το ενεργειακό παιγνίδι δεν πρέπει να σταματήσει ακόμα και αν η λύση είναι άπιαστο όνειρο αυτή τη στιγμή.

Δεύτερον, το βασικό εμπόδιο για τη λύση είναι η Τουρκία, όχι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ελληνοκύπριοι. Εκτός εάν αποφασίσουμε να αυτοκτονήσουμε ομαδικά και να καλέσουμε τον κ. Ερντογάν να του δώσουμε και τη ψυχή μας. Δεν το νομίζω.

Μέχρι να αποφασίσει η Τουρκία να συνομιλήσει σοβαρά για μία καθαρή λύση, η Κύπρος δεν πρέπει να κάθεται και να περιμένει. Πρέπει να λειτουργεί το κράτος, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, επειδή η ζωή δεν παραμένει ποτέ στάσιμη με την ελπίδα πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, που τα θέλουν όλα δικά τους, συνετιστούν…

Υστερόγραφο: Ειλικρινά ερωτώ τον Μητροπολίτη Κύκκου, τον οποίο γνωρίζω καλά και ξέρω τα αισθήματά του για την Ελλάδα; Τι κατάλαβε που έσυρε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά στα κυπριακά δικαστήρια; Εντάξει, δέχομαι ότι αυτό έγινε μετά την επιμονή του δικηγόρου του. Αλλά ποιος αποφασίζει; Ο ίδιος, που είναι το αφεντικό ή ένας δικηγόρος; Διότι στο τέλος-τέλος όλοι τον κ. Νικηφόρο κατηγορούν.

Και είμαι βέβαιος πως γνωρίζει τι του σέρνουν. Είμαι διπλά βέβαιος ότι δεν αξίζει όλους αυτούς τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Αλλά, πρέπει να αναλάβει τον ηγετικό του ρόλο και να δώσει ένας τέλος σε αυτή την ιστορία. Με λίγα λόγια την Ελλάδα δεν τη σέρνεις στα δικαστήρια για ένα οικόπεδο, ακόμα και αν σου δώσουν όλα τα εκατομμύρια του κόσμου.

Η Μονή Κύκκου διαθέτει μεγάλη περιουσία και δεν θα την «πονέσει» εάν δεν πουλήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο. Μήπως να θυμίσω τι έλεγε ο μακαρίτης ο υπουργός Εργασίας Γιαννόπουλος στον Ανδρέα Παπανδρέου, ομιλώντας για μία έπαυλη που ήθελε να κτίσει η Δήμητρα Λιάνη; Την ίδια λέξη θυμάμαι όταν μιλούμε γι’ αυτό το οικόπεδο που χάρισε η Μονή Κύκκου στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *