Γιατί έχασε ο Νικόλας: σημαντικά θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν υποτονικά  και στο τέλος στοίχησαν

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Τάκη Γεωργίου                                                                                                                                                            Η Τουρκική απειλή, η Υπογεννητικότητα, και η Οικονομική Κρίση, αποτελούν τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν τον Κυπριακό Ελληνισμό. Το Εκλογικό Επιτελείο του Νικόλα παρουσίασε το Εθνικό θέμα υποτονικά, την Υπογεννητικότητα καθόλου. Αφιέρωσε υπερβολικό χρόνο στην οικονομία χωρίς αποτέλεσμα, καθότι έπαιζε στο γήπεδο του Αναστασιάδη. Οι συμφωνίες Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Κραν Μοντανά παραμελήθηκαν.  Μοναδική ίσως εξαίρεση ήταν του κυρίου Χρύση Παντελίδη, ότίαν τις σχολίασε σε κάποιο πάνελ στην τηλεόραση ομολογουμένως αρκετά καλά. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε συνέχεια. 

Αναφορικά με την υπογεννητικότητα, που αφορά την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού, διολίσθησε πρόταση στο εκλογικό επιτελείο του Νικόλα, για την χορηγία πέντε χιλιάδων ευρώ για το πρώτο παιδί, έξι για το δεύτερο, και εφτά στο τρίτο. Δυστυχώς η πρόταση απορρίφθηκε. Στην περίπτωση που η απόρριψη της χορηγίας θα συνεχίζεται, η Κύπρος θα μεταβληθεί σε λίγα χρόνια χώρα γερόντων.                                                                                                                                                Οπόταν οι εισφορές των εργαζομένων στα κρατικά ταμεία θα αδυνατούν να συντηρήσουν το πολυδιαφημισμένο ΓΕΣΥ, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, την παιδεία, και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη οικονομική κρίση.

Γιατί άραγε ο επικοινωνιολόγος του Νικόλα, κύριος Κώστας Παναγόπουλος και το Εκλογικό επιτελείο απέρριψαν την πρόταση των χορηγιών, που στο κάτω κάτω θα απευθυνόταν άμεσα στα 8.000 ζευγάρια που θα γεννήσουν φέτος, και άλλα τόσα του χρόνου, που μαζί με τους γονείς τους συμποσούνται σε 100.000 ψηφοφόρους.

Να σημειωθεί ότι το Συντηρητικό κόμμα της Αγγλίας, με την πρόταση της αποκοπής ενός σελινιού ανά Στερλίνα από τον Φόρο εισοδήματος κέρδισε στο παρελθόν δυο εκλογές. Μια άλλη αντινομία του Εκλογικού επιτελείου του Νικόλα, ήταν η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας οκτασέλιδου διαφημιστικού εντύπου που εξέδωσαν με δική τους  πρωτοβουλία ομάδα πολιτών για να υποστηρίξει τον Νικόλα. Το έντυπο εξέθετε με χιούμορ τις συμφωνίες του Κραντ Μοντάνα.

Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί το ότι σε συνάντηση του γράφοντος με τον επικεφαλής επικοινωνιολόγο του Εκλογικού Επιτελείου του Νικόλα κύριο Κώστα Παναγόπουλου υπήρξε και η πιο κάτω στιχομυθία: Ο γράφων. «Καλό θα είναι το επιτελείο να προβάλει τις συμφωνίες Κραν Μοντανά». Κώστας Παναγόπουλος. «Αυτά τα ξέρει ο κόσμος όλος.»

Είναι περιεργείας άξιον το ότι ο έμπειρος επικοινωνιολόγος  δεν ήξερε την άγνοια του 99% των ψηφοφόρων στο εν λόγω θέμα. Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες.  Εδώ θα πρέπει να προστεθεί η γραφειοκρατία του Εκλογικού Επιτελείου, και η αποθάρρυνση της συμμετοχής εθελοντών. Θα διερωτηθεί ίσως ο αναγνώστης πως διέφευγαν του Νικόλα όλα τα πιο πάνω.  Όπως είναι γνωστό, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ανατίθενται στους «επιστήμονες» επικοινωνιολόγους ο ρόλος της χάραξης της επικοινωνιακής τακτικής των υποψηφίων. Αυτοί γράφουν τους  λόγους, αυτοί προετοιμάζουν τις ξσυνεντεύξεις και την παρουσίαση των υποψηφίων στην Τηλεόραση κτλ.

Ο υποψήφιος είναι φορτωμένος με το πολύ βαρύ προεκλογικό πρόγραμμα, – συναντήσεις, συνεντεύξεις, αποστήθιση των λόγων, ταξίδια, – οπόταν η χάραξη της επικοινωνιακής τακτικής ανατίθεται στους επικοινωνιολόγους. Για να είμαστε δίκαιοι το Εκλογικό επιτελείο του Νικόλα πιεζόταν και από την δυνατή προσωπικότητα του κυρίου Αναστασιάδη, την συμπαθητική εμφάνιση του κυρίου Μαλά, την ευστροφία του Πρόδρομου Προδρόμου του ΔΗΣΥ, και την δυναμική παρουσία του Στέφανου Στεφάνου του ΑΚΕΛ, και άλλων. 

Επί πλέον το ΑΚΕΛ με μια πανέξυπνη κίνηση, κατόρθωσε να στερήσει από τον Νικόλα αρκετούς «απορριπτικούς» ψηφοφόρους, και να τους μετακινήσει προς τον Αναστασιάδη, ενισχύοντας την «απορριπτική» του μεταμόρφωση, κατηγορώντας τον ότι στο Κραν Μοντανά εγκατέλειψε την  «λύση», που ήταν προ των θυρών. Ταυτόχρονα το ΑΚΕΛ εμπλούτισε την ψηφοθήκη του με πολλούς «ενδοτικούς» που εγκατέλειψαν τον Αναστασιάδη… που χαρακτηρίστηκε απορριπτικός. Το πιο πάνω πολιτικό στρατήγημα του ΑΚΕΛ μπορεί να χαρακτηριστεί ίσως ως το πιο επιτυχημένο των τελευταίων δεκαετιών.

Η αμέλεια (;) του κυρίου Κώστα Παναγόπουλου και του εκλογικού του επιτελείου να ασχοληθούν σοβαρά με τις συμφωνίες του Κραν Μοντανάν, και τις χορηγίες των τοκετών, δύνανται να χαρακτηριστούν ίσως ως η πιο ατυχής προεκλογική εκστρατεία της εποχής.               

*Συγγραφέας και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *