Γιατί οι Αμερικανοί «σηκώνουν ψηλά» το θέμα του Κουφοντίνα; Μα επειδή εκτέλεσε δικούς τους…

US President Donald J. Trump (L) walks with US First Lady Melania Trump (C-R) on the South Lawn of the White House after arriving on Marine One in Washington, DC, USA, 30 October 2018. EPA, Gabriella Demczuk, POOL

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Για όσους παρακολουθούμε από κοντά τον τρόπο δράσης (και αντίδρασης) των Αμερικανών στα θέματα της τρομοκρατίας, δεν ήταν έκπληξη οι σκληρές αναφορές της εκπροσώπου και του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

  • Με αφορμή τη νέα άδεια που έλαβε από τις φυλακές, οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν άγρια επίθεση εναντίον του, που κρύβει θυμό και αγανάκτηση, αλλά και ανησυχία, για την πιθανότητα -όπως λένε- να αποφυλακιστεί από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ένα νόμο, που οι ίδιοι απορρίπτουν.

Την περασμένη εβδομάδα, αντέδρασαν έντονα και για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, τον οποίο επίσης κατηγορούν για δολοφονίες Αμερικανών.

Για αρκετούς Έλληνες όλα αυτά είναι ακατανόητα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα απειλείται ακόμα από την οικονομική κρίση. Πολλοί άλλοι συντάσσονται με τις ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που βρίσκεται σε τριβή με τους Αμερικανούς για άλλα θέματα- τους υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον σχετικό νόμο.

  • Η αλήθεια είναι ότι όταν σκοτώνεις συνανθρώπους σου, πρέπει να τιμωρείσαι παραδειγματικά. Στην περίπτωση του Κουφοντίνα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα επειδή αρνήθηκε να απολογηθεί στους συγγενείς των θυμάτων του.

Τις προάλλες στην Ουάσιγκτον, ο γιός του ναυάρχου Γουίλιαμ Νορντίν, που εκτελέστηκε από τη 17 Νοέμβρη στις 30 Ιουνίου 1988, είχε έρθει στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με αξιωματούχους, που ασχολούνται με την ελληνική τρομοκρατική οργάνωση. Οι πάντες συμφωνούν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να προετοιμάζει -όπως υποστηρίζουν- την απελευθέρωση του Κουφοντίνα. Βεβαίως, δεν γνωρίζουμε αν αληθεύει ή όχι η κατηγορία, αλλά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να το κοιτάξει το θέμα επειγόντως.

Αντιλαμβάνομαι ότι στην Αμερική δημιουργείται ένα μέτωπο ισχυρών παραγόντων εναντίον της χώρας μας, με αφορμή τις υποθέσεις του Κουφοντίνα και του Ξηρού, το οποίο φοβάμαι πως θα αναπτύξει έντονη αντι-ελληνική στάση, σε μία στιγμή κατά την οποία οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου με τη συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού.

  • Στα θέματα της τρομοκρατίας οι Αμερικανοί δεν χωρατεύουν, ούτε ξεχνούν. Λόγω της 17 Νοέμβρη χάθηκαν σημαντικά στελέχη, που εάν ζούσαν -όπως π.χ. ο Νορντίν- σήμερα θα είχαν ηγετικές θέσεις στο αμερικανικό στράτευμα και στις μυστικές υπηρεσίες.

Πως να το πω για να το καταλάβουν οι αρμόδιοι της ελληνικής κυβέρνησης: Οι φίλοι των δολοφονηθέντων ψάχνουν για εκδίκηση.

Αντιλαμβάνομαι ότι τις τελευταίες μέρες η Αθήνα δέχθηκε τρομακτική πίεση για να σταματήσουν οι «χάρες» στον Κουφοντίνα και στον Ξηρό. Το μήνυμα που έφτασε από την Ουάσιγκτον στην ελληνική πρωτεύουσα, θα έλεγα ότι είναι τελεσιγραφικό.

Χωρίς αμφιβολία, οι ελληνικοί νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Όμως, -όπως λένε οι Αμερικανοί- υπάρχουν και νόμοι που είναι αχρείαστοι. Και ειδικά ο νόμος που χρησιμοποιούν ο Κουφοντίνας και ο Ξηρός, ζητούν να καταργηθεί.

  • Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν συνεχείς επαφές με Έλληνες συναδέλφους τους για το θέμα. Το σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι εάν αφεθούν ελεύθεροι οι δύο εκτελεστές, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Δεν θα είναι του επιπέδου των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την υπόθεση του Πάστορα Μπράνσον, όμως θα μπορούσε να «πονέσει» η πολύπαθη οικονομία και να «τραυματιστεί» ο τουρισμός…

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- καταδικάζουν έντονα, για μια ακόμα φορά, την απελευθέρωση του καταδικασθέντος τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα με αναστολή έξι ημερών από τη φυλάκισή του στην Ελλάδα, την πέμπτη και μακρύτερη άδεια τον περασμένο χρόνο. Ο Κουφοντίνας είναι ένας τρομοκράτης που καταδικάστηκε για πολλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου μελών του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ (στην Ελλάδα)».

«Αυτές οι άδειες -αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- είναι μια επαίσχυντη αδικία για τις οικογένειές των πολλών θυμάτων και χρησιμεύουν ως κίνητρο για τους αναρχικούς οπαδούς του για να διαπράττουν περαιτέρω βίαιες και καταστρεπτικές ενέργειες στο όνομά του. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές μας ανησυχίες γι’ αυτή την απόφαση στην ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το θέμα πρέπει να το λύσει ο πρωθυπουργός. Και πρέπει να ζυγίσει τα πράγματα… Τι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα. Η ικανοποίηση των οπαδών της βίας ή οι καλές σχέσεις με την υπερδύναμη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *