Γιατί είναι εθνικός αυτοχειριασμός η αποδοχή του ονόματος «Νέα Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR

Του Σταύρου Λυγερού

Όλα δείχνουν ότι το όνομα “Νέα Μακεδονία”, στη σλαβική εκδοχή του (Νόβα Ματσεντόνια) όχι μόνο είναι στο τραπέζι, αλλά και θεωρείται φαβορί. Δεν πρόκειται για τυχαία εξέλιξη. Συγκεντρώνει ισχυρή προτίμηση από διεθνείς παράγοντες, επειδή από την αρχή τους προσανατόλισε εκεί η ελληνική πλευρά. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις ελληνικές καταγγελίες ότι τα Σκόπια σφετερίζονται την ιστορική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Δύση προσανατολίσθηκε στο όνομα “Νέα Μακεδονία” για να την αντιδιαστείλει με την αρχαία! Αυτό ήταν το κίνητρο και του Πινέιρο και του Βανς και τώρα του Νίμιτς. 

Η ειρωνεία είναι ότι το όνομα “Νέα Μακεδονία” δεν ακυρώνει ούτε το σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς. Σημειολογικά, ο προσδιορισμός “νέα” υποδηλώνει μετεξέλιξη ή αναγέννηση. Υποδηλώνει την ύπαρξη και όχι την απουσία δεσμού. Τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νέα Ιωνία τις έφτιαξαν μετανάστες ή πρόσφυγες από τη βρετανική Υόρκη, την ολλανδική Ζηλανδία και τη μικρασιατική Ιωνία.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ονόματος “Νέα Μακεδονία” είναι ότι αναφέρεται στην όλη Μακεδονία και όχι σε τμήμα της. Ως εκ τούτου, επικυρώνει, αντί να ακυρώνει το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, την προσπάθεια του Μέρους (Σλαβομακεδόνες) να σφετερισθεί το Όλον (Μακεδονία). Το “Νέα Μακεδονία” ουσιαστικά θα νομιμοποιήσει όχι μόνο το σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και τις βλέψεις των Σλαβομακεδόνων επί της ελληνικής Μακεδονίας.

Για να δικαιολογήσει τη θέση της υπέρ του ονόματος “Νέα Μακεδονία”, η Μπακογιάννη είχε παλαιότερα επικαλεστεί το παράδειγμα του Μεξικού και της πολιτείας των ΗΠΑ Νέο Μεξικό. Ο παραλληλισμός είναι άτοπος. Το Νέο Μεξικό ήταν επαρχία του Μεξικού πριν αποσπασθεί απ’ αυτό και ενσωματωθεί στις ΗΠΑ. Το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος είναι το Μεξικό κι όχι το Νέο Μεξικό, ενώ στην περίπτωσή μας το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος θα είναι η “Νέα Μακεδονία”.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προωθούσε το “Νέα Μακεδονία” και ταυτοχρόνως μιλούσε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πώς έλυσε την αντίφαση; Είχε ισχυρισθεί ότι το “Νέα” είναι γεωγραφικός προσδιορισμός! Είναι αξιοσημείωτο ότι την ταχυδακτυλουργική μετατροπή του χρονικού προσδιορισμού σε γεωγραφικό είχε υποστηρίξει και ο Πάγκαλος.

Το γεγονός ότι το “Νέα Μακεδονία” επικυρώνει το ιδεολόγημα του “Μακεδονισμού” δεν θα εμποδίσει τα Σκόπια να προσπαθήσουν να το πουλήσουν σαν μεγάλη υποχώρηση. Σύμφωνα με τη δική τους εθνική μυθολογία, το “νέο μακεδονικό έθνος” προέκυψε από την επιμιξία των αρχαίων Μακεδόνων με τα σλαβικά φύλα που εγκαταστάθηκαν τον 7ο αιώνα στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η για δεκαετίες καθεστωτική εφημερίδα των Σκοπίων ονομάζεται “Νέα Μακεδονία” (στα σλαβομακεδονικά Νόβα Ματσεντόνια).

Με επιπολαιότητα που σκοτώνει, η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί το «Νέα Μακεδονία». Εάν το πράξει, ουσιαστικά θα έχει εμμέσως νομιμοποιήσει όχι μόνο τον σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και το φαντασιακό επεκτατισμό των Σλαβομακεδόνων επί της ελληνικής Μακεδονίας. Όσο κι αν οι γείτονες δεν έχουν την ισχύ να απειλήσουν την Ελλάδα, το επεκτατικό τους ιδεολόγημα είναι αρκετό για να δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις και να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στη Βαλκανική.

Πηγή: Slpress.gr

One thought on “Γιατί είναι εθνικός αυτοχειριασμός η αποδοχή του ονόματος «Νέα Μακεδονία»

  1. Η απόφαση των ΕΠΑ για την άμεση επίλυση υπέρ της FYROM, του όνοματος του κρατικού μορφώματος συζητήθηκε/επιβλήθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την τελευταία επίσκεψη του στις ΕΠΑ. Αμέσως με την επιστροφή του τελευταίου πλήθυναν τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι Αμερικανοί θέλουν την FYROM, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, επειδή στο μέλλον -στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης- θέλουν να προβούν σε αλλαγές συνόρων. Το θέμα της Βαρντάσκα ξεκίνησε το 1944, άλλαξε όνομα και να που οδηγηθήκαμε σήμερα. Αντί να απαιτούμε να πάρει την παλιά της ονομασία, να συνομολογούμε για ένα όνομα που εξόφθαλμα φαίνεται ότι θα μας δημιουργήσει καταστροφικά προβλήματα στο μέλλον. Για παραδείγμα αναφέρω την υπόθεση της συμφωνίας Ζυρίχης-Λονδίνου και που οδήγησε αυτή την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθυμίζω ακόμα και τις ετήσιες εκθέσεις του Στέητ Ντηπάρμεντ για καταπιέσεις μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα. Απο που δικαιολογείται μια υπηρεσία ξένης χώρας να παραβιάζει κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου για να αναφέρεται στα εσωτερικά άλλης χώρας; Επίσης διάφορα προβλήματα όπως το θέμα με τους Βλαχόφωνους λύθηκε σύμφωνα με τον τρόπο που περιγράφει ο απόστρατος στρατηγός Γρυλάκης στο βιβλίο του. Για την ιστορία η Ρουμανία για να επιτρέψει την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, την ανάγκασε να υπογράψει ότι έχει Βλαχική μειονότητα στο έδαφός της. Η Ελλάδα θα επιβάλει το ίδιο στην Αλβανία και τα Σκόπια για την Ελληνική μειονότητα; Γιατί οι Ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν είχαν απαιτήσεις απο τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου που εντάχθηκαν στην ΕΕ;
    Οι ΕΠΑ, επέβαλαν το σύγχρονο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης θέλοντας να μετατρέψουν τα υπόλοιπα κράτη σε μεγάλες ή μικρές Αμερικές. Γι’ αυτό το λόγο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν προωθούνται σε άλλες χώρες όπως μας έλεγαν αλλά παραμένουν στην Ελλάδα, μαθαίνουν Ελληνικά, τα παιδιά πάνε σε Ελληνικά σχολεία, δημιούργειται τζαμί, κ.λπ Η Ελλάδα θα είναι η νέα πατρίδα τους.
    Οι ΕΠΑ κτίστηκαν πάνω στα κηρύγματα των προτεσταντών παστόρων για τον εκλεκτό νέο Ισραήλ που σφαγίασε τους γηγενείς ερυθρόδερμους, μετέτρεψε σε σκλάβους τους Αφρικανούς, κ.λπ. Γι’ αυτό και το όνομα προήλθε απο τη λέξη JER-USA-LEM.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *