Γίναμε άνθρωποι χωρίς μνήμη, χωρίς ιστορικό παρελθόν, χωρίς οραματισμούς, ανιστόρητοι, αχάριστοι και ασεβείς

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Στον αγώνα τους για επιβίωση μερικά ζώα βγάζουν σουβλερά δόντια, ενώ άλλα εκτρέφουν μυτερά νύχια. Άλλα χαυλιόδοντες και άλλα φτάνουν στο σημείο να παράγουν ακόμα και δηλητήριο. Για να αμυνθούν, για να συντηρηθούν, για να επιβιώσουν.

Για τον ίδιο σκοπό ο άνθρωπος ανέπτυξε τον εγκέφαλό του, η δε φαιά του ουσία αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική και από τους χαυλιόδοντες και από το δηλητήριο.

Σ’ όλα αυτά οδηγήθηκαν ζώα και άνθρωποι, απ’ αυτό που ονομάζουμε «ένστικτο αυτοσυντήρησης».

Ο Κυπριακός Ελληνισμός είχε στο έπακρο αυτό το ένστικτο. Γι’ αυτό και επέζησε και ξεπέρασε απειλές αφανισμού και κρίσεις απανωτές και κυκλοθυμικές. Στην ιστορία του ο λαός της Κύπρου κατάφερε να αντεπεξέλθει σε κατοχές και απειλές Φοινίκων, Ασσύριων, Περσών, Ρωμαίων, Ναϊτών, Λουζινιανών, Φράγκων, Ενετών, Μαμελούκων, Τούρκων και Άγγλων. Και σήμερα κινδυνεύει η εθνική και φυσική του επιβίωση, τόσο από εξωγενείς όσο και από εσωγενείς παράγοντες. Κυρίως κινδυνεύει εσωστρεφώς. Από τη νοοτροπία της αδιαφορίας και της αδράνειας που τον κατέλαβε. Και οδηγείται στην καταστροφή με το χαμόγελο στα χείλη.

Και βλέπουμε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, που τίποτε δεν τον συγκινεί, τίποτε δεν τον απασχολεί, τίποτε δεν τον προβληματίζει. Ούτε ότι καθημερινά απειλούμαστε με αφανισμό, ούτε ότι στοιχειώδη άμυνα δεν έχουμε –έχουμε όμως πύργους και ουρανοξύστες! Ούτε ότι ο στρατός μας δεν επαρκεί να επανδρώσει στοιχειωδώς τα φυλάκια της πράσινης γραμμής και χρησιμοποιούμε σκιάστρα -ωσάν οι αντίπαλοί μας να είναι στρούθοι. Έχουμε όμως εκατό εκατομμύρια να χτίσουμε νέα Βουλή για να έχουν… και ντουζ οι βουλευτές μας και άλλα εκατομμύρια να αλλάζουν οι άρχοντες τα αυτοκίνητά τους σαν τα πουκάμισα και άλλα εκατομμύρια για υπερπολυτελή ταξίδια, σε πανάκριβες σουίτες – ποιοι; εμείς, ένας λαός ο μισός προσφυγοποιημένος και ο άλλος μισός απειλούμενος με αφανισμό.

Οι αυτοπροβαλλόμενοι ως σωτήρες ισοπέδωσαν ψυχολογικά τον λαό μας. Άρχοντες και αρχόμενοι υιοθέτησαν μια σαδομαζοχιστική σχέση μεταξύ τους. Με κεντρικό άξονα το ρουσφέτι. «Έχω 20 ψήφους, τι δίνεις;» Και εδώ αρχίζει το αλισβερίσι. Και το εξασκούν χωρίς αιδώ, άτσαλα, άγαρμπα, προκλητικά.

Βαδίζουμε προς τον γκρεμό, βλέπουμε τον κίνδυνο του γκρεμοτσακίσματος και δεν αντιδρούμε˙κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον θλιβερό κανόνα. Άρχοντες και αρχόμενοι στέκονται απολιθωμένοι, αποχαυνωμένοι και αδιάφοροι.

Πού οδηγούμαστε; Γίναμε άνθρωποι χωρίς μνήμη, χωρίς ιστορικό παρελθόν, χωρίς οραματισμούς, ανιστόρητοι, αχάριστοι και ασεβείς.

Σε τι πια να ελπίζουμε;

«Έλπιζες τι;

Πως ο αγώνας θαν’ εύκολος;

Δεν είναι έτσι.

Η θέση μας είναι χειρότερη

Απ’ όσο νομίζεις.

Είναι τέτοια που:

Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο,

Δεν έχουμε ελπίδα.

Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς

Δεν μπορεί να μας ζητήσει,

Θα χαθούμε.

Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε.

Όταν ο αγώνας μας είναι στην πιο σκληρή καμπή του.

Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση.

Οι κουρασμένοι χάνουν τη μάχη».

(Μπρέχτ)

Καθώς οι «κουρασμένοι χάνουν τη μάχη» το κείμενο αυτό αναζητά μάταια έναν επίλογο…

Μάταια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *