Γκριζάρει περιοχές, θέλει συνδιαχείριση φυσικού αερίου και αναγνώριση ψευδοκράτους η Άγκυρας

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΔΡΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Η κίνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να καταθέσει πρόταση για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία του Κυπριακού και μια κίνηση τακτικισμού που επιδιώκει, πέραν της προσπάθειας γκριζοποίησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την αναβάθμισή του σε κρατική οντότητα, την ίδια ώρα που επιθυμεί τη συνδιαχειρίση του φυσικού αερίου μέσω του καθοριστικού ρόλου που θα διαδραματίζουν, σύμφωνα με την πρόταση, οι Τουρκοκύπριοι στα θέματα εξερεύνησης, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

  • Η πρόταση Ακιντζί αποτελεί ουσιαστικά την πρόταση της Άγκυρας και η προσπάθεια είναι προφανής: Να βρεθεί το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται περικυκλωμένη και σε κατάσταση πολιορκίας λόγω της παρουσίας των τουρκικών γεωτρύπανων «Πορθητή» δυτικά της Πάφου, «Γιαβούζ» ανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας και του σεισμογραφικού «Μπαρμπαρός» νότια της Λεμεσού υπό τη στρατιωτική ασπίδα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας, η πρόταση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη για το Κυπριακό ενόψει και της κατ’ αρχήν συμφωνίας καθόδου της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, την οποία η πρόταση φαίνεται να τορπιλίζει.

  • Η πρόταση αναφέρεται και στην ΤΡΑΟ, την οποία οι Τ/κ θεωρούν ότι την έχουν «νομίμως» αδειοδοτήσει για την εξερεύνηση σε αυτό που οι ίδιοι θεωρούν «ΑΟΖ» ή «υφαλοκρηπίδα» τους. Περιλαμβάνει επίσης ξεκάθαρα την προσπάθεια νομιμοποίησης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού μιλά για αδειοδοτούσες αρχές. Τρίτον, διασφαλίζει τις επιδιώξεις και αξιώσεις της Τουρκίας στη νοτιονατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι μια τέτοιου είδους και περιεχομένου πρόταση είχε επαναληφθεί (και απορριφθεί) στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι την 30ή Σεπτεμβρίου 2012 ο τότε Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κατέθεσε στον τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν πρόταση για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Είχε προηγηθεί η υποβολή παρόμοιας πρότασης τον Σεπτέβριο του 2011, οι πυλώνες της οποίας αφορούσαν στη δημιουργία αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο πλευρών η οποία θα αποφασίζει για τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων με επικεφαλής διαμεσολαβητή που θα διοριστεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τη δημιουργία ειδικού ταμείου εσόδων που θα διαχειρίζεται η τεχνική επιτροπή κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών μιας συνολικής συμφωνίας για το Κυπριακό.

Δεν πρέπει να υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η πρόταση Ακιντζί δεν πρέπει να συζητηθεί. Δεν πρέπει ούτε καν να συζητήσουμε αποσπασματικά θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση Ακιντζί. Τα όποια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται μέσω του νόμου για την ίδρυση του ταμείου υδρογονανανθράκων και επουδενί δεν μπορούμε, γενικά, να έχουμε μεταξύ μας αμφιβολίες για τη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στο ενεργειακό της πρόγραμμα και τα ζητήματα υδρογονανθράκων.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, L.L.B. Law (Bristol), Ph.D. in Law – International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *