Γκριζάρισμα σε θάλασσα και ξηρά από την Τουρκία: Το μετέωρο βήμα της Λευκωσίας

Ο χάρτης δείχνει το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο απαιτεί η Τουρκία. hellasjournal.com

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα αυξάνει την ένταση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και η Λευκωσία αναζητεί σωσίβια από τους «συμμάχους» της, οι οποίοι περιορίζονται σε δηλώσεις γενικού περιεχομένου.

Το σκηνικό είναι πλέον μόνιμο: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο συνοδεύεται από τέσσερα πολεμικά πλοία, κινείται δυτικά της Κύπρου και έριξε αγκυροβόλιο σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Από κοντά, πάντα όμως εντός της ελληνικής θαλάσσιας περιοχής, παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Ψαρά». Μέχρι στιγμής, το ελληνικό σκάφος δεν έχει εισέλθει σε κυπριακά ύδατα.

Μέσα σε αυτό κλίμα έντασης, η κυβέρνηση Αναστασιάδη κινείται σπασμωδικά και χωρίς πλάνο. Η προ ημερών τοποθέτησή του, με την οποία θέτει στην ατζέντα και ζήτημα ΝΑΤΟϊκών εγγυήσεων, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό. Αν και τέτοιο θέμα δεν τίθεται καθώς η Τουρκία δεν θα το αποδεχθεί και θα ασκήσει βέτο, δείχνει πως η Λευκωσία προχωρεί χωρίς πυξίδα.

  • Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα του ΝΑΤΟ εγέρθηκε ατύπως κατά την ανεπίσημη συνάντηση των ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδος, Τουρκίας, Βρετανίας), τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Με αυτό δοκιμαζόταν περισσότερο η αντίδραση της Άγκυρας, παρά ήταν μια κίνηση ουσίας.

Το θέμα του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο ΑΚΕΛ, το οποίο έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει συμφωνία στο Κυπριακό, εάν περιλαμβάνει ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις.

  • Σημειώνεται, συναφώς, ότι η ηγεσία του κόμματος είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί παρουσία αριθμού τουρκικού στρατού (που είναι ΝΑΤΟϊκός) μετά την λύση και την ίδια ώρα αντιδρά στο ΝΑΤΟ. Είναι, πάντως, σαφές πως ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ επενδύουν στο ΑΚΕΛ για να υιοθετηθεί μια λύση τύπου Ανάν, όπως είναι η ρατσιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Γι’ αυτό και θα γίνουν ενδεχομένως δεύτερες σκέψεις για τα περί ΝΑΤΟ.

Είναι προφανές πως ο Κύπριος πρόεδρος επενδύει αποκλειστικά στη στήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα έχει την υποστήριξη τους σε περίπτωση που οι Τούρκοι θα τεντώσουν περισσότερο το σχοινί, θα προκαλέσουν επεισόδιο. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί έχουν ως φαίνεται καταστήσει σαφές προς τους Τούρκους να μην παρενοχλήσουν τις εργασίες της Exxon Mobil, οι οποίες άρχισαν στις 15 Νοεμβρίου στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Για την υπόλοιπη ΑΟΖ δεν θα αντιδράσουν, αφήνοντας πεδίο δράσης στους Τούρκους. Το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ, προς το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει πολλές διευκολύνσεις. Η χώρα αυτή πραγματοποιεί μέχρι και στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Κύπρου, πέραν της θάλασσας και του αέρα, πλην όμως, δεν είναι ορατά τα όποια ανταλλάγματα έχει εξασφαλίσει η Λευκωσία.

Οι πληροφορίες, φέρουν πάντως την Άγκυρα να επιχειρεί την επιβολή τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και επί του εδάφους, με τη δημιουργία γκρίζων ζωνών. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη η περίοδος αυτή για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η συνέχεια επί σκηνής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *