Γυροβόλι χωρίς ουσία: Η διαπραγματευτική ομάδα και η έλλειψη ηγετικής Καθοδήγησης

ΠτΔ – Συνάντηση με Διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τη Διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό. // PoR- Negotiating Team on the Cyprus problem Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, holds a meeting with the Negotiating Team on the Cyprus problem.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ

Κοιτάζοντας τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, με κάποιες εξαιρέσεις, με πιάνει η απελπισία, η απόγνωση και η απογοήτευση ότι θα έχουμε κάτι από τα ίδια.

Δηλαδή γυροβόλι χωρίς ουσία, κουβέντα μεταξύ τους και μια πλασαρισμένη εικόνα στον λαό ότι οι σοφοί συσκέπτονται στο Προεδρικό για τα περαιτέρω βήματα στο εθνικό μας θέμα.

Χωρίς στρατηγική και ηγετική καθοδήγηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ξεκάθαρες θέσεις και επιδιώξεις, η όλη προσπάθεια της κ. Τζέιν Χολ. Λουτ θα οδηγηθεί σε αοριστία και θα καταλήξει σε φιάσκο, γιατί η όλη προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στο να αποφύγουμε την ευθύνη για τη στασιμότητα και να ξεγελάσουμε τη διεθνή κοινότητα. Φοβούμαστε ότι η αναφορά σε θέσεις αρχών και δημοκρατικής επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ομοσπονδίας είναι ενοχοποιητική για την πλευρά μας, την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία έχει υποστεί την πιο βάρβαρη εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του εδάφους της από την Τουρκία.

Πιστεύω τώρα είναι η ευκαιρία οι όροι αναφοράς να εμπεριέχουν νέες ιδέες εμπλουτισμένες με δημοκρατικές αρχές, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, και μια δημοκρατική λύση ομοσπονδίας όπου η πλειοψηφία αποφασίζει σε κεντρικό επίπεδο με συμμετοχή της μειοψηφίας η οποία θα έχει αυτονομία στη δική της Πολιτεία. Είναι τόσο απλό και δίκαιο για τη λειτουργία ενός κανονικού ευρωπαϊκού κράτους, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα δημοκρατικά και λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Επιπλέον η αποχώρηση του στρατού κατοχής και η απαλλαγή των εγγυήσεων είναι απαραίτητοι όροι για τη δική μας συναίνεση.

Αν δεν συμφωνήσουμε στα αυτονόητα και περιτριγυρίζουμε την ουσία, νομίζω χάνουμε όλοι τον χρόνο μας, οπότε επανερχόμαστε στην επανατοποθέτηση του Κυπριακού σαν θέμα εισβολής και κατοχής με στρατηγικό στόχο την ανάδειξη της Τουρκίας σε βάρβαρο εισβολέα που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου με τις σωστές συμμαχίες και την ευρωπαϊκή μας συμμετοχή θα αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική της θέση και θα επιφέρουν το απαραίτητο κόστος στην Τουρκία για να επιμετρήσει τα ζωτικά της συμφέροντα.

Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά όταν διαφωνούμε στις βασικές και θεμελιώδεις αρχές μιας Δημοκρατικής Ομοσπονδιακής λύσης. Επιπλέον θα πρέπει να αποφασίσουμε μεταξύ μας τι θέλουμε με βάση αυτές τις αρχές και να πούμε με παρρησία στον λαό την αλήθεια που δικαιούται να ξέρει για να κρίνει την πολιτική ηγεσία. Ποιες είναι, άραγε, οι κατευθυντήριες γραμμές και οι όροι εντολής της διαπραγματευτικής μας ομάδας, που καλά κάνει να διαπραγματευτεί πρώτα με τα με τα μέλη που την απαρτίζουν, για να ξέρουμε αν συνεννοούμαστε μέσα στη σύγχυσή μας.

  • Εγκεκριμένος Διευθυντής Eurling, CEngFIET. CMgrFCMI

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.