H αλήθεια κύριε Μαλά… Ο κ. Μαλάς συνηθίζει να αυτοεξάρει στις δηλώσεις του την αλήθεια, την αξιοπιστία

Η τηλεμαχία των βασικών υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές. Λευκωσία 22 Ιανουαρίου 2018. ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Δώρου Θεοδώρου

Παρακολούθησα στις 17/1/18 τη δήλωση του υποψήφιου του ΑΚΕΛ κ. Σταύρου Μαλά εις απάντηση δηλώσεων του ανθυποψηφίου του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο κ. Μαλάς συνηθίζει να αυτοεξάρει στις δηλώσεις του την αλήθεια, την αξιοπιστία και άλλες αρετές του που όπως φαίνεται να πιστεύει, δεν τις έχουν άλλοι ή κάποιοι άλλοι ανθυποψήφιοί του.

Θά ‘θελα να μου επιτραπεί να ασχοληθώ επ΄ολίγον με τις δυο προαναφερθείσες αρετές του που επικαλέστηκε και στην τελευταία του δήλωση. 

Η πρώτη αφορά στο παρελθόν και αναφέρεται στα μνημονιακά νομοσχέδια τα οποία το κόμμα του κ. Παπαδόπουλου ψήφισε «στηρίζοντας έτσι τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Αναστασιάδη». Προσωπικά όχι μόνο διαφωνώ με αυτές τις απόψεις του κ. Μαλά και ασφαλώς του ΑΚΕΛ, γιατί θεωρώ ότι είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά και πιστεύω ότι άπαξ και ένα κράτος τεθεί κάτω από μνημόνια, ο δρόμος είναι oneway. Δεν υπάρχει υπαλλακτική άλλη οδός, το δοκίμασαν και στην Ελλάδα και είδαμε τα αποτελέσματα. Εννιά χρόνια και ακόμα δεν μπόρεσαν να βγουν από τα μνημόνια. Όταν οι δανειστές σου (της Ε. εννοώ) σου προσφέρουν δάνεια με 1, 2 ή και 3%, μακροχρόνια και η ελεύθερη αγορά σου ζητά 15% ακόμα και 20% διερωτώμαι τι θα διάλεγε ο κ. Μαλάς. Θα μου πείτε μα οι όροι ήταν σκληροί. Σάμπως της ελεύθερης αγοράς ήταν πιο συμφέροντες; Οι δανειστές πάντα σε δανείζουν υπό όρους. Διαπραγματεύεσαι όσο σου επιτρέπουν τα δικά τους περιθώρια. Όχι τα δικά σου. Ή δέχεσαι ή εκδίδεις δικό σου νόμισμα, όχι το Ευρώ βέβαια, και πας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα νομίζεις.

Αποτελεί συνεπώς είτε εσκεμμένη κακοήθεια, είτε υψηλό δείγμα ασχετοσύνης και συνεπώς παντελούς έλλειψης αξιοπιστίας το να κατηγορεί κανείς τον κ. Παπαδόπουλο ότι ψήφισε τα μνημονιακά νομοσχέδια. Απεναντίας, γνωστού όντως ότι η πολιτική του κ. Παπαδόπουλου αποτελεί χρόνια τώρα τον αντίποδα της καταστροφικής πολιτικής του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό, η στάση του στα θέματα του μνημονίου υπήρξε δείγμα υψηλού βαθμού υπευθυνότητας απέναντι στη χειμαζόμενη πολλαπλώς πατρίδα μας.

Και ας μη νομισθεί ότι αυτά γράφονται κι εκφράζονται σήμερα, κατόπιν εορτής προς υποστήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου. Και εγράφησαν και ελέχθησαν από τότε που ήσαν στο προσκήνιο. Τόσο μέσα από αρθρογραφία μου όσο και μέσα στα πλαίσια της κομματικής μας οργάνωσης. Συγκεκριμένα με τον τότε Πρόεδρο του Κόμματος κ. Γιαννάκη Ομήρου ο οποίος μαζί με το Π.Γ. του κόμματος είχαν αποφασίσει να τηρήσουν αποχή στη Βουλή.

Του τηλεφώνησα και του είπα ότι η αποχή ήταν πράξη ανευθυνότητας και ανυπαρξίας του κόμματος σε τόσο σοβαρό θέμα. Και ότι η δική μας άποψη ήταν η ψήφιση. Προτίμησε την καταψήφιση…

Ο μόνος τρόπος να αποφύγει ένα κράτος την υπαγωγή του σε μνημόνια ήταν, είναι και θα είναι να μη φέρει τη χώρα στο σημείο που να υποχρεώνεται να μπει σε μνημόνια.

Κι αυτό ο αξιότιμος κ. Μαλάς, που μόνο την αλήθεια μας λέγει, θά ‘πρεπε να το γνωρίζει και να καταλογίζει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν. Το μνημόνιο κ. Μαλά είναι η κυβέρνηση Χριστόφια που το έφερε και είναι αυτή η κυβέρνηση στην οποία και σεις συμμετείχατε που κατέθεσε τα πρώτα μνημονιακά νομοσχέδια. Δεν άκουσα να διαφωνήσατε με κανένα από αυτά.

Συνεπώς όχι μόνο δεν μας λέτε αλήθειες αλλά συγκαλύπτετε τα αμαρτήματα της διακυβέρνησής σας.

Νομίζετε κ. Μαλά ότι ο λαός ξέχασε τόσο νωρίς τη διακυβέρνηση Χριστόφια στην οποία και σεις συμμετείχατε ως υπουργός υγείας;

Και νομίζετε επίσης ότι ο λαός ξέχασε και το ότι αναστείλατε επισήμως την εφαρμογή του ΓΕΣΥ για το οποίο σήμερα κόπτεσθε;

Σ΄ό,τι αφορά τώρα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Αναστασιάδη

Ποιοί είναι οι βασικοί πυλώνες της;

  1. Οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ποιες ιδιωτικοποιήσεις υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος που δεν υποστήριξε το ΑΚΕΛ;

Εξ άλλου είναι διακηρυγμένη πολιτική του ΔΗΚΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

  1. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική παγκοσμίως έχει ως έναν κύριο άξονα την κατάργηση ή έστω τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Αυτό ακριβώς επιδιώκει ο κ. Αναστασιάδης.

Αντίθετα διακηρυγμένος στόχος του κ. Παπαδόπουλου είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, η παραχώρηση κινήτρων για την αναζωογόνησης της πραγματικής οικονομίας.

  1. Η νέα νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Αναστασιάδη έχει ως αποτέλεσμα, για να μην πω στοχεύει, στη ραγδαία αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ δηλ. επιπρόσθετα 700 εκατ. Ευρώ. Πόσα καρπώθηκε το κεφάλαιο και πόσα οι εργαζόμενοι; 70-30; ή έστω 60-40; Αντίθετα η πολιτική του κ. Παπαδόπουλου για αναζωογόνηση της μεσαίας τάξης κατανέμει την αύξηση του ΑΕΠ και στους εργαζόμενους, κατά πολύ δικαιότερο τρόπο.

Συνεπώς κ. Μαλά: Ούτε φιλαλήθης είσαι, ούτε αξιόπιστος. Δεν διστάζεις να διαστρέφεις και να συγκαλύπτεις και ακόμα να τελείς εν αγνοία για βασικά ζητήματα.

*Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *