H ανακύκλωση της συκοφαντίας: Η τοπική «αυτοδιοίκηση» και οι σύγχρονοι τσιφλικάδες…

Κύπρος, παραλία, χελώνες, περιβάλλον, οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση,

Του Κυριάκου Τσιμίλλη

Τελικά ακόμα και η συκοφαντία έχει ένα …οικολογικό στοιχείο: ανακυκλώνεται! Η καλλιεργούμενη από πονηρούς σύγχρονους τσιφλικάδες εμπαθής αντιπαλότητα τοπικών παραγόντων (ακόμα και μέρους των τοπικών κοινωνιών) ενάντια σε ενεργούς πολίτες –  τώρα τους περιβαλλοντιστές (αύριο;) ως προερχόμενους από άλλα μέρη της Κύπρου ενεργοποιείται και πάλι: Με δυο λόγια όσοι δεν έχουν την «εσωτερική ιθαγένεια» του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και των κοινοτήτων Ακάμα δεν έχουν, λέει, δικαίωμα άποψης και λόγου για τα όσα συμβαίνουν και όσα μεθοδεύονται στην περιοχή.

Εκπρόσωποι των τσιφλικάδων επιστρατεύουν ανόητες, χρονολογούμενες από τη δεκαετία του ’80, συκοφαντίες περί «εξυπηρέτησης συμφερόντων άλλων πόλεων και περιοχών» ή «χρηματοδότησης από άλλα συμφέροντα» – εννοούν ανταγωνιστικά εκείνων τους οποίους οι ίδιοι υπηρετούν – και άλλα συναφή. Δεν διευκρινίζεται αν η οργή των τσιφλικάδων και των στην πράξη εκπροσώπων τους συμπαρασύρει και πολίτες της περιοχής με ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες… 

Οι άνθρωποι, στη σπουδή τους να συνεχίσουν την εντεταλμένη υπηρεσία τους, είναι και αδιάβαστοι ή νομίζουν πως όλοι οι άλλοι είναι αδιάβαστοι. Δεν παρακολουθούν ή βολεύονται να προσπερνούν, ψευδολογώντας, τη δράση των περιβαλλοντιστών σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, από το Κάβο Γκρέκο μέχρι το Τροόδος και από το Αγιοβούνι μέχρι το Παραλίμνι και την Αγία Νάπα – το ξεπερασμένο αναπτυξιακό τους πρότυπο.

Δεν παρακολουθούν ή βολεύονται να προσπερνούν, τις παρεμβάσεις των περιβαλλοντιστών και για την κατεχόμενη Κύπρο, για τις οποίες συχνά χρεώνονται (πάλι από κάποιους «φωτισμένους») τον χαρακτηρισμό του «εθνικιστή». Είναι χρήσιμο να θυμίσουμε ένα από τα βασικά συνθήματα των Φίλων του Ακάμα, ήδη από τη δεκαετία του ’80, «Δική μας η Κερύνεια, δικός μας κι ο Ακάμας!».

Ποια ευχή θα ήταν καλύτερη από αυτή στις χριστουγεννιάτικες κάρτες εκείνης της εποχής αλλά και τώρα; Πολλοί από τους ανακυκλούμενους συκοφάντες, την Κερύνεια θα την έχουν ξεχάσει, ίσως γιατί μερικοί από αυτούς απολαμβάνουν, νόμιμα ή και παράνομα, σαν αισιόδοξοι «χρήστες», τουρκoκυπριακές περιουσίες. Δεν τη χρειαζόμαστε την «εσωτερική υπηκοότητα» της Κερύνειας για να γνοιαζόμαστε γι΄αυτή και να την αγαπάμε! Ούτε χρειαζόμαστε την όποια δική σας πιστοποίηση ή άδεια σκέψης, λόγου και δράσης στον Ακάμα…

Οι ανακυκλούμενες συκοφαντίες ξεκινούν από «λάϊτ» και προχωρούν σε θρασύτερες: Δήθεν περιβαλλοντιστές, ψεύτες, κακοί χρήστες πόρων από προγράμματα,  χρηματιζόμενοι από άλλα συμφέροντα, προβοκάτορες «οδηγοί» σε καταστροφικές γουρούνες.

Τώρα πια δεν μπορούν να μιλήσουν για πράκτορες των εγγλέζων γιατί είναι οι περιβαλλοντιστές με τη δράση τους που κατάργησαν τα στρατιωτικά τους γυμνάσια στον Ακάμα, ούτε για «ανώμαλους και παλιογυναίκες» όπως περιγράφονταν στον «θείο» λόγο τού τότε μητροπολίτη μετά την κλοπή της άμμου της Τοξεύτρας, σε πείσμα του «ου κλέψεις και σε δουν»!

Πάντως δεν αδικούμε τους συκοφάντες, ειδικά αν σκεφτούμε πως φαίνεται πως έτσι έχουν συνηθίσει, να κάνουν ό,τι κάνουν για το άμεσο ή με προοπτική συμφέρον…

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες σε τοπικές συσκέψεις που (εμφανίζεται να) συντονίζει η τοπική «αυτοδιοίκηση», συγκεκριμένα τους πολιτικούς και τους εκκλησιαστικούς παράγοντες, σαν αυτή πριν λίγους μήνες όπου κήρυξαν ανεπιθύμητους τους περιβαλλοντιστές για τον προγραμματιζόμενο τότε καθαρισμό της παραλίας στη Λίμνη ή τώρα, με αφορμή τα (νέα) ρεζιλίκια στην παραλία του «Άνασσα», πρέπει να γνωρίζουν τούτο: οι εκκλησιαστικοί παράγοντες, άνθρωποι του Θεού, δεν μπορούν να συναινούν στην εκδίωξη του ποιμνίου από τη Γη!

Την τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν όταν οι πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο, σύμφωνα με τις Γραφές για τεκμηριωμένο (με τα τότε κριτήρια) λόγο! Από τον δικό μας παράδεισο, τον Ακάμα, αλλά και από οπουδήποτε αλλού στην Κύπρο, ουδείς μπορεί να μας εκδιώξει… Ούτε οι «δικοί μας» ούτε οι άλλοι, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι ή του Μαμωνά! Και οι πολιτικοί, βουλευτές και άλλοι, θα πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους στα κόμματά τους που ήδη αναζητούν ή θα αναζητήσουν την υποστήριξη των περιβαλλοντιστών στις προσεχείς εκλογές. Τριανταδυό χρόνια κρατάμε αρχείο, δεν θα διαγράψουμε τους τελευταίους μήνες!

kctsimillis@cytanet.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.