Η Άγκυρα με ξεναγό τον Οζερσάι κάνει τουρνέ στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου

Η περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, την οποία επισκέφθηκαν χθες Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι. Φωτογραφίες http://www.cumhuriyet.com.tr

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το κατοχικό καθεστώς επιμένει σε μια επαναλαμβανόμενηπαράσταση εντυπώσεων για το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, παραπέμποντας σε νέες κινήσεις επιβολής τετελεσμένων.

  • Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ένας από τους πιστούς εγκάθετους της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οργανώνει τις τελευταίες ημέρες τουρνέ στην περιοχή. Πρώτα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης ( χωριστά οι υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης) και χθες με δημοσιογράφους. Η ξενάγηση, βέβαια, έχει πολιτική διάσταση με πολλά μηνύματα και γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη από εξελίξεις περίοδο.

Ο Οζερσάι έχοντας τη στήριξη της Άγκυρας, όπως φάνηκε και από τις επισκέψεις των υπουργών της, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αν και δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει επί του παρόντος, με εποικισμό. Σαφώς, όμως, η χρονική συγκυρία παραπέμπει, μεταξύ άλλων, στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να αρχίσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό.

Δεν πρέπει πάντως να υποβαθμιστούν οι όποιες κινήσεις της τουρκικής πλευράς σε σχέση με την Αμμόχωστο καθώς είναι ένα εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για εκβιασμό και πιέσεις κατά της ελληνικής πλευράς. Γι αυτό και δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή κατά την οποία η τουρκική πλευρά θα θεωρήσει πως την εξυπηρετεί, να προχωρήσει στον εποικισμό της περιοχής.

  • Υπενθυμίζεται πως η πρώτη κίνηση από πλευράς του Κουντρέτ Οζερσάι ήταν η αποστολή στην περίκλειστη περιοχή ειδικών για την καταγραφή των περιουσιών. Πρόκειται για το επαναλαμβανόμενο παραμύθι του τουρκικού μύθου πως οι περιουσίες ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ. Αυτό, βέβαια, το γνωρίζουν οι Τούρκοι ότι ποσώς δεν ισχύει.

Σημειώνεται συναφώς πως, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο ( πρωινό δρομολόγιο του ΡΙΚ 3), εταιρείες ανάπτυξης τουρκικών και όχι μόνο κεφαλαίων βολιδοσκοπούν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για εξαγορά των περιουσιών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σημαντικός αριθμός Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών περιουσιών της περίκλειστης πόλης έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα από διάφορες εταιρείες ανάπτυξης τουρκικών και όχι μόνο κεφαλαίων.

Στόχος των τηλεφωνημάτων είναι να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών και εάν ενδιαφέρονται να πουλήσουν τις περιουσίες τους.

Τα τηλεφωνήματα αυτά έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά πέραν από τις κινήσεις επιβολής τετελεσμένων, επιχειρεί να παίξει και ένα παιχνίδι για σπάσιμο νεύρων, θέλοντας προφανώς να παρασύρει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε αντιδράσεις, που θα της φορτώσουν ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο.

Βεβαίως ποτέ δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Εάν, δηλαδή, θα φορτωθεί η ελληνική πλευρά τις ευθύνες. Γιατί εκείνο που επιδιώκεται είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και όχι οι εντυπώσεις.

  • Η επίσκεψη στην περίκλειστη περιοχή

Φωτογραφίες και βίντεο από την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έχουν αναρτήσει από χθες τουρκικές και τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες.  Οι δρόμοι χορταριασμένοι, τα κτίρια εγκαταλελειμμένα, σπασμένα γυαλιά, όλα άδεια και λεηλατημένα. Μια πόλη φάντασμα, που έχει αφεθεί στη φθορά και την εγκατάλειψη, για μα χρησιμοποιείται για τους τακτικισμούς και τα τερτίπια της κατοχικής Τουρκίας.

  • Και ο Ακιντζί είναι άλλού….

Την ώρα που γίνονται όλα αυτά σε σχέση με την Αμμόχωστο, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω παρουσιάσθηκε να μην συμφωνεί με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, χθες πρότεινε το άνοιγμα δυο νέων διόδων ένθεν κακείθεν του κατοχικού οδοφράγματος. Και οι δυο διόδοι στη Λευκωσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.