Η αλήθεια και το πιθανό έγκλημα: Προθεσμία τριών μηνών από Μπάιντεν για την προέλευση του κορωνοϊού

Του  ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Ηπανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι «η αποτυχία αυτή οφείλεται σε μυριάδες ελλείψεις και καθυστερήσεις», ενώ επισημάνθηκε επίσης ότι «ο συνδυασμός κακών στρατηγικών επιλογών και η παντελής απουσία συντονισμού επέτρεψε στην πανδημία να μετατραπεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».

Την περασμένη Δευτέρα, τα κράτη – μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισαν για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις του Οργανισμού, καθώς αποδεικνύεται ότι ο ΠΟΥ και η διεθνής κοινότητα (ειδικότερα η Κίνα) δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την πανδημία, ενώ εκ των υστέρων φαίνεται ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η διεθνής τραγωδία. Σε ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων σημειώθηκε ότι το ψήφισμα που υιοθετήθηκε, με τίτλο: «Ενίσχυση της προετοιμασίας και της ανταπόκρισης του ΠΟΥ σε υγειονομικές έκτακτες καταστάσεις», ήταν πρόταση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο από τότε που (επίσημα) ο ιός εντοπίστηκε στην Κίνα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο μυστήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, επανήλθε στην επικαιρότητα η συζήτηση για το πιθανό σενάριο ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε και «δραπέτευσε», κατά λάθος ή με άλλο τρόπο, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά ο ιός. Ακόμη και ορισμένοι κορυφαίοι επιστήμονες, που, μέχρι πρόσφατα ήταν δύσπιστοι για μια τέτοια εξέλιξη, τώρα εμφανίζονται προβληματισμένοι σε σημείο που δεν αποκλείουν να συνέβη κάτι τέτοιο. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο γίνονταν μελέτες για κορωνοϊούς σε νυχτερίδες για πάνω από μια δεκαετία και πριν μερικά χρόνια, σε έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ, οι κινεζικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί ότι υπήρχαν «πολλά κενά» στα θέματα ασφαλείας του εν λόγω Ινστιτούτου.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε κατηγορήσει το Πεκίνο ότι ο κορωνοϊός «διέφυγε από εργαστήριο», αλλά ουδέποτε παρείχε σαφή στοιχεία που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο, ενώ μερικοί διατυπώνουν την άποψη ότι ο ιός μπορεί και να κατασκευάστηκε ως «πιθανό βιολογικό όπλο». Πριν λίγες μέρες, ο νυν πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε προθεσμία 90 ημερών στις αμερικανικές υπηρεσίες για «να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες προκειμένου να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση του κορωνοϊού» και «να αποδείξουν αν o ιός μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο ή διέφυγε από εργαστηριακό περιβάλλον».

Πάντως, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, δημιουργήθηκε ένα θολό και «ύποπτο» τοπίο από διιστάμενες απόψεις και δηλώσεις επιστημόνων, καθώς και από αποφάσεις του ΠΟΥ, αξιωματούχοι του οποίου έδειξαν από την αρχή ότι έφασκαν και αντίφασκαν με διαφορετικά σενάρια για αρκετές πτυχές της πανδημίας. Πριν καν δημοσιοποιηθεί η έκθεση της έρευνας του ΠΟΥ για την προέλευση του ιού στην πόλη Ουχάν, μέλη της ομάδας αποστολής και άλλοι ειδικοί προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη» η κατασκευή του ιού σε εργαστήριο. Μια άλλη ομάδα επιστημόνων επέκρινε τους συντάκτες της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι «η πιθανότητα για εργαστηριακή διαρροή πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά».

Στους πρώτους μήνες της πανδημίας είχε επικρατήσει η θέση για «φυσική προέλευση» του κορωνοϊού και ότι από νυχτερίδες μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, πιθανότατα μέσω ενός «ενδιάμεσου ξενιστή». Με την πάροδο όμως του χρόνου, φαίνεται ότι απορρίπτεται όλο και περισσότερο αυτή η θεωρία επειδή πολλοί επιστήμονες που έκαναν έρευνες δεν βρήκαν ιό ούτε σε νυχτερίδες ούτε σε άλλο ζώο που να ταιριάζει με τη γενετική σύνθεση του Covid-19.

Η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», στηριζόμενη σε μία διαβαθμισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε πρόσφατα ότι τρεις ερευνητές στο εργαστήριο της Ουχάν νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019, ένα μήνα δηλαδή πριν από την επίσημη αναγνώριση κρουσμάτων σε ανθρώπους της πόλης. Εν τω μεταξύ, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε πέρσι την άνοιξη, ο τωρινός επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, Άντονι Φάουτσι, όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο ο ιός να έχει κατασκευαστεί σε εργαστήρι, το απέκλεισε σχεδόν ρητά, υποστηρίζοντας ότι «τα επιστημονικά στοιχεία απομακρύνουν μια τέτοια ιδέα».

Τον τελευταίο καιρό όμως, εμφανίζεται με εντελώς διαφορετική άποψη, λέγοντας ότι δεν είναι απολύτως βέβαιος για τη φυσική προέλευση του κορωνοϊού και ότι «αυτή η πιθανότητα υπάρχει σίγουρα και είμαι απόλυτα υπέρ μιας πλήρους διερεύνησης για το αν θα μπορούσε να είχε συμβεί (διαρροή από εργαστήριο)». Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο γνωστός λοιμωξιολόγος «έκανε κωλοτούμπα» και άλλοι εκτιμούν ότι ίσως τώρα να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Ο κ. Φάουτσι «αποκάλυψε» ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ είχε χρηματοδοτήσει με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, σε μια περίοδο πέντε ετών, με σκοπό να διεξαχθούν μελέτες αν οι κορωνοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο.  Ένα άλλο γεγονός που ενίσχυσε την πιθανότητα για «κατασκευασμένο ιό» είναι  ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Μέιλ», επικαλούμενη έκθεση επιστημόνων (από Βρετανία και Νορβηγία), σύμφωνα με το οποίο ο κορωνοϊός φαίνεται να προήλθε από Κινέζους επιστήμονες στο εργαστήριο της Ουχάν, οι οποίοι έκαναν πειράματα σε έναν ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες, αυξάνοντας όμως την μεταδοτικότητά του και με βασική επιδίωξη να είναι προετοιμασμένοι για μια πιθανή πανδημία.

Οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν έντονα και επιθετικά από την αρχή σε αυτό το ενδεχόμενο, προβάλλοντας μάλιστα τον ισχυρισμό ότι ο ιός μπορεί να είχε εισέλθει στην Κίνα μέσω κατεψυγμένων τροφίμων από άλλη χώρα. Επίσης, Κινέζοι επιστήμονες κατηγορούν τώρα τον συνάδελφό τους κ. Φάουτσι ότι με την αναθεωρημένη γνώμη του για την προέλευση του κορωνοϊού «εξαπλώνει ένα τεράστιο ψέμα εναντίον της Κίνας». Μήπως όμως η κινεζική ηγεσία εξαπλώνει ένα τεράστιο ψέμα εναντίον της ανθρωπότητας;

Το μεγάλο στοίχημα

Για ενάμισι χρόνο, ο κόσμος δοκιμάζεται από τις αλυσιδωτές συνέπειες της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό τρεισήμισι και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι και, όπως εκτιμούν ειδικοί, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ εκατομμύρια άλλοι βιώνουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες παρενέργειες μετά τη νόσηση. Η πανδημία έκλεψε ζωές, όνειρα, καθημερινές συνήθειες και απλές ωραίες στιγμές. Κατέστρεψε οικονομικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Διέλυσε ψυχικά εκατομμύρια άτομα κάθε ηλικίας. Την ίδια στιγμή, δίνεται αγώνας με τον χρόνο για τους εμβολιασμούς, ενώ δεν αποφεύγονται και οι «παράπλευρες απώλειες». Αν και οι σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων θεωρούνται σπάνιες, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από κάποια εμβόλια.

Κι όλα αυτά δεν θα ήταν κομμάτι της ζωής και του θανάτου μας εάν δεν εμφανιζόταν ο κορωνοϊός, είτε από νυχτερίδα είτε από ατύχημα. Ούτε και θα διχαζόταν σε τέτοιο βαθμό η κοινή γνώμη, εξαιτίας ποικίλων ισχυρισμών, αλλά και πολλών λαθών από πολιτικές ηγεσίες και αρμόδιους οργανισμούς. Γι’ αυτό, επειδή δεν μπορούμε να ακολουθούμε τον δρόμο των θεωριών συνωμοσίας, δεν πρέπει να αφεθεί καμία εξουσία, κανένα αυταρχικό καθεστώς, κανένας αρμόδιος φορέας (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο) να συγκαλύψει και να παραποιήσει οτιδήποτε αφορά την προέλευση και την εξάπλωση του κορωνοϊού, που, μπορεί να είναι και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επομένως, η αλήθεια για την πανδημία είναι το μεγάλο στοίχημα των λαών και κάθε πολίτη χωριστά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.