Η αλήθεια δεν χρειάζεται “φτιασίδια”: Η Κύπρος θυσιάστηκε για τα σχέδια του Κίσιγκερ

File Photo: Turkish Vice President Fuat Oktay (C) and Turkish Cypriot occupied leader Mustafa Akinci (2-R) attend a military parade in the Turkish occupied area of Nicosia, Cyprus, 20 July 2018. EPA, ANDREAS MANOLI

ΑΠΟ  ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ  Οι άνθρωποι στην Κύπρο τίμησαν την Παρασκευή τους νεκρούς της τουρκικής εισβολής του Αττίλα. Και θυμήθηκαν ξανά εκείνες τις τραγικές μέρες για το νησί, που παραμένει και σήμερα θύμα της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας. Είχε προηγηθεί η προδοσία του δικτάτορα Δημήτριου Ιωαννίδη, ο οποίος μέχρι το θάνατό του δεν απολογήθηκε.

Τότε, θυσιάστηκε η Κύπρος για να επανέλθει η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Δεν θα δεχθώ ποτέ το αφήγημα των αμετανόητων χουντικών, ότι δήθεν συνωμότησαν οι πολιτικοί με τους ξένους, για να προηγηθεί της επιστροφής της Δημοκρατίας μία εθνική τραγωδία. Είναι ένας αρρωστημένος εθνικιστικός ισχυρισμός, που δεν επιβεβαιώνεται από τα χιλιάδες έγγραφα, που μερικοί εξ ημών είχαμε την υπομονή να μελετήσουμε. Ούτε από τα γεγονότα.

  • Αντίθετα, επιβεβαιώνεται ότι ο Ιωαννίδης έλαβε την εντολή για το πραξικόπημα εναντίον του ξεροκέφαλου Μακάριου, από τον Γκας Λάσκαρη Αβρακώτο, τον πράκτορα-«θρύλο» της CIA, που και μετά την αντιπολίτευση και για ένα διάστημα 18 μηνών, ασκούσε έλεγχο και στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το «άθλημα» της παραποίησης της ιστορίας έχει καταστεί «μόδα» στην Ελλάδα. Αλλά ειδικά γύρω από το προδοτικό πραξικόπημα της δικτατορίας και την τουρκική εισβολή, έχουν αναπτυχθεί μύρια σενάρια. Η αλήθεια, όμως, είναι μόνο μία:

  • Οι Αμερικανοί είχαν τα προβλήματά τους με τον Μακάριο, ο οποίος το έπαιζε «παγκόσμιος ηγέτης». Δεν ήταν κομμουνιστής -αντίθετα καραδεξιός ήταν- αλλά αναμείγνυε τους Σοβιετικούς στα θέματα της Κύπρου. Ήταν συγκρουσιακός, διότι πίστευε πως ήταν άτρωτος.

Ήταν η εποχή που ο Χένρι Κίσιγκερ ήθελε να ελέγχει τον κόσμο, και στη Μεσόγειο χρειαζόταν οπωσδήποτε την Κύπρο και την Κρήτη. Είχε ήδη χάσει την Μάλτα με την εκλογή του φιλοκανταφικού Μιντόφ. Το ένα έφερε το άλλο και στο τέλος την τραγωδία. Ο Ιωαννίδης πραγματοποίησε το πραξικόπημα, και οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, όπως ακριβώς προέβλεπε το σχέδιο. Απαιτείται, πιστεύω, να παρουσιάζουμε πολύ ωμά τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι.

Το μέγα θέμα είναι αυτό, και όλοι το προσπερνούν στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τους Αμερικανούς (εκείνης της εποχής): Καταστρέφεις ένα λαό για να εξυπηρετηθούν τα στρατηγικά σου συμφέροντα; Δυστυχώς, το 1974 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ έδειξε ένα πολύ άσχημο και αηδιαστικό πρόσωπο… Η απολογία του Μπιλ Κλίντον και του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ήρθε πολύ αργά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *